Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Gratulerer med de 40!
Fyrverkeri
© nasirkhan

Gratulerer med de 40!

Nei til EU vil gratulere alle EU (og ikke minst EF-)motstandere med dagen.

25. September er en merkedag for oss som arbeider for norsk suverenitet, folkestyre og at norsk politikk og samfunnsutvikling skal bestemmes av norske folkevalgte, ikke av teknokrater i Brussel.

Den 25.september 1972 sa flertallet av det norske folk for første gang nei til EU (den gang EF) i en folkeavstemming, etter en folkelig mobilisering uten sidestykke. Folkebevegelsen mot EF, som er Nei til EUs forgjenger, klarte det mesterstykke å skape en grasrotbevegelse og en politisk allianse som til slutt overvant makteliten i Norge. Folkebevegelsen tråkket på mange måter opp de sporene Nei til EU gikk i tjuefire år seinere, da bedriften ble gjentatt.

Takken for dette formidable politiske løftet går til alle de tusener av lokale aktivister som skapte Folkebevegelsen, men sjølsagt også til dens ledere.

På tross av at nei-siden også i 1994 klarte å mobilisere folkeflertallet til et nytt nei, og på tross av det i dag er et overveldende flertall mot at Norge skal innlemmes i den politiske unionen EU, jobber ja-sida videre med sine planer om å få Norge helt inn en dag. I mellomtiden tilpasser de landet så godt de kan, først og fremst via EØS. Kampen er således på ingen måte over, men i dag kan vi lene oss litt tilbake og glede oss over den enorme seieren som ble vunnet 25.september 1972. Gratulerer!

Heming Olaussen
Leder Nei til EU

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook