Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / FrP er for Schengen-av...
Innbrudd
© pasukaru76

En albansk bande raidet flere bensinstasjoner i Oslo-området i 2009. Videobildet er fra en bensinstasjon i Hakadal nord for Oslo. Albanerne ble seinere arrestert og soner nå dommen i et norsk fengsel. En stor del av de innsatte i flere norske fengsler er utenlandske kriminelle.

FrP er for Schengen-avtalen, men mot avtalens konsekvenser

Standpunkt 1-2011:

Viktig debatt om Schengen i Frp:

FrP protesterer for all verden, men følger villig med på Schengen-ferden. Slik har det vært siden «lov og orden»-partiet sa ja til avtalen som åpnet for fri flyt av kriminelle til Norge.

Men nå er det debatt i FrP om Schengen-avtalen, bekrefter stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde i en samtale med Standpunkt.

‒ Vi har en debatt om Schengen-avtalens negative sider i FrP. Flere i partiet – også på Stortinget – er skeptiske til avtalen. Men det er også positive sider ved Schengen-samarbeidet, som for eksempel fri bevegelse av personer og varer, slår han fast.

‒ Hva vil debatten føre til?

‒ Det er for tidlig å si.

‒ Norge kan melde seg ut Schengen-samarbeidet?

‒ Ja, det er teknisk og juridisk mulig. Men det vil føre til store kostnader å drive  mer systematiske grensekontroller. I tillegg har ikke Norge noen tradisjon for sterke grensekontroller.

‒ Irland og England står utenfor Schengen-avtalen?

‒ Ja, men det er øystater. Det er lettere for dem.

‒ Den frie flyten av kriminelle og asylsøkere til Norge koster milliardbeløp?

‒ Dette koster mye penger – helt klart. Det er et problem som FrP vil gjøre noe med. Selv har jeg vært mest opptatt av å begrense den ikke-vestlige innvandringen til Norge. FrP har fremmet en egen utlendingslov for å begrense denne innvandringen.

‒ Da er det vel naturlig å melde Norge ut av Schengen for å kunne drive med systematiske grensekontroller? Som medlem av Schengen er ikke det tillatt?

‒ Jeg ser problemstillingen. Men det der er ikke mitt fagfelt. Det får du ta opp med Per Sandberg, FrPs justispolitiske talsmann.

Illsint kronikk

Tybring-Gjedde skrev i august 2010 en illsint kronikk i Aftenposten med tittelen «Drøm fra Disneyland». Der beskyldte han Arbeiderpartiet for å erstatte norsk kultur med flerkultur og at det vil føre til rotløshet som vil rive landet i filler.

‒ Det er Ap som har åpnet grensene til tross for innvandringsstoppen. Det er Ap som gir oss tusenvis nye nordmenn fra ulike kulturer og ukulturer hver år, skriver Tybring-Gjedde.

Virkeligheten er annerledes. Både FrP og Høyre var med å innføre Schengen-avtalen i 1997, en avtale som gjør det mye vanskeligere å kontrollere innvandringen til Norge. For eksempel kommer 90-95 prosent av asylsøkerne til Norge uten ID-papirer. FrPs forslag til ny utlendingslov i 2008 inneholder ikke noe forslag om å melde Norge ut av Schengen.

Lov- og orden-partiet?

FrP liker å fremstille seg som «lov og orden»-partiet. Forholdet til Schengen-avtalen viser at partiet først og fremst et liberalistisk parti. Et parti som er tilhenger av den frie flyt av varer, tjenester og personer i EU-systemet, koste hva det koste vil.

Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen uttalte i et intervju med Thomas Vermes i Nationen i 2009 følgende på spørsmål om han er tilfreds med partiets ja til å avvikle grensekontrollen i 1997.

‒ I det store bildet ja. Men vi har stor grad av skepsis fordi systemet har hull som vi ikke har klart å tette, svarer Ellingsen.

Nationen: Hvor stort er problemet for tilstanden i Norge at østeuropeiske bander fritt får passere norske grenser?

‒ Jeg mer at Norge fortsatt bør være med i Schengen. Samarbeidet skal være positivt. Men det er hull i Schengen-veggen. Jeg tror rett og slett at land som Italia snur ryggen til og håper at andre land ordner opp.

Nationen: Bør vi ikke gjeninnføre grensekontrollen, slik en Sp-politiker har foreslått?

‒ Jeg synes det er en forenkla problemstilling. Skal du gå inn for å kontrollere 95 prosent av de lovlydige folkene bare fordi fem prosent av dem som krysser grensen er gærninger?

Frp er hemningsløst

‒ Dette viser jo nok en gang at FrP er helt hemningsløst på dette området. FrP’erne sjeneres ikke av å møte seg selv i døra, sier tidligere leder i Nei til EU, Stein Ørnhøi, i en kommentar.

‒ FrP’erne hyler og skriker om Mulla Krekar, østeuropeiske kriminelle og rumenske tiggere. Likevel går partiet uten blygsel inn for Schengen-avtalen. Partiet er for avtalen, men mot avtalens konsekvenser. Saken viser også at FrP ikke er nøytralt i forhold til EU, presiserer han.

‒ Schengen-avtalen var en stor sak da jeg satt som leder i Nei til EU fra 1995 til 1997. Vi advarte på det sterkeste mot norsk tilslutning til avtalen, som vi kalte fri flyt av kjeltringstreker. Mange var rystet over karakteristikken. Men utviklingen har vist at den nettopp er blitt den gaven til det kriminelle Europa som vi varslet. SV og Sp stemte imot tilslutning våren 1997. Det gjør ikke saken bedre at Statens Informasjonstjeneste drev rene reklamekampanjer Schengen med argumentet om at det skulle bli lettere å reise i Europa, legger han til.

På høy tid

Ørnhøi mener det er positivt at FrP diskuterer Schengen-avtalen. Det er på høy tid. Men Erna Solberg og Siv Jensen vil parkere dette før det får noen konsekvenser. Partiene forbereder jo et regjeringssamarbeid, sier han.

‒ Men også de andre partiene og politikerne bør ta opp Schengen-avtalen. De bør konfronteres med avtalens skadelige konsekvenser og de standpunktene de har hatt, oppfordrer han.

‒ Norsk presse har gjort en dårlig jobb her. Schengen har nærmest vært et ikke-tema, selv om avisene flommer over av artikler om utenlandske kriminelle bander i Norge. Noe av forklaringen er at politiske journalister ikke liker å møte seg selv i døra. Ønsket om å tilpasse Norge til EU er forankret i sterk tro. Og selv kjensgjerninger biter ikke på dem som er sterke i troen, mener han.

‒ Husk at det er mye mindre dramatisk å avvikle Schengen-avtalen enn det var å innføre den. Hvorfor kan ikke SV og Sp ta opp saken? Naturligvis fordi de ikke vil sjenere Arbeiderpartiet som støtter Schengen. Det er viktig å sitte i regjering. Men det har også sin pris. Prisen er å måtte tie, sier Ørnhøi til slutt. 

Bakgrunn

Schengenavtalen

  • Knytter Norge til EUs politi-, justis- og asylpolitikk.
  • Ble en del av EU med Amsterdam-traktaten i 1997.
  • Fjerner indre landegrenser, men bygger opp de ytre grensene.
  • Kun det første landet en flyktning kommer til behandler asylsøknaden. Dersom søkeren får avslag der vil han eller hun bli stengt ute fra hele EU.
  • Skulle ivareta passfriheten. Men man må likevel ta med pass for å legitimere seg for hotell, flyselskap eller på åpen gate i Schengen-området.
  • Dataregistre, særlig for asylsøkere og kriminelle, har blitt kritisert for å ikke ivareta personvernet.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook