Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Exit islandsk EU-medle...
Pisk eller gulerot
© NtEU

Exit islandsk EU-medlemskap?

– Den islandske presidentens avgjørelse om ikke å undertegne den omstridte Icesave-avtalen og å skrive ut folkeavstemming, kan være begynnelsen på slutten for drømmen om islandsk EU-medlemskap, kommenterer Nei til EUs leder Heming Olaussen.

– I tillegg til at folkemeningen på Island har endret seg til et klart nei til EU, vil denne saken gjøre forholdet mellom Island og EU ytterst vanskelig, konstaterer Nei til EU-lederen.

Det er som kjent Nederland og Storbritannia som har krevd at Island skal betale 32 milliarder til småsparere fra de to EU-landene. Et islandsk nei til å betale – som er et svært sannsynlig utfall av folkeavstemningen – vil antakeligvis bety at de to EU-landene vil blokkere Islands EU-søknad.

– I tillegg kan hele saken fort utløse en regjeringskrise. Da vet ingen hva som vil skje, men noe islandsk EU-medlemskap vil neppe bli mer sannsynlig, kommenterer Olaussen, som mener denne saken viser at mange i Norge burde vært mer nøkterne i sin overdrevne tro på at ikke bare Island, men også Norge, skulle komme nærmere et EU-medlemskap på grunn av at Island sendte en søknad til Brussel.

– Mange solgte skinn fra en høyst oppegående isbjørn, avslutter Nei til EU-lederen.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook