Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / – Et splittet Hellas
Heming Olaussen
© NtEU

– Et splittet Hellas

Søndagens greske valg viser en befolkning delt ganske nøyaktig på midten mellom de partiene som vil legge EUs krav helt til side og de som vil følge påleggene fra Brussel.

Pressemelding fra Nei til EU 18. juni 2012: 

– Valgresultatet gir ikke noen varig løsning for Hellas eller avklaring om euroen, kommenterer Nei til EUs leder Heming Olaussen, og legger til:

– EUs ensidige krav om budsjettkutt, nedbygging av velferdsordninger og lavere lønn vil bare forsterke den sosiale, økonomiske og politiske krisen. At et nynazistisk parti som Gyllen daggry inntar parlamentet med rundt 7 prosent av stemmene er alarmerende.

Kuttkravene som EU/IMF krever for å utbetale midler har rammet den svekkede greske økonomien hardt. Arbeidsløsheten er nesten 21 prosent, med en ungdomsledighet over 40 prosent. Nesten 28 prosent av grekerne er på fattigdomsgrensen.

Det EU-vennlige partiet Nytt Demokrati, som ble valgets største parti med 29,5 % (foreløpig tall) av stemmene, vil nå forsøke å danne regjering. Sammen med sosialdemokratiske Pasok, 12 %, har de et flertall ettersom det største partiet får en bonus på 50 av parlamentets 300 seter. Pasok har varslet at de ikke vil danne regjering uten at EU-kritiske Syriza, nest største parti med 27 %, også deltar. Både Nytt Demokrati og Syriza avviser en slik koalisjon. Pasoks utspill må ses som et ønske om å gjøre Syriza, som Pasok har mistet store velgergrupper til, medansvarlig for regjeringens politikk.

Selv om mye er uavklart, er det mest sannsynlig at de partiene som ønsker å følge EUs pålegg finner sammen, det vil si en regjering anført av Nytt demokrati sammen med Pasok og muligens også det andre sosialdemokratiske partiet, Demokratiske venstre (6 %). Det er ventet at EU vil gi Hellas noe mer tid med å gjennomføre budsjettkuttene, men at innholdet i nedskjæringskravene ligger fast.

– Valgutfallet har tilsynelatende gitt noe ro på børsen og i Brussel. Men i Hellas vil uroen bare øke når nedskjæringene fortsetter, påpeker Olaussen.

Mer informasjon:

Heming Olaussen, tlf 90155894

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook