Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU

Nytt fra Nei til EU

Her finner du politiske uttalelser, pressemeldinger, leserbrev og kronikker fra Nei til EU.

Kontakt:

  • Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU, på 92 82 51 62
  • Sindre Humberset, informasjonskoordinator, på 90 60 50 56

Denne oversikten er filtrert. Her synes bare saker om Nei til EU. Du kan gjerne se alle sakene.

ikon for Uttalelse

Etter 60 år er det lite ved EU som minner om den europeiske drøm.

© Eget foto
Artikkel (enkel)

Minnenes politikk

Marina Popovic fikk Dag Seierstad-stipendet  i 2014 for masteroppgaven ”Remember Lampedusa” om flyktningtragediene i Middelhavet og EUs humanitære selvbilde. I denne artikkelen oppsummerer hun hovedfunn i oppgaven. Søknadsfrist for årets stipend er 1. september.

Ku
© publicenergy
ikon for Uttalelse

Selv om landbruket er utenfor EØS, eksporterer EU stadig mer landbruksvarer til Norge, både gjennom kvoter fra tidligere forhandlinger om artikkel 19 og utenom disse kvotene. Ubalansen i handelen med landbruksvarer er en trussel mot økt norsk matproduksjon og sikring av arbeidsplasser.

brexit
© CC 0
ikon for Uttalelse

Nei til EU krever en offentlig utredning, en NOU, om virkning av Brexit for Norge og hvilke muligheter Brexit åpner for Norge både i forholdet til Storbritannia og i forholdet til EU.

ikon for Uttalelse

Nei til EU ser med stor uro på at EU fører en stadig mer offensiv politikk i nordområdene. 

Ola Hedstein
© Sindre Humberset
ikon for Artikkel (vanlig)

Offensivt landbruk mot urettferdige handelsavtalar

Konferansen Nei2017 peika vegen framover i kampen mot handelsavtalane TTIP og TISA, og eit norsk landbruk som utnyttar det gode utgangspunktet vi har for ein berekraftig matproduksjon for framtida.

ikon for Ekstern peker

Video: Stemningsrapport fra Nei2017

Se Kathrine Kleveland, Sigbjørn Gjelsvik, Heming Olaussen, Mali Kristine Nessemo og Syver Zachariassen i denne morsomme stemingsrapporten fra årskonferansen Nei2017.

Artikkel (enkel)

EU-president Jean-Claude Juncker legger fram fem alternative veier for EU videre etter brexit og stadige kriser. Ungdom mot EU har hatt landsmøte og er klare for framtida.  

Kathrine Kleveland på Nei2017
© Eivind Formoe
Artikkel (enkel)

– Vi er nå i gang med to dager med inspirasjon og kunnskap, sa Kathrine Kleveland, da hun åpnet konferansen Nei2017 på Håndverkeren konferansesenter i dag.

Artikkel (enkel)

Nei til EU oppfordrer alle til å stille på 8. mars-arrangement rundt i landet, skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. 

© Lill Fanny Sæther
ikon for Artikkel (vanlig)

Faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017

LO i Trondheim, LO i Oslo, Nei til EU Sør-Trøndelag og Faglig utvalg, Nei til EU arrangerte faglig formøte før Trondheimskonferansen 2017 den 27. januar i Nova kurs- og konferansesenter/Folkets hus. Det var 160 deltagere.

Det var innledninger ved Boye Ullmann, leder i faglig utvalg i Nei til EU, de fire lederne fra forbundene som har sagt nei til EØS innledninger med emnet EØS på LO-kongressen: Jan Olav Andersen, EL&IT, Lars Johnsen, Transportarbeiderforbundet, Mimmi Kvisvik, FO og Rolf Ringdal, Lokomotivmannsforbundet. Siv-Lena Mjønes innledet om sin masteroppgave, om den nye bemanningsindustrien og Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU og Kelvin Hopkins, parlamentariker fra Labour og LabourLeave innledet om EU og Storbritannia etter Brexit.

Boye Ullmann informerte om innsamling av økonomisk støtte til faglige utredninger 2017.

Lenke til alle innledningene og Kelvin Hopkins' pamflett sist i artikkelen.

ikon for Ekstern peker

EØS-avtalen setter ferjemannskap på land

Regjeringen foreslår færre begrensninger for passasjerskip i Norsk Internasjonalt skipsregister (NIS). Årsaken er EØS-avtalen, og resultatet er færre norske arbeidsplasser, skriver Kathrine Kleveland.

© Anne Mette Seines
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei-historie på Statsarkivet i Kristiansand

Statsarkivet i Kristiansand har for tida ei fin utstilling av den handskrivne veggavisa Vannposten frå Kristiansands Mekaniske Verksted. I 1972 tok Vannposten eit klart nei-standpunkt.

Artikkel (enkel)

Uka som gikk: EØS-debatten

Under Trondheimskonferansen i januar ba som kjent LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-nestleder Hadia Tajik fagbevegelsen «sitte stille i båten» i forhold til EØS-debatten. Nei til EU mener LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS, og at EØS-avtalen ikke holder vann .

Kathrine Kleveland
ikon for Artikkel (vanlig)

Nei til EU støtter havnearbeiderne

– Nei til EU har vedtatt å støtte havnearbeidernes støttefond med tre tusen kroner, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Helle Hagenau hos Vote Leave
ikon for Ekstern peker

Dear Britain, don't make the same mistake Norway did – you don't want to be inside the EEA

I would love for Norway to follow Britain and get a trade agreement with the EU instead of being tied by the EEA agreement. I want as much as you do, to live in a truly independent and democratic country. May we join you, Prime Minister? Helle Hagenau is Head of International and former Secretary General of No to EU in Norway.

ikon for Uttalelse

LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS.

© Sindre Humberset
ikon for Artikkel (vanlig)

Organisasjonsfornying og ny struktur i Nei til EU

Samlinga for fylkesleiarane i Nei til EU vart presentert for ny struktur i staben og arbeidet til strukturkomiteen, som skal føreslå eventuelle endringar i heile organisasjonen.

Artikkel (enkel)

EU provoserer og utfordrer norsk suverenitet ved å gi tillatelse til å fiske snøkrabbe i Svalbardsonen. Den norske regjeringen reagerer så langt kraftig. På Trondheimskonferansen utfordret tillitsvalgte i fagbevegelsen EØS-påvirkningen på arbeidslivet.

ikon for Ekstern peker

Velferdsmyter om EØS

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener «EØS har vært en velsignelse for Norge» (Dagsavisen 06.01). Ifølge NHO-toppen vil det være «en katastrofe for norsk velferd» om vi ikke følger avtalen «til punkt og prikke», skriver Kathrine Kleveland.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook