Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU

Nytt fra Nei til EU

Her finner du politiske uttalelser, pressemeldinger, leserbrev og kronikker fra Nei til EU.

Kontakt:

  • Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, på 92 82 51 62
  • Sindre Humberset, informasjonskoordinator, på 90 60 50 56

Denne oversikten er filtrert. Her synes bare saker om Arbeidsliv og faglig politikk. Du kan gjerne se alle sakene.

Markering mot vikarbyrådirektivet
© Eivind Formoe/Nei til EU
ikon for Artikkel (vanlig)

Reis deg til kamp, Eggum!

Er det partene eller ESA som skal bestemme i våre tariffoppgjør? Hva mener LO kongressen i mai?

panel
© Nei til EU | Eivind Formoe
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei2017: EØS-avtalen skaper frustrasjon i fagbevegelsen

Det er ulvetider i norsk arbeidsliv. Storeulv heter EØS. Så gjenstår det å se om LO-kongressen omsider tør å gi fellingstillatelse.

ikon for Artikkel (vanlig)

NtEU Fakta: Forslag om fergeregister gir sosial dumping

Artikkel (enkel)

EU-president Jean-Claude Juncker legger fram fem alternative veier for EU videre etter brexit og stadige kriser. Ungdom mot EU har hatt landsmøte og er klare for framtida.  

Artikkel (enkel)

Nei til EU oppfordrer alle til å stille på 8. mars-arrangement rundt i landet, skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. 

EBA
© EU/EBA
ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: Folkestyre med måte

Det får være måte på folkestyre. Det mener både kommunalministeren og EFTAs overvåkingsorgan.

© Lill Fanny Sæther
ikon for Artikkel (vanlig)

Faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017

LO i Trondheim, LO i Oslo, Nei til EU Sør-Trøndelag og Faglig utvalg, Nei til EU arrangerte faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017 den 27. januar i Nova kurs- og konferansesenter/Folkets hus. Det var 160 deltagere.

Det var innledninger ved Boye Ullmann, leder i faglig utvalg i Nei til EU, de fire lederne fra forbundene som har sagt nei til EØS innledninger med emnet EØS på LO-kongressen: Jan Olav Andersen, EL&IT, Lars Johnsen, Transportarbeiderforbundet, Mimmi Kvisvik, FO og Rolf Ringdal, Lokomotivmannsforbundet. Siv-Lena Mjønes innledet om sin masteroppgave, om den nye bemanningsindustrien og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU og Kelvin Hopkins, parlamentariker fra Labour og LabourLeave innledet om EU og Storbritannia etter Brexit.

Boye Ullmann informerte om innsamling av økonomisk støtte til faglige utredninger 2017.

Lenke til alle innledningene og Kelvin Hopkins' pamflett sist i artikkelen.

ikon for Ekstern peker

EØS-avtalen setter ferjemannskap på land

Regjeringen foreslår færre begrensninger for passasjerskip i Norsk Internasjonalt skipsregister (NIS). Årsaken er EØS-avtalen, og resultatet er færre norske arbeidsplasser, skriver Kathrine Kleveland.

© Anne Mette Seines
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei-historie på Statsarkivet i Kristiansand

Statsarkivet i Kristiansand har for tida ei fin utstilling av den handskrivne veggavisa Vannposten frå Kristiansands Mekaniske Verksted. I 1972 tok Vannposten eit klart nei-standpunkt.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: EØS-debatten

Under Trondheimskonferansen i januar ba som kjent LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-nestleder Hadia Tajik fagbevegelsen «sitte stille i båten» i forhold til EØS-debatten. Nei til EU mener LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS, og at EØS-avtalen ikke holder vann .

Kathrine Kleveland
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei til EU støtter havnearbeiderne

– Nei til EU har vedtatt å støtte havnearbeidernes støttefond med tre tusen kroner, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

ikon for Ekstern peker

EU vil ha friere flyt av tjenester

EU-kommisjonen har lansert en tiltakspakke for å strømlinjeforme tjenestehandelen i EU. I mangt minner pakka om det opprinnelige forslaget til Tjenestedirektiv (Bolkestein), som i sin tid ble endret av EU-parlamentet da det møtte voldsom motstand. Nå frykter europeisk fagbevegelse mer sosial dumping, skriver Kathrine Kleveland.

Tog
© abaransk
ikon for Avisinnlegg

Leserbrev i Klassekampen: Jonas Bals byr opp til evig EØS-vals

Min egen arbeidsplass på jernbanen har over tid kjent EØS-avtalens rasering av arbeidslivet på kroppen. Jernbanepakkene fra EU har kommet i tur og orden og selvfølgelig blitt implementert på rekordtid i landet som ønsker å være best i klassen på den skolen de ikke går på. Godt hjulpet av den Blåblå-regjeringa ser det nå ut til at vi med Jernbanepakke IV og Jernbanereformen får en fullskalarasering av jernbane-Norge, skriver Janne Lisesdatter Håkonsen.

ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: EØS-motstanderne får beskjed om å sitte stille mens EU krabber innpå

EØS-avtalen herjer både til lands og til vanns.

ikon for Uttalelse

LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS.

Artikkel (enkel)

EU provoserer og utfordrer norsk suverenitet ved å gi tillatelse til å fiske snøkrabbe i Svalbardsonen. Den norske regjeringen reagerer så langt kraftig. På Trondheimskonferansen utfordret tillitsvalgte i fagbevegelsen EØS-påvirkningen på arbeidslivet.

ikon for Ekstern peker

Velferdsmyter om EØS

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener «EØS har vært en velsignelse for Norge» (Dagsavisen 06.01). Ifølge NHO-toppen vil det være «en katastrofe for norsk velferd» om vi ikke følger avtalen «til punkt og prikke», skriver Kathrine Kleveland.

ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: EU-stater trosser Romatraktaten

EUs minste medlemsland har fått en utakknemlig oppgave som midlertidig «sjef» for en stadig mer sprikende union. Middelhavsøya Malta frykter dessuten for en ny flyktningstrøm fra sin nordafrikanske nabo Libya. 

ikon for Avisinnlegg

EU-tanker i Nationen: EU-tanker på toget

Etter nyttår stiller jeg opp på jernbanestasjonen igjen, og er klar for ny innsats sammen med ansatte, tillitsvalgte og meningsfeller mot jernbanepakke 4, og for friske diskusjoner om både EU-medlemskap og EØS-utmelding, skriver Kathrine Kleveland i denne kommentaren fra romjulen. 

Lars Johnsen
© Norsk Transportarbeiderforbund
ikon for Ekstern peker

Faglig nyhetsbrev desember 2016

I dette nyhetsbrevet omtaler vi det faglige formøtet før Trondheimskonferansen 27.1.2017 med et flott og relevant program bla. om LO-kongressen og EØS. Vi omtaler høyesterettsdommen i Holship-saken, EL og IT forbundets forslag til LO-kongressen, vedtaket mot EØS på Jernbaneforbundets landsmøte, sikkerhet i luftfarten, Verftsaken, som også har vært oppe i Stortingets spørretime 9. november, og vi har en lenke til NRK1s program Debatten 8. desember, hvor EØS-avtalen var tema. Vi legger også ved lenke til Nei til EUs årbok 2017, "Betydningen av Brexit" og vi har lenke til International Transport Worker's Federation og World Union Meeting Against TISA and CETA og mye mer.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook