Nei til EU og Ungdom mot EU på skolebesøk på Jessheim

Onsdag tok Nei til EU, sammen med Ungdom mot EU, turen ut til Jessheim videregående skole for å snakke om EU og EØS med elevene på skolens splitter nye Europa-linje.

Jessheim VGS er den første skolen i landet som har opprettet en egen Europalinje, hvor elevene kan fordype seg i Europeisk politikk, kultur, språk og ikke minst EU-saken. På den måten bidrar skolen til å øke kunnskapsnivået om EU-systemet og Norges tilknytning til EU gjennom EØS.

Etter at klassen tidligere har tatt turen til Oslo for å møte NHO og Europabevegelsen, ble Nei til EU invitert til å besøke skolen for å legge frem vårt syn. Leder, Kathrine Kleveland og styremedlem, Ole Kvadsheim, brukte foredraget på å fortelle om hvor heldige vi er som står utenfor EU, ettersom det blant annet gir oss viktige unntak hva gjelder fisk, landbruk, pengepolitikk og utenrikspolitikk. Samtidig er det et stort demokratisk problem at vi på tross av to folkeavstemninger blir knyttet stadig tettere EU gjennom EØS.

Etter foredraget var det duket for gruppesamtaler hvor elevene fikk drøftet alt fra Brexit til EØS og arbeidsliv.

Tilslutt var det duket for avstemning i klasserommet. Vi sier oss selvfølgelig svært fornøyde med 27–2 i favør av et nei til EU-medlemskap. Det ble også 17–12 i favør av fortsatt deltakelse i EØS-samarbeidet. Vi takker med det Jessheim VGS for invitasjonen, og ikke minst for at dere er med på å spre kunnskap om Europa og EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

«Proaktiv» meldeplikt til ESA gjør demokratiet til en parodi

21. feb. 2019

EU forbereder et nytt direktiv som presiserer hvordan Tjenestedirektivet skal håndheves. Norge og de andre EFTA-statene i EØS legger seg ikke bare flate – de ber om forhåndssensur fra ESA før nye nasjonale reguleringer kommer opp til vedtak.

Derfor kan vi fortsatt selge fisk til EU uten EØS-avtalen

19. feb. 2019

Seks grunner til at vi kan selge fisken vår til EU uten EØS.

EØS-debatt i Dagsnytt 18

15. feb. 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland debatterte EØS-avtalen i Dagsnytt 18 12. februar. Motdebattant var Steinar Juel fra Civita.

Striden om Kielferja

15. feb. 2019

Hva skjedde med sjøfolka på Kielferja som skulle flagges ut?

AP skjerper språkbruken

14. feb. 2019

Er det EØS som bekymrer Støre – eller er det oppslutningen om EØS som bekymrer?

Kur mot mareritt

12. feb. 2019

Det vi kan lære av det Storbritannia opplever nå, er at det er livsfarlig å bli EU-medlem. Det er et mareritt å komme seg ut.

Et Arbeidslivsbyrå for enda mer «fri flyt»

08. feb. 2019

Arbeidslivsbyrået ELA, som EU vil ha på beina snarest mulig i 2019, har til overordnet formål å gjøre den europeiske arbeidskrafta enda mer «mobil» enn den allerede er i dag.

Nyttig møte med landets nest største industri

08. feb. 2019

Norsk EU-motstand, landbruks- og fiskeripolitikk og viktigheten av handelsadgang til Europa var noen av temaene da Nei til EU møtte Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN).

Klart vi kan handle med EU uten EØS

08. feb. 2019

Handelstall og WTO-regler tilbakeviser skremselsargumentene for EØS-avtalen.

Et tannløst ELA?

07. feb. 2019

LO-kongressen krevde forrang for norsk lovgivning på arbeidslivets område og norske tariffavtaler. EUs arbeidslivbyrå ELA er et sentralt ledd i det helt motsatte, at landenes sjølråderett på dette området oppheves. Om ELA feller noen myndighetstenner nå, så er det for å gi plass for nye, kvassere og sterkere tenner i neste omgang.

Gratulerer Reidun – ny leder i Ungdom mot EU

07. feb. 2019

Reidun Berntsen Heggen ble valgt som ny leder på Ungdom mot EUs landsmøte 3. februar. Allerede et par dager etterpå møttes lederne og generalsekretærene i Ungdom mot EU og Nei til EU til et nyttig og godt kontaktmøte.

– Nødvendig med mer kunnskap om EØS-alternativ

05. feb. 2019

– Nei til EU mener det er nødvendig å skaffe mer kunnskap og undersøke nye muligheter for norske handelsrelasjoner med Europa, sa Kathrine Kleveland under høringen om EØS-utredning på Stortinget 4. februar.