Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Rødgrønn EØS-debatt
© Arbeiderpartiet

Rødgrønn EØS-debatt

Striden om framtida til EØS-avtalen kan bli et hinder for en eventuell regjering med Ap og Senterpartiet etter valget. Imens serverer statsminister Erna Solberg argumenter for hvorfor EU-medlemskap er en dårlig idé.

Støre vil lytte til Sp om EØS-avtalen. Norge bør følge Brexit-forhandlingene nøye, sier Jonas Gahr Støre . Han er åpen for muligheter som gir Norge en bedre avtale med EU. Jonas Gahr Støre mener Ap vil få harde runder med Senterpartiet og deres EØS-motstand etter valget, og mener det etter Brexit kommer endringer i Norges forhold til EU uansett.

– Skulle de åpne for muligheter som gir Norge en bedre avtale, så for all del. Men jeg ser ikke umiddelbart hvor det skulle komme, sier Støre.

– Vi setter ikke betingelser om EØS-avtalen nå, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum , som satser alt på en Ap/Sp-regjering til høsten. Senterpartiet vil si opp EØS-avtalen, og har til og med programfestet at de mener avtalen undergraver den norske modellen. Det mener ikke Arbeiderpartiet. Ap-leder Jonas Gahr Støre er tydelig på at de ikke vil kompromisse på at EØS-avtalen skal ligge som grunnlag for en Ap-ledet regjering.

Mange øyværinger skeptiske til EØS. En meningsmåling utført av Sentio i Sør-Trøndelag viser at et flertall heller vil ha handelsavtale enn EØS-avtalen.

– Vår undersøkelse viser at dersom alternativet til EØS-avtalen er en handelsavtale, vil 24 prosent si ja til EØS og 38 prosent si ja til en handelsavtale, opplyser Marit Sandtrø i Sør-Trøndelag Nei til EU , som var oppdragsgiver for meningsmålingen.

EØS-avtalen blir sjelden diskutert fordi Ap og Høyre har fredet den. I år kan det bli annerledes, skriver Aslak Bonde . (Dessverre bak en betalingsmur).

Erik O. Eriksen, leder for Arena, senter for «Europaforskning» ved Universitet i Oslo, svarer Brit Lien fra Hedmark Nei til EU. Eriksen mener handelsavtale ikke er et alternativ, og at både Norge og Sveits «er i realiteten EU-medlemmer». Betyr «i realiteten» noe annet på Universitetet i Oslo enn i resten av verden?

«Med EØS som domsgrunnlag» Av Dag Seierstad , EØS-rådgiver for SVs stortingsgruppe og medlem av fagrådet til Attac.

Arbeidsgiverne krever at regjeringa bøyer seg for ESA i Verftssaken. Norsk Industri legger press på regjeringa i Verftssaken. Krever at den snur nå. Rett før jul sendte Norsk Industri et brev til arbeidsminister Anniken Hauglie hvor de krever at regjeringen bøyer seg for ESAs krav i Verftssaken. Det er direktør i Norsk Industri, Lier-Hansen som stiller krav til regjeringen.

Beklagelse av tariffknusing holder ikke, Støre . Du må gjøre noe! Støres beklagelse over høyesteretts dom mot tariffavtaler i Holship-saken er lite verdt. Om Ap ikke gjør noe blir dette nok en ofring av lavlønte for EUs markedsliberalisme.

– Høyesterettsdommen slår med et klart flertall fast at «etableringsretten i lov» går foran «avtaleretten i tariffavtaler». Verre fagforeningsknusing skal man lete lenge etter!

– EØS er en velsignelse

NHO-topp Stein Lier-Hansen mener dagens EØS-debatt er farlig følelseslada. – Vi må få en slutt på denne diskusjonen, sier finansmannen Johan Andresen.

På NHOs årskonferanse fikk de prøvekjørt de nye skremselsargumentene om katastrofen som venter dersom EØS-avtalen blir debattert i Norge.

NHOs største forening, Norsk Industri , truer Solberg-regjeringen med erstatningssak hvis regjeringen ikke gir etter for Brussel i den bitre striden om utenlandske arbeidstakere i norske bedrifter.

Brexit-spådommer faller

Statsminister Erna Solberg serverer et ypperlig argument mot EU-medlemskap: – Vi opplever noen ganger når vi diskuterer med Storbritannia, at farten deres er begrenset, fordi det er så lenge siden at de har forhandlet på egen hånd, sier Erna Solberg til Reuters. Solberg sier at britene er rustne på internasjonale forhandlinger etter å ha vært innenfor EU i fire tiår. Statsminister Erna Solberg mener at britenes manglende erfaring med forhandlinger på egen hånd trolig vil føre til en veldig hard Brexit.

Det må være ydmykende for et selvstendig land å ikke kunne gjennomføre internasjonale forhandlinger. Vi tror derfor at britene har mye å se fram til utenfor EU!

Brexit er en sjanse til å legge om britisk landbruk til å støtte små produsenter framfor å subsidiere landeiere, viser en rapport fra en tenketank som arbeider for bærekraftig landbruk. Landbruket kann legges om samtidig som skattebetalerne sparer penger, viser rapporten.

Britisk industri viste den sterkeste veksten på to og et halvt år i desember. Sysselsetningen i industrien økte for femte måned på rad. Dermed ble 2016 et godt år for britisk økonomi. Tallene viser at økonomene som spådde krise ved #brexit, tok grundig feil.

Britisk landbruk vil bli avbyråkratisert med brexit. Ikkje lenger krav til skryteplakatar eller krav til kva avlingar dei skal dyrke.

Den franske regjeringen har varslet at de vil gjøre Paris til «fremtidens finanshovedstad» og overta rollen som London har hatt i mange år. Et halvt år etter at britene stemte for brexit er Frankrike i full gang med å rulle ut den «blå, hvite og røde» løperen for selskaper som overveier å forlate London. Men så langt ser det ikke ut som at spådommene om krise i Storbritannia slår til.

Negative spådommer fra det britiske finansdepartementet om konsekvensene av brexit var feilaktige og partiske viser en ny rapport fra Centre for Business Research ved universitetet i Cambridge. Rapporten viser at brexit kan føre til halvering av immigrasjonen, lønnsøkning til britiske arbeidere og avhjelpe boligkrisa.

Underlig start for EU-ministeren

Beklaget kritisk EU-kronikk han ikke har skrevet. EU-minister Frank Bakke-Jensen startet statsrådsperioden med å beklage en kritisk EU-kronikk som Frp-politiker Jan Henrik Fredriksen hadde skrevet. 20. desember ble Frank Bakke-Jensen presentert som ny minister i den blåblå regjeringa. Statsråd-tilværelsen hans startet likevel litt uvanlig ved at han beklaget en Frp-politikers kritiske EU-kronikk.

Stod ikkje bak EU-kritisk kronikk likevel. Den EU-kritiske kronikken Frank Bakke-Jensen (H) har måtte svare for etter at han vart ny EU- og EØS-minister, var ikkje skriven av han likevel.

EU etterforsker sjefen

EU åpner gransking av EU-sjefens hemmelige skatteavtale. EU-kommisjonen gransker nå Luxembourgs hemmelige skatteavtale med det multinasjonale selskapet GDF Suez. Arkitekt for skatteletten var nåværende president i EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker.

Lekkasjer fra tyske diplomatmeldinger viser at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker gjennom flere år som Luxembourgs statsminister blokkerte initiativ i EU for å begrense multinasjonale selskapers skatteflukt. Juncker har hevdet at han som kommisjonspresident leder an med tiltak for å begrense tvilsom skatteplanlegging.

Andre saker

EU-landene må slutte med "eventyr" som de britiske og italienske folkeavstemningene, advarer statministeren i Slovakia Robert Fico . Det er jo grenser for hvor mye folkestyre EU tåler.

Ny runde om folkeavstemning om EU-medlemskap på Island . Det er lite som tyder på at det skulle bli flertall for et medlemskap, men en folkeavstemning om EU-medlemskap er mer aktuelt igjen på Island.

EUs overfiske fortsetter . Unionen har et mål om bærekraftig fiske innen 2020, men overfisket vil fortsette i mange år videre, ifølge en nye beregninger. Først i 2034 kan trenden være snudd.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook