Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Eksperter uenige: Ste...
Helle Hagenau hos Vote Leave

Helle Hagenau tror EU-motstanderne vil styrke seg fram mot folkeavstemningen 23. juni. Her er hun på besøk i presserommet til Vote Leave. 

Eksperter uenige: Stemmer britene for Brexit?

Meningsmålingene spriker i alle retninger, og de politiske kommentatorene er uenige. Vett 2-2016  gir to ulike perspektiv på spørsmålet om britene går ut av EU. Artikkel fra Standpunkt 3-2016. 

Helle Hagenau er leder av Internasjonalt utvalg, og tidligere generalsekretær, i Nei til EU. Hun har også arbeidet seks år i EU-parlamentet for EU-kritiske grupper. Hun tror britene går ut av EU.

– I de fleste folkeavstemningene som har vært i nyere tid, er det en tendens til at velgerne stemmer for det bestående.  Men en annen tendens er at ja-siden ofte har et stort forsprang på målingene når folkeavstemningen blir annonsert og at nei-siden sakte, men sikkert haler inn på ja-siden, skriver hun.

Meningsmålingene svinger
Gjennomsnittet av målinger de siste seks månedene viser at Remain, de som ønsker å bli værende i EU, har ledet stort sett hele perioden.

– Selv om det er store svingninger viser figuren også at avstanden mellom de leirene blir mindre og mindre. Det er mellom 15 og 20 prosent av velgere som ennå ikke har tatt stilling til hva vil stemme, og disse velgerne står med nøkkelen til det endelige resultatet, skriver Hagenau.

Mer entusiastiske Leave-velgere
Det er gjennomført flere studier som viser at Leave-velgere er mer entusiastiske enn Remain-velgere, og at det er mer sannsynlig at de vil stemme enn deres motpart.

– Det er også slik at jo eldre en velger er jo mer sannsynlig er det at man vil stemme for Brexit, og jo eldre man er jo mer sannsynlig er det at man vil bruke stemmeretten sin.

– Jeg har fulgt britisk politikk i mer enn 20 år og har besøkt landet et utall av ganger, spesielt flittig de siste tre-fire årene. Det er vanskelig å spå – spesielt om fremtiden, men jeg våger allikevel: Den 23. juni 2016 blir britenes uavhengighetsdag når de stemmer for Brexit, skriver Helle Hagenau.

– Britene sier ja til EU
Per Edgar Kokkvold er tidligere redaktør i Arbeiderbladet/Dagsavisen og nå leder av Kringkastingsrådet. Kokkvold stemte ja til EF i 1972, men nei til EU i 1994. Han er overbevist om at britene blir i EU.

 – Den 23. juni kommer britene etter alt å dømme til å stemme ja til fortsatt britisk EU-medlemskap, ikke fordi de er begeistret for unionen – for det er de virkelig ikke; det er vanskeligere  å finne virkelige EU-entusiaster i Storbritannia enn noen gang tidligere – men fordi de frykter de økonomiske og sikkerhetspolitiske konsekvensene av en utmeldelse, og fordi ja-sidens talsmenn i det store og hele har større troverdighet enn nei-sidens, heter det i Kokkvolds artikkel i Vett-heftet.

Nei-siden sterkere enn i 1975
I 1975 stemte britene om EU-medlemskap første gang, etter at de gikk inn i 1973. Da stemte hele 67,2 prosent ja til fortsatt medlemskap.

– I utgangspunktet står den britiske nei-siden mye sterkere enn den gjorde i 1975. I 1975 var de konservative – inklusive Margaret Thatcher – fortsatt tilhengere av EU. I dag er partiet som sådan et nei-parti, selv om det er et stort ja-flertall i regjeringen.

 – Nei-general Boris Johnson taler på vegne av flertallet i sitt parti når han mener at det britiske Parlamentet under EU har mindre makt enn Dumaen hadde under Lenin, skriver Kokkvold.

Spørsmål om sikkerhet
Kokkvold viser videre til at fagbevegelsen og Labour i hovudsak ønsker å bli i EU. Næringslivet står stort sett på remain-siden.

– En tidligere leder for den militære etterretningstjenesten MI6, og to tidligere ledere for sikkerhetstjenesten MI5, sier at Storbritannias sikkerhet vil svekkes «betydelig» hvis landet forlater EU. Statsminister David Cameron mener at det i virkeligheten dreier seg om fortsatt fred og stabilitet i Europa.

 – Noen av advarslene er reelle, noen er overdrevne, mens andre er fantasifulle, skriver Kokkvold.

Tre ting kan hindre et ja til EU
Kokkvold skriver at meningsmålingene viser tilnærmet dødt løp mellom ja- og nei-siden. Men han regner med at mange usikre vil ende opp med å stemme for å bli.

 – Det er bare tre ting som kan hindre et nytt britisk ja til EU: En ny eurokrise, en ny flyktningstrøm med økende skepsis også til arbeidsinnvandring fra EU, og at de britiske opposisjonspartiene ikke klarer å få sine ja-velgere til urnene. For det blir ikke noe ja-flertall i Storbritannia uten dem, skriver Kokkvold.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook