Du er her: Framside / Kunnskapsbank / EØS / Ofte stilte spørsmål o...
EØS?
© Pål Hansen alias UKRUT.no

Ofte stilte spørsmål og svar om EØS

Ofte stilte spørsmål om EØS-avtalen – og svarene på dem. Flere spørsmål og svar kommer.

Et tredje alternativ
© Pål Hansen alias UKRUT.no
Artikkel (enkel)

EØS-avtalen betyr at EU overstyrer norsk arbeidsliv. Fri flyt av arbeidskraft i EØS betyr mer sosial dumping. EØS krever at offentlige anbud utlyses i hele EØS-området. Påbudet er dyrt og tungvint for kommuner og fylker. Dårligere mattrygghet er en annen konsekvens av EØS. Importen av landbruksvarer fra EU er femdoblet siden avtalen ble inngått.

EØS?
© Pål Hansen alias UKRUT.no
Artikkel (enkel)

Nei til EUs alternativ er en fornyet handelsavtale.EØS-avtalen kan sies opp med ett års varsel. Den tidligere frihandelsavtalen gjelder fortsatt. Norge har varer og tjenester EU trenger. Vi er EUs femte viktigste handelspartner. EU har all interesse av å forhandle med Norge om en ny avtale hvis vi sier opp EØS-avtalen.

© EU Audiovisual Service
Artikkel (enkel)

Nei. EU har all interesse i å forhandle med Norge om en ny handelsavtale når EØS-avtalen sies opp. Norge er EUs femte største handelspartner. Vi er både en viktig leverandør og et kjøpesterkt marked for EU. Frihandel for industrivarer mellom Norge og EU er ivaretatt av frihandelsavtalen som i tyve år regulerte handelen før EØS, og som fortsatt gjelder. EU-landene selger mer tjenester til Norge enn omvendt, så EU vil ønske å inkludere også tjenestehandel i en ny avtale.

Europabevegelsen spiller tuba
© NtEU
Artikkel (enkel)

LO-leder Gerd Kristiansen uttalte til VG 29. april 2015: «Hvis vi skal godkjenne hver mutter som importeres og eksporteres til og fra Norge, vil vi få en håpløs situasjon for vårt næringsliv. Det kan i ytterste konsekvens bli en av følgene hvis Norge sier opp EØS-avtalen.» Dette er ikke riktig.

WTO
© nn
Artikkel (enkel)

Regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO) pålegger EU å avstå også fra andre handelshindringer enn toll. Krav til standarder og godkjenningsordninger skal være slik at de ikke skaper unødvendige handelshindringer. EU kan ikke innføre nye standarder over natten, norske produsenter må få informasjon og tid til å tilpasse seg, fastsetter WTO-avtalen Technical Barriers to Trade.

© Høgskoleavisa i Trøndelag
Artikkel (enkel)

Norge og EU samarbeidet om forskning lenge før EØS-avtalen ble inngått. Også med utgangspunkt i en fornyet handelsavtale vil Norge etter alt å dømme kunne  delta som fullverdig medlem i EUs forskning- og studieutvekslingsprogrammer.

Nei til EU

Schweigaards gate 34 B
0191 Oslo

neitileu(at)neitileu.no

  • Telefon: 22 17 90 20
Lik oss på Facebook