Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / May forkaster EØS-avtalen
Pressemelding fra Nei til EU:

May forkaster EØS-avtalen

I dagens mye omtalte tale, fastslo statsminister Theresa May at Storbritannia skal gå ut av EUs indre marked. May uttalte at Storbritannia umulig kan forbli i det indre markedet, fordi det ville bety «å ikke forlate EU i det hele tatt». Hovedprinsippet i EUs indre marked er de fire friheter: fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft.

May sa i talen: «Ikke noe delvis medlemskap i EU, assosiert medlemskap i EU, eller noe som gjør at vi er halveis innenfor og halveis utenfor. Vi ønsker ikke en modell som andre land allerede har. Vi ønsker ikke å holde fast ved deler av medlemskapet når vi går ut.»

Dette betyr at May også utelukker EØS-avtalen som et aktuelt alternativ for Storbritannia. EØS-avtalen gjør Norge, Island og Liechtenstein til en del av EUs indre marked. Hele poenget med EØS-avtalen er å gjøre landene til en del av det indre markedet.

May holdt i talen fast ved at britene skal ha en klar og tydelig brexit. Samtidig som Storbritannia forlater EU og det indre markedet,  vil May forhandle frem en handelsavtale som skal gi «størst mulig» frihandel med EU.   

– Med denne talen bekrefter May at Storbritannia går for en klar og tydelig brexit, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU. Hun legger til: 

– Det er meget interssant at hun avskriver EØS-avtalen. Når EØS ikke er bra nok for Storbritannias statsminister, hvor lenge kan vår egen regjeringen tviholde på at EØS fortsatt er den beste løsningen for Norge?

Kleveland mener regjeringens EU/EØS-minister Frank Bakke-Jensen bør studere Mays tale ekstra grundig:

– Her har vår nye EU/EØS-minister muligheten til å fremme norske interesser gjennom samtaler med Storbritannia om handel og samarbeid , og ikke være et haleheng til EU i de kommende forhandlingene. Det er høy tid  at regjeringen vurderer vår egen EØS-avtale som stadig har brakt Norge nærmere det EU folket har sagt nei til to ganger.

For mer informasjon

Kontakt

Kathrine Kleveland på 92 82 51 62.

Pressefoto

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook