Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU

Nytt fra Nei til EU

Her finner du politiske uttalelser, pressemeldinger, leserbrev og kronikker fra Nei til EU.

Kontakt:

  • Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, på 92 82 51 62
  • Sindre Humberset, informasjonskoordinator, på 90 60 50 56
Kathrine Kleveland og Ådne Naper
© Eivind Formoe
Artikkel (enkel)

– Landsmøtet i Nei til EU krever at Stortinget stopper regjeringens planer om å snikinnføre landbruket i EØS-avtalen, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

ikon for Uttalelse

Unntak for landbruket var en sentral forutsetning for EØS-avtalen da den ble inngått, og EØS-tilhengerne hevder stadig at EØS er noe ganske annet enn EU-medlemskap. Nei til EU mener det er fullstendig uakseptabelt å legge en klimaavtale med EU inn i EØS, som vil gjøre landbruket til en del av EØS og passivisere den norske klimapolitikken.

ikon for Uttalelse

Det har kommet tre nye anskaffelsesdirektiver fra EU som ble implementert i norsk lov i juni. Nå er helse- og sosialpolitikk inkludert som offentlig anbud. Det betyr at anbudsregimet gjelder for barnehager, barnevern, asylmottak, sykehjem og andre helsetjenester.

Kathrine Kleveland og Ådne Naper
© Eivind Formoe
ikon for Ekstern peker

Nei til EU-leiar trur ikkje TTIP vert avlyst

Nei til EU-leiar Kathrine Kleveland varslar meir kamp mot TTIP, og trur ikkje på at Donald Trump vil stoppe dei omstridde handelsforhandlingane mellom EU og USA.

Kathrine Kleveland
ikon for Ekstern peker

Kleveland tror Storbritannia får bedre avtale med EU, enn Norge har med EØS

Nei-leder Kleveland triumferte over Brexit, men sliter med EØS-avtalen.

Kathrine Kleveland og Jens Kihl frå Noregs Mållag.
© Eivind Formoe
Artikkel (enkel)

– Sterke, breie medlemsorganisasjonar trivst best i frie demokrati, sa Jens Kihl då han helsa Nei til EU-landsmøtet frå Noregs Mållag.

© Eivind Formoe
Artikkel (enkel)

– Ingen statsråd i noko europeisk land har forsvart EU så hardnakka som EU- og EØS-minister Elisabeth Aspaker, sa Senterpartileiar Trygve Magnus Slagsvold Vedum, då han helsa landsmøtet i Nei til EU.

© Eivind Formoe
ikon for Pressemelding

– De økte forskjellene og den avmakten som EU driver frem, svekker stabiliteten i Europa, sa Kathrine Kleveland i sin tale til Nei til EUs landsmøte 2016.

© Eivind Formoe
ikon for Artikkel (vanlig)

Kathrine Klevelands landsmøtetale 2016

Les hele Kathrine Klevelands landsmøtetale fra åpningen av Nei til EUs landsmøte 2016. 

ikon for Artikkel (vanlig)

EØS – en sikkerhetsrisiko

EØS-avtalen og liberaliseringsregimet går på sikkerheten løs i mange bransjer og sektorer.

© Mette Møllerop
ikon for Artikkel (vanlig)

TTIP og TiSA på SAFE sitt landsmøte

Kathrine Kleveland talte til landsmøtet i YS-forbundet SAFE 2. november om TTIP og TiSA.

© Giorgio Giorgetti/CC
ikon for Avisinnlegg

Kommentar i Dagsavisen: EØS-skepsisen øker

Det inspirerer at enda et LO-forbund er kritisk til EØS og vil vurdere om EØS skal erstattes med en handelsavtale. Jernbaneforbundets bekymring for svekka arbeidsforhold og tariffavtaler er velbegrunnet, og styrker motstanden mot de brutte forventningers avtale, EØS.

© Magnus Tjåland
ikon for Artikkel (vanlig)

Kathrine Kleveland hilste Småbrukarlaget

– Landbruket og distrikts-Norge, med Norsk Bonde og Småbrukarlag konkret på laget, har vært og er sterke støttespillere i nei-saken, sa Kleveland til landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbrukarlag.

Fagbevegelsen svekkes
ikon for Avisinnlegg

Kronikk i Klassekampen: ESA-makt i arbeidslivet

Den viktigste og mest politisk sensitive» konflikten om EØS-avtalen etter hjemfallskonflikten

Det kommer for tida en stri strøm av EU-krav og nye EU-regler som undergraver rettigheter i arbeidslivet og handlefriheten til fagbevegelsen.

Sist tirsdag varsla ESA om et brudd på EØS-avtalen: utstasjonerte arbeidstakere kan ikke kreve å få dekt utgifter til reise, kost og utenbystillegg på lik linje med norske arbeidstakere. Dersom ikke regjeringa bøyer seg for ESA, vil ESA klage Norge inn for EFTA-domstolen. Det er ingen tvil om hvilken dom som da vil falle.

ceta-aksjon berlin
© Global 2000
ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: TTIP er gjenoppstanden, Brexit-dom forårsaker oppstandelse

Canadas regjering og EU-lederne har vunnet første slag om CETA-avtalen, men de har ikke vunnet krigen.

ikon for Pressemelding

Media blir med dette invitert til Nei til EUs landsmøte, som i år arrangeres på Scandic Ringsaker utenfor Hamar, helgen 11.-13. november.

ikon for Pressemelding

– Rapporten velger å overse svekkelsen av krav for helse, miljø og sikkerhet, og er preget av en ensidig tro på samfunnsøkonomisk gevinst av økt frihandel, påpeker Nei til EU-leder Kathrine Kleveland. 

Artikkel (enkel)

Innledning holdt for Folkebevægelsen mod EU 29.10.2016.

Hvordan kan Norge ha en særlig rolle i fredsarbeidet? Vi står jo udenfor selve fredsprosjektet EU? Ja, slig ser mange på Europa. Altfor mange! Denne forsamlingen ved heldigvis bedre enn som så. Jeg minner ligevel om at det var den allerede eksisterende freden som la fundamentet for EU. Ikke modsatt.

© Nei til EU
Artikkel (enkel)

ESA mener høyesterettsdommen om verkstedsoverenskomsten er brudd med EØS.

Kathrine Kleveland på talerstolen Trondheimskonferansen 2016
© Lill Fanny Sæther
ikon for Ekstern peker

Faglig nyhetsbrev oktober 2016

I dette nyhetsbrevet finner dere lenke til oppsummering og innledninger fra faglig konferanse 30.9.-01.10. Dere finner også rapporten fra De Facto om, "Offentlige anskaffelser og kampen mot sosial dumping", som ble lagt frem på konferansen. Dere finner EØS/EU-vedtaket på Handel og kontors landsmøte. Helikopterfører-saken og forholdene for norske sjøfolk som jobber for norske rederier som trafikkerer norske-kysten omtales. Vedlagt også et veldig relevant arbeidsnotat skrevet av Ebba Boye, "Tisa-avtalens konsekvenser for helse- og omsorgstjenester i Norge". Vi omtaler en seier for havnearbeiderne og at EØS-motstanden vokser i fagbevegelsen og i befolkningen ellers, mens Ap holder stø kurs. Formøtet før Trondheimskonferansen 2017 annonseres. Og det er et par Brexit-nyheter denne gangen også.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook