Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: EU utfor...

Uka som gikk: EU utfordrer norsk suverenitet

EU provoserer og utfordrer norsk suverenitet ved å gi tillatelse til å fiske snøkrabbe i Svalbardsonen. Den norske regjeringen reagerer så langt kraftig. På Trondheimskonferansen utfordret tillitsvalgte i fagbevegelsen EØS-påvirkningen på arbeidslivet.

EU utfordrar norsk suverenitet over norsk kontinentalsokkel. – Dette har med norske naturressursar å gjere. Fisk skal vere utanfor EØS-avtalen, det er hovudregelen. Vi er ikkje ein del av EUs fiskeripolitikk og EØS-avtalen omfattar ikkje kontinentalsokkelen, seier Nei til EU-leiar Kathrine Kleveland.

– Alvorlig at EU sender 20 båter for å tjuvfiske Kommentator Eva Nordlund mener det er en alvorlig provokasjon at EU sender 20 fiskefartøy inn i Svalbardsonen for å tjuvfiske snøkrabbe. – Tenk på oppstyret det ville blitt dersom Putin og Russland hadde foretatt en lignende provokasjon mot norsk suverenitet som det EU driver med, skriver Eva Nordlund i denne kommentaren.

– Fisker EU illegalt tar vi dem ut. Fiskeriminister Per Sandberg er klar i sin tale etter sitt møte med EU-delegasjonen, men møtet førte ikke til løsning i snøkrabbekonflikten. EU har gitt 16 utenlandske fartøyer tillatelse til å fiske snøkrabbe på norsk sokkel, noe norske myndigheter mener er ulovlig. Nei til EU mener at EU provoserer og utfordrer norsk suverenitet på stadig nye felt.

EU-kommisjonen har gitt 16 fiskefartøy fra EU-land tillatelse til å fiske snøkrabbe på norsk kontinentalsokkel. EU krenker norsk suverenitet. Kun norske myndigheter kan gi konsesjoner på norsk sokkel. Fiskeriminister Per Sandberg og regjeringa står overfor sin viktigste styrkeprøve: Å sikre norsk suverenitet på norsk sokkel, skriver Nationen på lederplass.

Nye EU-åtak på Svalbard-sone – Noreg i krabbe-strid med EU. EU meiner EU-fartøy må få fiske snøkrabbe utanfor Svalbard. Norske styresmakter har eit anna syn på saka, men er åleine om si tolking av jussen, seier juss-professor.

Frikjent i snøkrabbesak. Øst-Finnmark tingrett har frikjent det latviske krabbefartøyet «Juras Vilkas» for ulovlig krabbefiske i Smutthullet. Nå blir det runddans i rettsapparatet. Det latviske krabbefartøyet Juras Vilkas drev fiske av snøkrabbe i strid med norske bestemmelser. Nå har tingretten frikjent skipperen. Retten konkluderte med at det nasjonale forbudet mot fangst av snøkrabbe på den norske kontinentalsokkelen i Smutthullet ikke gjelder i denne saken.

Tilbyr EU nye kvoteforhandlingar. Fiskeriminister Per Sandberg inviterer EU til forhandlingar om kvotebyte for å løyse konflikten rundt fangst av snøkrabbe. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) avviser tvert at EU-fartøy har krav på å fange snøkrabbe på norsk sokkel. I eit møte med EUs fiskerikommissær gav han klar beskjed om at alle EU-fartøy som fiskar etter snøkrabbe på norsk sokkel, kjem til å verte fjerna og pålagt bøter.

EØS og arbeidslivet

Hadia Tajik oppfordrer EØS-motstanderne i LO til samlet kamp under valgkampen: – Nå må vi kjempe sammen. Ap-nestleder Hadia Tajik erklærer Høyre og Frp som hoved­fiender, og ber EØS-motstanderne i LO ta det med ro. Hadia Tajik (Ap) og LO-leder Gerd Kristiansen ba EØS-motstanderne i fagbevegelsen «sitte stille i båten» da de møtte en kampvillig opposisjon i Trondheim i helga. Det falt ikke i god jord.

Tragedien på havna i Tromsø: Etter Høyesterettsdommen sier Nord Norges største fagforening Norge ut av EØS! LO-kongressen må gå inn for å gå inn for å fjerne EØS-avtalen og erstatte den med en handelsavtale. Arbeiderbevegelsen i Norge kan ikke lenger akseptere EØS – avtalen. Den norske modellen er i fare, sier Fagforbundet i Tromsø.

Helge forsøkte å hjelpe de underbetalte polakkene i 2003. Nå har saken gått til topps i Brussel. En 14 år lang strid har ikke besvart spørsmålet: Hvordan kan norske arbeidsbetingelser vernes innenfor EØS-avtalen? Dette er historien om verftssaken , der Eftas overvåkingsorgan ESA, mener at flere tariffavtaler i Norge strider mot vikarbyrådirektivet. Verftssaken viser at EØS-avtalen bidrar til sosial dumping og undergraver norske tariffavtaler.

Color Line får grønt lys av næringsministeren til å flagge ut sine Kiel-ferjer. Hundrevis av sjøfolk kan bli erstattet av utenlandske arbeidere. Regjeringen vil la Color Line flagge ut til NIS-registeret og dermed erstatte hundrevis av norske sjøfolk med billig utenlandsk arbeidskraft. Næringsministeren begrunner regelendringen med at dagens praksis er i strid med EØS-avtalen. Nærings- og fiskeridepartementet har i ettertid «blitt gjort oppmerksomme på at en begrensning som knyttes opp mot bestemte landegrenser vil være svært krevende å forene med indre markedsregler», ifølge Dagsavisen.

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener «EØS har vært en velsignelse for Norge» (Dagsavisen 06.01). Ifølge NHO-toppen vil det være «en katastrofe for norsk velferd» om vi ikke følger avtalen «til punkt og prikke», skriver Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Norsk ungdom unngår byggebransjen. Det er blitt flere jobber i bygg, men lavere andel norsk ungdom i bransjen. Arbeidere fra Øst-Europa sørger for veksten. Gjennom EØS-avtalen har det utviklet seg et A, B og C-arbeidsmarked i byggebransjen.

May legger fram brexit-lov

– Vil sikre norske fiskeinteresser etter Brexit. Fiskeriminister Per Sandberg med klare krav i møte med britisk fiskeriminister i London. – Storbritannia er vårt fjerde største marked. Det er helt avgjørende å sikre minst like god markedsadgang for norsk fisk etter Brexit, og møtet i dag var en god start. Vi er enige om at vi må unngå å komme i en situasjon hvor det blir uklarhet i hva som skje etter Brexit, derfor starter vi dialogen nå, sier fiskeriminister Per Sandberg.

Erna Solberg vil at Norge skal være tett på brexit-forhandlingene. – Vi hadde et hårete håp om å sitte ved forhandlingsbordet, men det hadde blitt å strekke det litt langt, sier statsminister Erna Solberg. Hun sier det er viktig å ha tilgang til det britiske markedet, og at vi viser egne interesser knyttet til landbruk og fiske. Nei til EU mener statsministeren må fremme norske interesser gjennom samtaler med Storbritannia om handel og samarbeid, og ikke være et haleheng til EU i de kommende forhandlingene.

Lovforslag om brexit lagt fram for Parlamentet. Den britiske regjeringen har lagt fram et lovforslag om utmelding av EU for Parlamentet.

May lover hvitebok om Brexit . Statsminister Theresa May gir etter for press fra opposisjonen i Underhuset og lover å legge fram en såkalt hvitebok om hvordan Storbritannia skal forlate EU. Labour er fornøyde med at May nå vil legge fram planen for EU-utmelding for parlamentet.

Brexit-minister David Davis sier at forslaget som nå skal legges fram for Parlamentet, betyr at regjeringen raskt vil kunne gjennomføre sine planer og starte den formelle utmeldelsesprosessen innen utgangen av mars.

Venter fortsatt på brexit-effekten. Stemningen har vært god blant bedrifter og husholdninger i Storbritannia også etter fjorårets overraskende resultat i folkeavstemningen. Fremover kan imidlertid svakere forbruk og investeringer bidra til lavere vekst og høyere ledighet, mener økonomer. Stemningen har vært god blant bedrifter og husholdninger i Storbritannia også etter fjorårets overraskende resultat i folkeavstemningen, skriver DN i denne artikkelen som dessverre ligger bak en betalingsmur.

EU skremmer med skyhøy regning for land som forlater euroen.

Britisk høyesterett sier at parlamentet må godkjenne aktivering av artikkel 50. Retten avviser samtidig at spørsmålet må behandles i det skotske parlamentet og de nasjonale forsamlingene i Wales og Nord-Irland.

Andre saker

EU styres av ett parti. Nå styres EU av tre personer som alle kommer fra det samme partiet. EPP heter det og står for European People's Party. Bak denne folkepartietiketten finner man kristensosiale partier og konservative partier litt til høyre for midten – alle stort sett EU-vennlige partier.

EU-kommisjonen godkjenner den midlertidige grensekontrollen som Norge innførte i kjølvannet av flyktningkrisen, men understreker at grensekontrollen ikke kan fortsette for alltid. Men så lenge EU ikke har noen kontroll over sine yttergrenser, blir det vanskelig å tvinge Schengenlandene til å avvikle grensekontrollen.

Den konservative franske presidentkandidaten François Fillon ønsker at Frankrike skal ignorere Schengenavtalen og etablere grensekontroll.

Regjeringen godtar ordning som gir ESA ny makt over norsk medisin. Bak den kryptiske tittelen «pediatriforordning» kommer en ny avståelse av suverenitet fra Norge til Brussel opp i EØS-avtalens regi. – Dette dreier seg ikke om å gi norske barn bedre beskyttelse enn det Statens legemiddelverk gir, men bare at vi nok en gang gir etter for EUs krav, sier leder Kathrine Kleveland i Nei til EU til ABC Nyheter.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook