Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Det mytiske EU
Illustrasjon av UKRUT
© Pål Hansen alias UKRUT.no

Det mytiske EU

Mytene om EU er mange, og de gjentas stadig! Av EU sjøl, av EU-tilhengerne her hjemme og av ja-media.

1. Miljøprosjektet EU. Gjennom dyktig bruk av PR-byråer, timing og lansering har EU fått framstille seg sjøl i ukritiske ja-medier som en organisasjon i front for miljøet. Det stemmer bare ikke:

* Hvorfor er europeiske miljøorganisasjoner da så kritiske til EUs klimamål og kaller dem et PR-jippo og totalt utilstrekkelige?

* Hvorfor vil da ikke EU-formann Angela Merkel gi opp sin motstand mot at tysk bilindustri skal bidra til klimamålene?

* Hvorfor forlater ikke da EU sin målsetting om verdens sterkeste økonomi innen 2010? Det betyr en enorm økonomisk vekst, som må bety frontkollisjon med miljøhensyn.

* Hvorfor la EU seg på rygg for kjemikalieindustrien i behandlinga av kjemikaliedirektivet Reach, og får på pukkelen av de europeiske miljøorganisasjonene?

* Hvorfor etablerer EU et totalt utilstrekkelig klimakvotesystem som til og med ja-folk her hjemme er oppgitt over?

 

2. Romatraktaten 50 år. Er det noe å feire egentlig? I EU-kampen i 1994 var Romatraktaten kjent som markedsliberalismens bibel med sine 4 ”friheter”. Hvordan kan det ha seg at så mange sosialdemokrater nå vil feire det uhindrede markedet?

EU vil bruke 2007 til å spre og befeste myter om seg sjøl. Synd for dem at folket har så liten tro på prosjektet. Euro-skepsisen er grunnfestet blant EUs innbyggere, og en rekke EU-land står utenfor pengeunionen, til dels etter folkeavstemninger. Grunnloven er forkastet, også av folket. EU er et kaosprosjekt, men i 2007 skal alle skåle i champagne og sende ballonger til værs.

 

3. Er Norge medlem uten stemmerett? EØS-avtalen omfatter det indre marked, er dynamisk og overlater mye politikk til EU-domstolene. Det er ikke bra. Men utenom EØS-avtalen har altså enhver norsk regjering så mye sjølstyre de ønsker når det gjelder blant annet utenrikspolitikk, forsvarspolitikk, sikkerhetspolitikk, finanspolitikk, fiskeripolitikk og landbrukspolitikk.

Utenlandssjefen i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, sa det omtrent sånn på et UD-seminar: ”Det er en stor fordel å representere Norge i nødhjelpsaksjoner. Det borger for uavhengighet. Mange organisasjoner og til og med myndigheter i EU-land kanaliserer heller nødhjelp gjennom oss enn gjennom EU-apparatet, for da vet de at hjelpen kommer fram”. Svein Mollekleiv, tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors sa på det samme seminaret: ”Mitt inntrykk er at EU primært er ute etter å vise fram flagget sitt i internasjonale nødhjelpsaksjoner, mens norske myndigheter er mer tilbakeholdne, mer ute etter resultater for de som trenger hjelpen.” Og dette skal vi gi avkall på? Tjener fattige mennesker i nød på at Norge blir innlemmet i EU?

 

4. Mytene om EØS. Myten om at EØS er det eneste alternativet til EU-medlemskap er hardnakket, og snevrer inn rommet for en åpen, demokratisk debatt om hva som tjener norske interesser best. Hva med en vanlig handelsavtale? Som ikke plutselig omfatter ting de sa den aldri skulle gjøre (alkoholpolitikk, hjemfall, spilleautomater, sosialpolitikk, helsetjenester). Som ikke skaper angst og uro i det norske politiske miljøet hver gang noen sier ”veto”.

Det er på tide å slå hull på myter. Den første er myten om at reservasjonsretten i EØS ”egentlig aldri var ment til bruk”. Bruk den mot tjenestedirektivet!

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook