Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU

Nytt fra Nei til EU

Her finner du politiske uttalelser, pressemeldinger, leserbrev og kronikker fra Nei til EU.

Kontakt:

  • Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, på 92 82 51 62
  • Sindre Humberset, informasjonskoordinator, på 90 60 50 56

Denne oversikten er filtrert. Her synes bare saker om EUs utvikling. Du kan gjerne se alle sakene.

ikon for Uttalelse

Etter 60 år er det lite ved EU som minner om den europeiske drøm.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: Brexit er brexit

"House of Lords" ga seg da de folkevalgte i underhuset denne uken forkastet endringene deres. 

ikon for Artikkel (vanlig)

NtEU Fakta: Junckers fem veier fra Roma til Brussel­

Hvitboka fra Kommisjonen skisserer fem mulige utviklingsveier for de gjenværende 27 EU-medlemmene når Storbritannia takker for seg. Noen av veiene har rasteplass og krabbefelt, men alle leder til samme sted. 

brexit
© CC 0
ikon for Uttalelse

Nei til EU krever en offentlig utredning, en NOU, om virkning av Brexit for Norge og hvilke muligheter Brexit åpner for Norge både i forholdet til Storbritannia og i forholdet til EU.

Ingeborg Eliassen, Michael Gold og Asle Toje på Nei2017.
© Eivind Formoe
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei2017: Konsekvensar av Brexit

– I skrivande stund er ikkje EU i stand til å bli samde om at himmelen er blå, sa Asle Toje i debatten om konsekvensar av brexit for EU.

Artikkel (enkel)

EU-president Jean-Claude Juncker legger fram fem alternative veier for EU videre etter brexit og stadige kriser. Ungdom mot EU har hatt landsmøte og er klare for framtida.  

Kathrine Kleveland på Nei2017
© Eivind Formoe
Artikkel (enkel)

– Vi er nå i gang med to dager med inspirasjon og kunnskap, sa Kathrine Kleveland, da hun åpnet konferansen Nei2017 på Håndverkeren konferansesenter i dag.

ikon for Artikkel (vanlig)

Det skotske dilemma

Skottlands dilemma: Det er ikke lett å være ute og inne på en gang.

© Lill Fanny Sæther
ikon for Artikkel (vanlig)

Faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017

LO i Trondheim, LO i Oslo, Nei til EU Sør-Trøndelag og Faglig utvalg, Nei til EU arrangerte faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017 den 27. januar i Nova kurs- og konferansesenter/Folkets hus. Det var 160 deltagere.

Det var innledninger ved Boye Ullmann, leder i faglig utvalg i Nei til EU, de fire lederne fra forbundene som har sagt nei til EØS innledninger med emnet EØS på LO-kongressen: Jan Olav Andersen, EL&IT, Lars Johnsen, Transportarbeiderforbundet, Mimmi Kvisvik, FO og Rolf Ringdal, Lokomotivmannsforbundet. Siv-Lena Mjønes innledet om sin masteroppgave, om den nye bemanningsindustrien og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU og Kelvin Hopkins, parlamentariker fra Labour og LabourLeave innledet om EU og Storbritannia etter Brexit.

Boye Ullmann informerte om innsamling av økonomisk støtte til faglige utredninger 2017.

Lenke til alle innledningene og Kelvin Hopkins' pamflett sist i artikkelen.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: EØS på sjøen

Regjeringen foreslår færre begrensninger for passasjerskip i Norsk Internasjonalt skipsregister (NIS). Årsaken er EØS-avtalen, og resultatet er færre norske arbeidsplasser. ”Regjeringen må finne andre løsninger som gjør det mulig med konkurransedyktig drift i Color Line uten at vi mister 700 arbeidsplasser i Norge. Vi kan ikke la EØS-avtalen sende enda flere ut i arbeidsløshet”, skriver Nei til EU-leder Kathrine Kleveland i Dagsavisen .

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: EØS-debatten

Under Trondheimskonferansen i januar ba som kjent LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-nestleder Hadia Tajik fagbevegelsen «sitte stille i båten» i forhold til EØS-debatten. Nei til EU mener LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS, og at EØS-avtalen ikke holder vann .

Helle Hagenau hos Vote Leave
ikon for Ekstern peker

Dear Britain, don't make the same mistake Norway did – you don't want to be inside the EEA

I would love for Norway to follow Britain and get a trade agreement with the EU instead of being tied by the EEA agreement. I want as much as you do, to live in a truly independent and democratic country. May we join you, Prime Minister? Helle Hagenau is Head of International and former Secretary General of No to EU in Norway.

ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: EØS-motstanderne får beskjed om å sitte stille mens EU krabber innpå

EØS-avtalen herjer både til lands og til vanns.

Artikkel (enkel)

EU provoserer og utfordrer norsk suverenitet ved å gi tillatelse til å fiske snøkrabbe i Svalbardsonen. Den norske regjeringen reagerer så langt kraftig. På Trondheimskonferansen utfordret tillitsvalgte i fagbevegelsen EØS-påvirkningen på arbeidslivet.

Artikkel (enkel)

Theresa May  holdt tirsdag en lang tale der hun la fram sin visjon for landets utmelding av EU. Storbritannias statsminister vil ikke godta noe som kan se ut som delvis medlemskap i EU. Det betyr farvel til det indre marked.

ikon for Pressemelding

I dagens mye omtalte tale, fastslo statsminister Theresa May at Storbritannia skal gå ut av EUs indre marked. May uttalte at Storbritannia umulig kan forbli i det indre markedet, fordi det ville bety «å ikke forlate EU i det hele tatt». Hovedprinsippet i EUs indre marked er de fire friheter: fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft.

ikon for Artikkel (vanlig)

Uka som gikk: EU-stater trosser Romatraktaten

EUs minste medlemsland har fått en utakknemlig oppgave som midlertidig «sjef» for en stadig mer sprikende union. Middelhavsøya Malta frykter dessuten for en ny flyktningstrøm fra sin nordafrikanske nabo Libya. 

© Arbeiderpartiet
Artikkel (enkel)

Rødgrønn EØS-debatt

Striden om framtida til EØS-avtalen kan bli et hinder for en eventuell regjering med Ap og Senterpartiet etter valget. Imens serverer statsminister Erna Solberg argumenter for hvorfor EU-medlemskap er en dårlig idé.

Seminar Europa etter EU
© Eivind Formoe
ikon for Artikkel (vanlig)

Debatt om Europa – etter EU

– Det nasjonale fellesskapet er basis for demokratiet. De politisk valgte får sin legitimitet fra sine velgere, og det er et av hovedproblemene med EU-parlamentet, de har ikke noe mandat fra velgerne, sa Janne Haaland Matlary på seminaret Europa etter EU.

Artikkel (enkel)

Brexit sett fra Sør

Jeg er optimistisk: brexit er en mulighet for Storbritannia, EU og Afrika til å revurdere handelsforbindelsene. 

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook