Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU

Nytt fra Nei til EU

Her finner du politiske uttalelser, pressemeldinger, leserbrev og kronikker fra Nei til EU.

Kontakt:

  • Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, på 92 82 51 62
  • Sindre Humberset, informasjonskoordinator, på 90 60 50 56
ikon for Artikkel (vanlig)

Det skotske dilemma

Skottlands dilemma: Det er ikke lett å være ute og inne på en gang.

© Lill Fanny Sæther
ikon for Artikkel (vanlig)

Faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017

LO i Trondheim, LO i Oslo, Nei til EU Sør-Trøndelag og Faglig utvalg, Nei til EU arrangerte faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017 den 27. januar i Nova kurs- og konferansesenter/Folkets hus. Det var 160 deltagere.

Det var innledninger ved Boye Ullmann, leder i faglig utvalg i Nei til EU, de fire lederne fra forbundene som har sagt nei til EØS innledninger med emnet EØS på LO-kongressen: Jan Olav Andersen, EL&IT, Lars Johnsen, Transportarbeiderforbundet, Mimmi Kvisvik, FO og Rolf Ringdal, Lokomotivmannsforbundet. Siv-Lena Mjønes innledet om sin masteroppgave, om den nye bemanningsindustrien og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU og Kelvin Hopkins, parlamentariker fra Labour og LabourLeave innledet om EU og Storbritannia etter Brexit.

Boye Ullmann informerte om innsamling av økonomisk støtte til faglige utredninger 2017.

Lenke til alle innledningene og Kelvin Hopkins' pamflett sist i artikkelen.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: EØS på sjøen

Regjeringen foreslår færre begrensninger for passasjerskip i Norsk Internasjonalt skipsregister (NIS). Årsaken er EØS-avtalen, og resultatet er færre norske arbeidsplasser. ”Regjeringen må finne andre løsninger som gjør det mulig med konkurransedyktig drift i Color Line uten at vi mister 700 arbeidsplasser i Norge. Vi kan ikke la EØS-avtalen sende enda flere ut i arbeidsløshet”, skriver Nei til EU-leder Kathrine Kleveland i Dagsavisen .

ikon for Ekstern peker

EØS-avtalen setter ferjemannskap på land

Regjeringen foreslår færre begrensninger for passasjerskip i Norsk Internasjonalt skipsregister (NIS). Årsaken er EØS-avtalen, og resultatet er færre norske arbeidsplasser, skriver Kathrine Kleveland.

© Anne Mette Seines
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei-historie på Statsarkivet i Kristiansand

Statsarkivet i Kristiansand har for tida ei fin utstilling av den handskrivne veggavisa Vannposten frå Kristiansands Mekaniske Verksted. I 1972 tok Vannposten eit klart nei-standpunkt.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: EØS-debatten

Under Trondheimskonferansen i januar ba som kjent LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-nestleder Hadia Tajik fagbevegelsen «sitte stille i båten» i forhold til EØS-debatten. Nei til EU mener LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS, og at EØS-avtalen ikke holder vann .

Kathrine Kleveland
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei til EU støtter havnearbeiderne

– Nei til EU har vedtatt å støtte havnearbeidernes støttefond med tre tusen kroner, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

ikon for Ekstern peker

EU vil ha friere flyt av tjenester

EU-kommisjonen har lansert en tiltakspakke for å strømlinjeforme tjenestehandelen i EU. I mangt minner pakka om det opprinnelige forslaget til Tjenestedirektiv (Bolkestein), som i sin tid ble endret av EU-parlamentet da det møtte voldsom motstand. Nå frykter europeisk fagbevegelse mer sosial dumping, skriver Kathrine Kleveland.

Tog
© abaransk
ikon for Avisinnlegg

Leserbrev i Klassekampen: Jonas Bals byr opp til evig EØS-vals

Min egen arbeidsplass på jernbanen har over tid kjent EØS-avtalens rasering av arbeidslivet på kroppen. Jernbanepakkene fra EU har kommet i tur og orden og selvfølgelig blitt implementert på rekordtid i landet som ønsker å være best i klassen på den skolen de ikke går på. Godt hjulpet av den Blåblå-regjeringa ser det nå ut til at vi med Jernbanepakke IV og Jernbanereformen får en fullskalarasering av jernbane-Norge, skriver Janne Lisesdatter Håkonsen.

Helle Hagenau hos Vote Leave
ikon for Ekstern peker

Dear Britain, don't make the same mistake Norway did – you don't want to be inside the EEA

I would love for Norway to follow Britain and get a trade agreement with the EU instead of being tied by the EEA agreement. I want as much as you do, to live in a truly independent and democratic country. May we join you, Prime Minister? Helle Hagenau is Head of International and former Secretary General of No to EU in Norway.

ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: EØS-motstanderne får beskjed om å sitte stille mens EU krabber innpå

EØS-avtalen herjer både til lands og til vanns.

ikon for Uttalelse

LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS.

© Sindre Humberset
ikon for Artikkel (vanlig)

Organisasjonsfornying og ny struktur i Nei til EU

Samlinga for fylkesleiarane i Nei til EU vart presentert for ny struktur i staben og arbeidet til strukturkomiteen, som skal føreslå eventuelle endringar i heile organisasjonen.

Artikkel (enkel)

EU provoserer og utfordrer norsk suverenitet ved å gi tillatelse til å fiske snøkrabbe i Svalbardsonen. Den norske regjeringen reagerer så langt kraftig. På Trondheimskonferansen utfordret tillitsvalgte i fagbevegelsen EØS-påvirkningen på arbeidslivet.

ikon for Ekstern peker

Velferdsmyter om EØS

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener «EØS har vært en velsignelse for Norge» (Dagsavisen 06.01). Ifølge NHO-toppen vil det være «en katastrofe for norsk velferd» om vi ikke følger avtalen «til punkt og prikke», skriver Kathrine Kleveland.

Artikkel (enkel)

Theresa May  holdt tirsdag en lang tale der hun la fram sin visjon for landets utmelding av EU. Storbritannias statsminister vil ikke godta noe som kan se ut som delvis medlemskap i EU. Det betyr farvel til det indre marked.

ikon for Pressemelding

I dagens mye omtalte tale, fastslo statsminister Theresa May at Storbritannia skal gå ut av EUs indre marked. May uttalte at Storbritannia umulig kan forbli i det indre markedet, fordi det ville bety «å ikke forlate EU i det hele tatt». Hovedprinsippet i EUs indre marked er de fire friheter: fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft.

ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: EU-stater trosser Romatraktaten

EUs minste medlemsland har fått en utakknemlig oppgave som midlertidig «sjef» for en stadig mer sprikende union. Middelhavsøya Malta frykter dessuten for en ny flyktningstrøm fra sin nordafrikanske nabo Libya. 

Utdanningsseminar hefte
ikon for Artikkel (vanlig)

– EU har en utdanningspolitikk styrt av økonomiske interesser

Hvordan EU og EØS virker inn på norsk utdanningspolitikk var tema på en godt besøkt konferanse i Trondheim. Et nytt Vett-hefte med kritisk blikk på utdanning som internasjonal handelsvare ble lansert på konferansen.

© Arbeiderpartiet
Artikkel (enkel)

Rødgrønn EØS-debatt

Striden om framtida til EØS-avtalen kan bli et hinder for en eventuell regjering med Ap og Senterpartiet etter valget. Imens serverer statsminister Erna Solberg argumenter for hvorfor EU-medlemskap er en dårlig idé.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook