Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: EØS-deba...

Uka som gikk: EØS-debatten

Under Trondheimskonferansen i januar ba som kjent LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-nestleder Hadia Tajik fagbevegelsen «sitte stille i båten» i forhold til EØS-debatten. Nei til EU mener LO-lederen bryter med LOs egne forutsetninger om EØS, og at EØS-avtalen ikke holder vann .

I kjølvannet av Trondheimskonferansen har det blir skrevet mange gode innlegg om EØS-avalen: Blant annet hadde Lokfører Janne Lisesdatter Håkonsen et godt tilsvar til Jonas Bals i Klassekampen. – Min egen arbeidsplass på jernbanen har over tid kjent EØS-avtalens rasering av arbeidslivet på kroppen.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum regner med heftig debatt og harde slag om EØS på LO-kongressen i mai.

Nei til EU har vedtatt å støtte havnearbeidernes støttefond med tre tusen kroner. I desember bestemte Høyesterett at EØS-avtalen går foran ILO-konvensjon og norske lover og tariffavtaler. Dette er en såpass spesiell sak der EØS så tydelig griper inn i arbeidsfolks hverdag, at vi ønsker å vise dette gjennom å støtte opp om havnearbeidernes støttefond.

Ny kurs for Ap?

Arbeiderpartiet har gitt opp å endre Grunnloven. Forslaget om å redusere stortingsflertallet som må til for å kunne melde Norge inn i EU vil ikke bli fremmet i neste stortingsperiode. – For oss er dette en seier. For første gang på 16 år ser det ut til at EU-tilhengerne tar et nei for et nei, sier Nei til EUs leder Kathrine Kleveland .

I forrige uke ble det også kjent at Ap, i utkastet til nytt partiprogram, har utelatt setningen om at «medlemskap i EU ville være en fordel for Norge» . Anniken Huitfeldt sier formuleringen som nå foreslås «er tilpasset dagens situasjon.»

 

EU-systemet

EU vil ha friere flyt av tjenester . EU-kommisjonen har lansert en tiltakspakke for å strømlinjeforme tjenestehandelen i EU. I mangt minner pakka om det opprinnelige forslaget til Tjenestedirektiv (Bolkestein), sier Kathrine Kleveland.

Gjeldslette for Hellas vil være i strid med EU-traktaten, ifølge Tysklands finansminister .

– Trykket på Hellas for å gjennomføre reformer må opprettholdes for å gjøre landet konkurransedyktig. Hvis gjelden skal kuttes må Hellas forlate euroen. Det greske dramaet i EU er langt fra over.

– Midlertidige ansettelser skaper utrygghet for den enkelte og et mer uryddig arbeidsliv, skriver New York Times i en stor og interessant artikkel fra det nye arbeidslivet i EU. Over halvparten av arbeidsplassene skapt i EU siden 2010 er midlertidige kontrakter. 

EUs stats- og regjeringssjefer holdt i forrige uke et uformelt toppmøte på Malta der Tysklands Angela Merkel mener ulike hastigheter kan være veien videre for EU . Det har lenge vært snakket om et EU i to eller flere hastigheter, der det er forskjeller mellom grupper av land i hvor tett integrert de er i EU.

 

Brexit - ikke så farlig likevel?

Mange har spådd at et brexit ville bety  økonomisk kollaps og krise for Storbritannia.

ifølge Apple-sjef Tim Cook har britene lite å bekymre seg over .

Storbritannia vil ”klare seg fint” når landet forlater EU, ifølge Apple-sjefen. Apple utvider virksomheten og etablerer hovedkontor i London. For Apple er altså brexit et smart trekk.

Også konsulentselskapet PwC har positive nyheter til britene. PwC forventer kraftig vekst for Storbritannia . – Storbritannia vil få en stor økonomisk vekst de neste tre tiårene, mens EU sakker akterut, ifølge konsulentselskapet. – Gode handelsavtaler utenfor EU vil være avgjørende.

 

 

 

 

 

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook