Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU

Nytt fra Nei til EU

Her finner du politiske uttalelser, pressemeldinger, leserbrev og kronikker fra Nei til EU.

Kontakt:

  • Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, på 92 82 51 62
  • Sindre Humberset, informasjonskoordinator, på 90 60 50 56

Denne oversikten er filtrert. Her synes bare saker om EØS. Du kan gjerne se alle sakene.

ikon for Uttalelse

Etter 60 år er det lite ved EU som minner om den europeiske drøm.

Kraftverk
© mgbrigby
Artikkel (enkel)

Hva gjør vi med ACER?

Ny jobb for ESA: å hevde Norges interesser i energiunionen til EU!

Vi tilbys samme opplegg som Stortingsflertallet godtok når det gjaldt koblinga til EUs finanstilsyn: Det overlates til ESA, overvåkingsorganet for EØS-avtalen, å fatte vedtak som gjelder Norge, Island og Liechtenstein. Det skrives uttrykkelig at ESA da skal vedta det som ACER har sendt over som forslag.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: Brexit er brexit

"House of Lords" ga seg da de folkevalgte i underhuset denne uken forkastet endringene deres. 

Markering mot vikarbyrådirektivet
© Eivind Formoe/Nei til EU
ikon for Artikkel (vanlig)

Reis deg til kamp, Eggum!

Er det partene eller ESA som skal bestemme i våre tariffoppgjør? Hva mener LO kongressen i mai?

Ku
© publicenergy
ikon for Uttalelse

Selv om landbruket er utenfor EØS, eksporterer EU stadig mer landbruksvarer til Norge, både gjennom kvoter fra tidligere forhandlinger om artikkel 19 og utenom disse kvotene. Ubalansen i handelen med landbruksvarer er en trussel mot økt norsk matproduksjon og sikring av arbeidsplasser.

brexit
© CC 0
ikon for Uttalelse

Nei til EU krever en offentlig utredning, en NOU, om virkning av Brexit for Norge og hvilke muligheter Brexit åpner for Norge både i forholdet til Storbritannia og i forholdet til EU.

ikon for Uttalelse

Nei til EU ser med stor uro på at EU fører en stadig mer offensiv politikk i nordområdene. 

ikon for Ekstern peker

Video: Stemningsrapport fra Nei2017

Se Kathrine Kleveland, Sigbjørn Gjelsvik, Heming Olaussen, Mali Kristine Nessemo og Syver Zachariassen i denne morsomme stemingsrapporten fra årskonferansen Nei2017.

Ingeborg Eliassen, Michael Gold og Asle Toje på Nei2017.
© Eivind Formoe
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei2017: Konsekvensar av Brexit

– I skrivande stund er ikkje EU i stand til å bli samde om at himmelen er blå, sa Asle Toje i debatten om konsekvensar av brexit for EU.

ikon for Artikkel (vanlig)

NtEU Fakta: Forslag om fergeregister gir sosial dumping

Artikkel (enkel)

EU-president Jean-Claude Juncker legger fram fem alternative veier for EU videre etter brexit og stadige kriser. Ungdom mot EU har hatt landsmøte og er klare for framtida.  

Kathrine Kleveland på Nei2017
© Eivind Formoe
Artikkel (enkel)

– Vi er nå i gang med to dager med inspirasjon og kunnskap, sa Kathrine Kleveland, da hun åpnet konferansen Nei2017 på Håndverkeren konferansesenter i dag.

Artikkel (enkel)

Nei til EU oppfordrer alle til å stille på 8. mars-arrangement rundt i landet, skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. 

© Lill Fanny Sæther
ikon for Artikkel (vanlig)

Faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017

LO i Trondheim, LO i Oslo, Nei til EU Sør-Trøndelag og Faglig utvalg, Nei til EU arrangerte faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017 den 27. januar i Nova kurs- og konferansesenter/Folkets hus. Det var 160 deltagere.

Det var innledninger ved Boye Ullmann, leder i faglig utvalg i Nei til EU, de fire lederne fra forbundene som har sagt nei til EØS innledninger med emnet EØS på LO-kongressen: Jan Olav Andersen, EL&IT, Lars Johnsen, Transportarbeiderforbundet, Mimmi Kvisvik, FO og Rolf Ringdal, Lokomotivmannsforbundet. Siv-Lena Mjønes innledet om sin masteroppgave, om den nye bemanningsindustrien og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU og Kelvin Hopkins, parlamentariker fra Labour og LabourLeave innledet om EU og Storbritannia etter Brexit.

Boye Ullmann informerte om innsamling av økonomisk støtte til faglige utredninger 2017.

Lenke til alle innledningene og Kelvin Hopkins' pamflett sist i artikkelen.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: EØS på sjøen

Regjeringen foreslår færre begrensninger for passasjerskip i Norsk Internasjonalt skipsregister (NIS). Årsaken er EØS-avtalen, og resultatet er færre norske arbeidsplasser. ”Regjeringen må finne andre løsninger som gjør det mulig med konkurransedyktig drift i Color Line uten at vi mister 700 arbeidsplasser i Norge. Vi kan ikke la EØS-avtalen sende enda flere ut i arbeidsløshet”, skriver Nei til EU-leder Kathrine Kleveland i Dagsavisen .

ikon for Ekstern peker

EØS-avtalen setter ferjemannskap på land

Regjeringen foreslår færre begrensninger for passasjerskip i Norsk Internasjonalt skipsregister (NIS). Årsaken er EØS-avtalen, og resultatet er færre norske arbeidsplasser, skriver Kathrine Kleveland.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: EØS-debatten

Under Trondheimskonferansen i januar ba som kjent LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-nestleder Hadia Tajik fagbevegelsen «sitte stille i båten» i forhold til EØS-debatten. Nei til EU mener LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS, og at EØS-avtalen ikke holder vann .

Kathrine Kleveland
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei til EU støtter havnearbeiderne

– Nei til EU har vedtatt å støtte havnearbeidernes støttefond med tre tusen kroner, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

ikon for Ekstern peker

EU vil ha friere flyt av tjenester

EU-kommisjonen har lansert en tiltakspakke for å strømlinjeforme tjenestehandelen i EU. I mangt minner pakka om det opprinnelige forslaget til Tjenestedirektiv (Bolkestein), som i sin tid ble endret av EU-parlamentet da det møtte voldsom motstand. Nå frykter europeisk fagbevegelse mer sosial dumping, skriver Kathrine Kleveland.

Tog
© abaransk
ikon for Avisinnlegg

Leserbrev i Klassekampen: Jonas Bals byr opp til evig EØS-vals

Min egen arbeidsplass på jernbanen har over tid kjent EØS-avtalens rasering av arbeidslivet på kroppen. Jernbanepakkene fra EU har kommet i tur og orden og selvfølgelig blitt implementert på rekordtid i landet som ønsker å være best i klassen på den skolen de ikke går på. Godt hjulpet av den Blåblå-regjeringa ser det nå ut til at vi med Jernbanepakke IV og Jernbanereformen får en fullskalarasering av jernbane-Norge, skriver Janne Lisesdatter Håkonsen.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook