Nei til EU og Ungdom mot EU på skolebesøk på Jessheim

Onsdag tok Nei til EU, sammen med Ungdom mot EU, turen ut til Jessheim videregående skole for å snakke om EU og EØS med elevene på skolens splitter nye Europa-linje.

Jessheim VGS er den første skolen i landet som har opprettet en egen Europalinje, hvor elevene kan fordype seg i Europeisk politikk, kultur, språk og ikke minst EU-saken. På den måten bidrar skolen til å øke kunnskapsnivået om EU-systemet og Norges tilknytning til EU gjennom EØS.

Etter at klassen tidligere har tatt turen til Oslo for å møte NHO og Europabevegelsen, ble Nei til EU invitert til å besøke skolen for å legge frem vårt syn. Leder, Kathrine Kleveland og styremedlem, Ole Kvadsheim, brukte foredraget på å fortelle om hvor heldige vi er som står utenfor EU, ettersom det blant annet gir oss viktige unntak hva gjelder fisk, landbruk, pengepolitikk og utenrikspolitikk. Samtidig er det et stort demokratisk problem at vi på tross av to folkeavstemninger blir knyttet stadig tettere EU gjennom EØS.

Etter foredraget var det duket for gruppesamtaler hvor elevene fikk drøftet alt fra Brexit til EØS og arbeidsliv.

Tilslutt var det duket for avstemning i klasserommet. Vi sier oss selvfølgelig svært fornøyde med 27–2 i favør av et nei til EU-medlemskap. Det ble også 17–12 i favør av fortsatt deltakelse i EØS-samarbeidet. Vi takker med det Jessheim VGS for invitasjonen, og ikke minst for at dere er med på å spre kunnskap om Europa og EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

– Vi vil styre fiskerressursene selv. Bli medlem i Nei til EU

24. april 2019

– Nei til EU tar kampen for å hindre at EU får råderett over fiskeressursene. Derfor er jeg medlem i Nei til EU, sier Petter Myklebust.

– EØS gjer SFO dyrare. Bli med i Nei til EU du også

24. april 2019

– Nei til EU tar kampen for å hindre at EU og EØS får styre i norske kommuner. Difor er eg medlem i Nei til EU, seier Eva Marie Mathisen.

– EU skal ikke styre norsk jernbane. Bli med i Nei til EU du også

24. april 2019

– Nei til EU tar kampen for å hindre at EU får råderett over norsk jernbane, og derfor er jeg medlem i Nei til EU, sier Kathrine Kleveland.

Ny folder: Norsk kraft skal styres fra Norge. Ikke av EU

23. april 2019

Last ned Nei til EUs nye åttesiders informasjonshefte om EUs energunion i praktisk lommeformat. Dette er en ny utgave av heftet som ble laget i 2018.

Folder til vervekampanjen

12. april 2019

Last ned folder om offentlige tjenester, jernbanepakke 4, internasjonal solidaritet og fisk.

Folder «EU truer kommunen din»

12. april 2019

Her kan du laste ned folderen «EU truer kommunen din» om Hjelmengutvalget og meldeplikt til EU og EØS.

Ingen ACER-garantier

12. april 2019

Alltinget behandler nå EUs energimarkedspakke 3 og tilknytning til energibyrået ACER.

Handler godt uten EØS

11. april 2019

De fleste land i verden handler med EU uten en EØS-avtale. Mange av dem har økt eksporten av varer og tjenester til EU mer enn EØS-landet Norge.

Presentasjoner fra rådsmøtet

09. april 2019

Her kan du laste ned presentasjonene fra Nei til EUs rådsmøte 6.–7. april 2019

25 ÅR ETTER NORDLANDS-RAPPORTEN FRA 1994 - HVILKEN RELEVANS HAR DEN FOR EØS-AVTALEN?

08. april 2019

Det har nå gått 25 år og vi ble ikke EU-medlemmer, men derimot bundet opp av EØS-avtalen.

FYLKESRÅDET OG JERNBANEPAKKE 4

08. april 2019

Nordland fylkesting gjorde et viktig vedtak på sitt møte i oktober om Jernbanepakke 4 og konkurranse-utsetting av jernbanen i Norge.

Meldeplikt til EU og ESA – nei takk!

08. april 2019

Nei til EU mener det nye forslaget om meldeplikt til EU og ESA er et rent overgrep mot folkestyret i Norge så vel som i Europa.