Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Med FOKUS på kvinner o...
FOKUS 20 år

19. november markerte representantskapsmøtet i FOKUS 20 årsjubileum. 

Med FOKUS på kvinner og utviklingsspørsmål i 20 år

Nei til EU er tilsluttet FOKUS, Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål. 19. november markerte FOKUS 20 årsjubileum.

FOKUS er et kompetanse og ressurssenter for internasjonale kvinnespørsmål med vekt på informasjonsformidling og kvinnerettet utviklingssamarbeid. Nei til EUs kvinneutvalg er en 62 tilsluttede medlemsorganisasjoner. Og 25. november markeres det FNs dag for stopp vold mot kvinner.

På representantskapet 19. november ble det markert at FOKUS er 20 år i år. Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, deltok på vegne av Nei til EUs kvinneutvalg. http://www.fokuskvinner.no/no/Nyheter/2015/FOKUS-20-ar/

Viktig at kvinner deltar på alle arenaer

Svein Bære, direktør i Norad avdeling for sivilt samfunn åpnet med et hilsningsforedrag der han blant annet sa at det er bedre å være mann i et samfunn der kvinner deltar på alle arenaer og i alle beslutninger. Bære minte også om den økonomiske verdien av at norske kvinner er engasjert. Det er 16 % flere kvinner som er i jobb i Norge enn gjennomsnittet av rikmannsklubben i OECD. Dette betyr mer for norsk velferd enn all oljen som har tatt opp, og som ligger i bakken.

Aktiviteten i 2014 har vært stor, med flere store kampanjer, He for She, deltagelse under FNs kvinnekommisjon 2014 mm. FOKUS er sterk pådriver i utarbeidelsen av regjeringens handlingsplan for kvinner, fred og sikkerhet, (2015-2018)

FOKUS gikk i oktober i bresjen for å samle de til slutt 160 organisasjonene som til slutt aksjonerte foran Stortinget mot regjeringens forslag til kutt i ordinær bistand til fordel for å bruke midlene innenlands til å motta flyktninger. Nei til EU  deltok også der.

Representantskapsmøtet hadde derfor også en undertone med bekymring for økonomi, via reduksjon i informasjonsstøtte og bistandsmidler.

Aksjonsdag 25. november

Kvinnebevegelser i Latin-Amerika og Karibia bestemte i 1981 å gjøre 25. november til en internasjonal aksjonsdag for avskaffelse av vold mot kvinner. Nå markeres 25. november som en FN-dag verden over av et bredt spekter av kvinneorganisasjoner og kvinnegrupper som jobber for å synliggjøre vår felles motstand. 25. november vil verden forsøkes farges oransje i kampen mot vold mot kvinner, Orange the world: Holmenkollbakken skal farges med oransje lys denne kvelden, sammen med blant annet Niagarafossen, Kristusfiguren i Rio og parlamentsbygningen i Brussel.

To nye organisasjoner ble tatt opp. Kurdish Women Rights og Professional Women´s Network Norway. Og når lederen i Nei til EU i tillegg kommer et nytt medlem i Nei til EU hjem i veska er det et ekstra pluss. 

FOKUS 20 år Ann-Mari Sæbønes, Elin Raum og Gro Lindstad på representantskapsmøte i FOKUS.
© Kathrine Kleveland
Repskap FOKUS 20 år
© Kathrine Kleveland

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook