Du er her: Framside / Aktuelt / Nytt fra Nei til EU / Uka som gikk: Ikke «Ut...
© Sandra Skillingsås, LO

Uka som gikk: Ikke «Ut av EØS» fra LO-kongressen

I dag avsluttet LO-kongressen. Organisasjonen vil utfordre EØS-avtalens forrang i arbeidslivet, stoppe vikarbyråene og reversere jernbanereformen. Men krav om EØS-utmelding ble det ikke i denne omgangen.

Nei til EU er skuffet over at LO ikke gikk lenger i EØS-motstanden, men er glad for at EØS-motstanderne endelig har fått plass i LOs ledelse.

– Vi gratulerer LO med overstått kongress og med en ny ledelse der EØS-motstandere for første gang blir representert. Det lover godt for en konstruktiv og opplysende EØS-debatt i Landsorganisasjonen, og for at kongressens vedtak blir fulgt opp i praktisk handling, sier Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU.

Her kan du lese hva kongressen vedtok: Enighet i LO om å beholde EØS-avtalen. LO-kongressen fikk bare ett forslag på bordet da nytt handlingsprogram ble behandlet. Dermed vedtok LO fortsatt «ja» til EØS-avtalen.

Er LO-kongressens strategi realistisk? LO krever gode ønsker innenfor EØS-avtalen. Det endelige utkastet til vedtak fra LO-kongressen ønsker å fortsette med EØS-avtalen, men forutsetter som før at det ikke skal begrense det norske tariff- og arbeidslivssystemet.

Fagforbundets leder Mette Nord gikk på talerstolen i debatten om LOs handlingsprogram og talte stikk i mot sitt eget forbunds landsmøtevedtak om EØS-avtalen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre nekter å innfri kravet om å forby bemanningsbyrå. Ap-lederen vil forby løsarbeiderkontrakter, men vil ikke forby bemanningsbyråer. Jonas Gahr Støre lovte å komme kongressen og LO i møte med å stramme inn regelverket for bemanningsbransjen hvis han kommer i regjeringsposisjon fra høsten.

Agenda-sjef Marte Gerhardsen sier det er mulig å forby bemanningsbyråer innenfor EØS-avtalen, i spesielt utsatte bransjer.

Meningsmålinger viser økende EØS-motstand

Mange LO-medlemmer vil erstatte EØS-avtalen med en handelsavtale, men vet ikke-gruppen er størst. Bare en av fem LO-medlemmer støtter EØS-avtalen. En av tre vil heller ha en handelsavtale. Men vet ikke-gruppen er på nesten 50 prosent, viser en spørreundersøkelse gjort på oppdrag av Nei til EU.

VG har hatt egen EØS-måling, der oppsigelse og reforhandling av EØS-avtalen var alternativer. Det er nå flere nordmenn som ønsker å vrake eller reforhandle EØS-avtalen, enn som er tilhengere av den. Ledelsen i Ap og LO advarer mot løsrivelse.

Nei til EU i britisk EØS-debatt

Nei til EUs utredningsleder Morten Harper  skriver i den britiske nettavisen Brexitcentral.com om hvorfor nordmenn nå ønsker en folkeavstemning om å gå ut av EØS-avtalen.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook