Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Rødgrønn EØS-debatt i...
© Lars Egeland, SVs førstekandidat i Vestfold

Rødgrønn EØS-debatt i Vestfold Nei til EU

«Vil EØS-avtalen bli sagt opp med en eventuell rød-grønn regjering?», var spørsmålet Vestfold Nei til EU stilte 4. mai på Furulund Kro i Stokke. 

Kjetil Edvardsen, stortingskandidat for Vestfold AP, Heming Olaussen, landsstyrerepresentant SV og Kathrine Kleveland, førstekandidat Vestfold Sp, var invitert. Politikerne hadde hver sin innledning, før det var debatt og spørsmål fra salen.

Styremedlem i Vestfold Nei til EU, Ragnar Bjerknes, var strukturert møteleder, og sørget for at mange fra det godt besøkte møtet, slapp til med spørsmål.

Kleveland var først ut, og trakk noen historiske linjer om EØS-avtalen, som nettopp hadde passert 25 år siden underskriving. Hun viste til sitater fra daværende Sp-leder Anne Enger Lahnstein med bekymring for hva EØS-avtalen ville bli, og ga eksempler på hva EØS-avtalen hadde gitt av konsekvenser for samfunnsliv og arbeidsliv. Senterpartiet ønsker å si opp EØS-avtalen, og mener britenes avtale med EU vil gi nye muligheter for Norge.

Kjetil Edvardsen, er jurist og jobber med arbeidsrett for Fagforbundet. Han trakk fra at EØS-avtalen ikke bare hadde vært negativ verken for samfunnsliv eller arbeidsliv og utfordret SV og Sp til å si noe positivt om EØS-avtalen. Edvardsen trakk fram handlingsrom og markedsadgang. I tillegg påpekte han at ikke alt i Holshipdommen heller var negativt, og etterspurte nyanser i debatten.

Heming Olaussen trakk også fram negative konsekvenser ved EØS-avtalen, spesielt for arbeidsliv. Olaussen utfordret Ap på at ta inn over seg de negative konsekvensene. SV utfordret også Senterpartiet på at ved å samarbeide med SV ville de få en EØS-kritisk samarbeidspartner, men med KrF ville de få en som er svært positiv til EØS.

Eller var Brexit, nye handelsavtaler og muligheter, folkeavstemning, kabotasje, bemanningsbyråer, Schengen og LO-kongressen blant temaene som ble tatt opp.

Leder i Vestfold Nei til EU, Anna Marie Frost takket av debattanter og for oppmøte med en hilsen til hvert av de politiske partiene.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook