Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Fra hand...
efta-nei
© Nei til EU / Eivind Formoe

Norge prøver å få Storbritannia vekk fra tanken om å vende tilbake som medlem av frihandelsforbundet EFTA.

Uka som gikk: Fra handlingsrom til handlingslammelse

Redselen for å pirke det aller minste borti EØS-avtalen har tatt helt av den siste uka før valget. Innbitt norsk motstand mot å holde EFTA-døra åpen for britene er ikke mindre pinlig.

Norge vil ikke ha britene inn i EFTA , med eller uten EØS. Både regjeringen og Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt gjør sitt beste for å holde britene på minst en armlengdes avstand. De snakker stadig oftere om påståtte «interessemotsetninger» mellom Storbritannia og Norge. Interessemotsetningene mellom EU og Norge hører vi mindre om.

Oljefondet satser på britiske pund

Brexit-forhandlingene står i stampe, og det skorter ikke på katastrofevarsler for Storbritannias økonomiske utsikter fra finans- og politikerhold. Det ser ikke ut til å bekymre det norske Oljefondet. Tvert imot. Fondet kvitter seg med stats- og selskapsgjeld i en rekke valutaer. Isteden konsentrerer fondet sine gjeldsplasseringer i dollar og euro – og britiske pund!  

Storbritannia og Japan er blitt enige om at en bilateral handelsavtale skal komme på plass straks britene er ute av EU. Bilprodusenten Nissan planlegger å øke produksjonen og investere 14 milliarder pund ved fabrikken i Sunderland.

Defensive pessimister

EU-ministeren presterer å si at «fremtidens avtaler med Storbritannia blir dårligere for nordmenn» . Snakk om pessimisme!

NHO følger opp, og er vettskremt av tanken om en utredning om alternativer til EØS-avtalen etter brexit. Hva er de så livredde for at en utredning skal avdekke? Hva har skjedd med holdninga til demokratiet?

Kanskje noe av svaret er å finne i dette innlegget fra tre Buskerud-kandidater og fylkeslaget av Nei til EU: EØS hindrer fritt valg!

Mange er fortsatt usikre på om EØS-avtalen bør sies opp, men stadig flere ser at den er uholdbar og skadelig for Norge. En fersk meningsmåling Norstat har gjort for NRK viser at 40 prosent av de spurte mener Norge bør reforhandle EØS-avtalen, mens 35 prosent sier nei. Resten vet ikke. 

Tyske valgløfter og EU-dom

Det er valgkamp i Tyskland også. Kansler Angela Merkel forsikrer velgerne om at Tyrkia aldri vil bli medlem av EU. Stabssjefen til EU-boss Jean-Claude Juncker sier derimot at døra enn så lenge står åpen for Tyrkia .

Slovakia og Ungarn tapte sitt søksmål mot Det europeiske råd ved EU-domstolen i Luxembourg, og er dermed forpliktet til å ta imot henholdsvis 902 og 1294 flyktninger og migranter fra Hellas og Italia. De to landa mener at EU ikke har myndighet til å pålegge dem hvor mange migranter et land skal ta imot uten et enstemmig vedtak i Ministerrådet. Joda, den myndigheten har EU, slår domstolen fast .

Dagbladet fortsetter sine avsløringer av EØS-penger på vidvanke . Nei til EU har flere ganger protestert mot den stadige økningen i EØS-midlene Norge betaler til EU-land.

Godt valg!

Alt tyder på en styrket EU- og EØS-motstand på det nye Stortinget som velges mandag 11. september. En av de første oppgavene etter valget blir å stoppe innføring av EUs Jernbanepakke IV. Kampen om jernbanen står nå, som denne ferske videoen vår om jernbanepakka viser. Da må stortingspolitikerne bruke reservasjonsretten vi tross alt har i EØS-avtalen!

Men ingenting er avgjort før folk har gått til urnene og stemmene er talt opp. Er du fremdeles i tvil om hvem du skal stemme på, så rekker du ennå å sjekke hva kandidatene i ditt fylke svarer i vår kandidatundersøkelse . Attac har også laget en oversikt over hvilke partier som vil ha en konsekvensutredning om hva TiSA-avtalen vil bety hvis den blir påtvunget Norge.

Godt valg!

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook