Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Resultatene av Nei til...

Elin Maria L'Estrange, fra Ungdom mot EU, på Torgallmenningen i Bergen under Nei til EUs sommerpatrulje.

Resultatene av Nei til EUs kandidatundersøkelse

Stortingsvalget 2009 og EU-spørsmålet: Nei til EU presenterer sin store valgundersøkelse blant årets stortingskandidater. Last ned presentasjon av Nei til EUs kandidatundersøkelse her.

Dersom stortingskandidatene holder det de lover, vil det ikke bli sendt en EU-søknad i neste stortingsperiode. Derimot er det uklart om de blir et flertall av EU-tilhengere eller EU-motstandere på Stortinget.

Dette er noen av de viktigste konklusjonene som Nei til EU trekker av en kandidatutspørring gjort blant alle stortingskandidater med mandatsjanse.

- Undersøkelsen viser at det kan bli jevnt mellom EU-tilhengere og EU-motstandere på Stortinget etter valget. Det er derfor viktig at nei-velgerne stemmer på kandidater som sier nei til norsk EU-medlemskap, sier Heming Olaussen, leder i Nei til EU.

- Nei til EU mener det er viktig å vite hva kandidatene står for før de velges. Vi har derfor utfordret 370 stortingskandidater med en rekke EU- og EØS-relaterte spørsmål, som vi mener har relevans til høstens valg. Vi har mottatt svar fra hele 350 av kandidatene, sier Heming Olaussen.

Vi baserer konklusjonene på svarene til de 169 som ville utgjort Stortinget dersom meningsmålingene pr. 1.7. hadde vært valgresultatet. I dette arbeidet har vi hatt bistand fra professor Bernt Aardal.

De viktigste konklusjonene:

  1. Dersom kandidatene stemmer i overensstemmelse med det de her har lovet velgerne, blir det ingen EU-søknad de kommende fire årene. Hele 89 av kandidatene har sagt at de ikke vil at Norge skal sende søknad. Kun 24 er for.
  2. Det ser ut til å kunne bli betydelig vilje til å gjennomgå og evaluere EØS-avtalen i den kommende perioden.
  3. Det ser ikke ut til at Grunnlovens § 93 blir endret i kommende stortingsperiode heller.
  4. Datalagringsdirektivet kan bli en ”het potet” både i valgkampen og i det nye Stortinget.
  5. Når det gjelder post- og helsedirektivene ser det ut til at det trengs mye informasjon og (folke-) opplysning for å få satt temaene på dagsorden i valgkampen – for ikke å snakke om å få et veto i det nye Stortinget.
  6. Det er høyst uklart om det nye Stortinget vil bli et ”ja”- eller ”nei”-Storting.

Resultatene av undersøkelsen blir dessuten offentliggjort i 1,3 millioner eksemplarer av Nei til EUs avis Standpunkt, som skal deles ut gratis i postkasser over hele landet. Avisen kommer i lokale utgaver for hvert enkelt fylke.

For kommentarer eller mer informasjon kontakt Heming Olaussen, tlf. 901 55 894 eller presseansvarlig Inge Matland, tlf. 936 34 957.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook