Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Alltid no’ godt fra EU?

Alltid no’ godt fra EU?

NRK melder i beste påsketid (9.4.) at EU nå har bestemt at skadelige fargestoffer i blant annet sukkertøy skal merkes med en advarsel om at spising kan føre til ”negativ innvirkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne”. Det høres jo bra ut?

Det er det minste som bør gjøres, og norske myndigheter burde ha sørget for det allerede i 2001, da Norge – etter påbud fra det samme EU – måtte åpne for disse azo-fargestoffene som inntil da hadde vært forbudt.

Denne saken er et lærestykke for de som ønsker å lære: EUs frie flyt og frikonkurranseregime er skadelig. For folkehelsa, for barn og for folk flest. Nei til EU sammen med kostholdseksperter og en rekke andre protesterte iherdig mot innføring av EUs matsminkedirektiv. Vi sa den gang akkurat det britiske forskere nå har kommet fram til – 8 år etter; Disse fargestoffene er skadelige for barn, og bør fortsatt være forbudt. De skaper hyperaktivitet, de fører til allergier og hemmer barns læring og utvikling.

Det blir meningsløst å skulle legge seg flat for EU når unionen vedtar direkte helseskadelige regler. Derfor bør forbudet gjeninnføres. Norge bør – i folkehelsas navn – utfordre EU på om man der i gården virkelig vil forsvare fri-flyt regimet sitt når det beviselig er skadelig. Jeg vil utfordre de iherdige EØS-forsvarere i Norge, spesielt i AP, FrP og Høyre, på om de virkelig mener at en slik advarsel vil være tilstrekkelig, eller om det bare er nok en måte å sminke virkeligheten på? Jeg vil også be Barneombudet, foreldreorganisasjoner og andre med omtanke og ansvar for barn om å komme på banen og kreve forbud.

Legg merke til hva en av importørene av slikt godteri uttaler. Direktør Håkan Eriksson i svenske Gray American Stores sier de vil trykke advarselen – men tror ikke det vil få mye å si for salget(!). Det tror ikke jeg heller. Der norske godteriprodusenter frivillig har avstått fra å ta i bruk fargestoffene, har amerikanere og andre utenlandske produsenter gitt blaffen. Med støtte fra EU har de loven i hånd.

Mange barn lar seg friste av gilde farger. Det er jo meninga! Men det er ingen mening i at EU skal skade ungene våre. Derfor bør fargestoffene forbys. Jeg gadd se ESA og EF-domtolen argumentere mot et slikt forbud, nå som skadevirkningene er dokumentert. Men det kreves politisk mot å utfordre EU på denne måten. Har norske politikere det motet som skal til for å beskytte sine egne barn og borgere?

Heming Olaussen, leder Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20




Lik oss på Facebook