Nei til EU og Ungdom mot EU på skolebesøk på Jessheim

Onsdag tok Nei til EU, sammen med Ungdom mot EU, turen ut til Jessheim videregående skole for å snakke om EU og EØS med elevene på skolens splitter nye Europa-linje.

Jessheim VGS er den første skolen i landet som har opprettet en egen Europalinje, hvor elevene kan fordype seg i Europeisk politikk, kultur, språk og ikke minst EU-saken. På den måten bidrar skolen til å øke kunnskapsnivået om EU-systemet og Norges tilknytning til EU gjennom EØS.

Etter at klassen tidligere har tatt turen til Oslo for å møte NHO og Europabevegelsen, ble Nei til EU invitert til å besøke skolen for å legge frem vårt syn. Leder, Kathrine Kleveland og styremedlem, Ole Kvadsheim, brukte foredraget på å fortelle om hvor heldige vi er som står utenfor EU, ettersom det blant annet gir oss viktige unntak hva gjelder fisk, landbruk, pengepolitikk og utenrikspolitikk. Samtidig er det et stort demokratisk problem at vi på tross av to folkeavstemninger blir knyttet stadig tettere EU gjennom EØS.

Etter foredraget var det duket for gruppesamtaler hvor elevene fikk drøftet alt fra Brexit til EØS og arbeidsliv.

Tilslutt var det duket for avstemning i klasserommet. Vi sier oss selvfølgelig svært fornøyde med 27–2 i favør av et nei til EU-medlemskap. Det ble også 17–12 i favør av fortsatt deltakelse i EØS-samarbeidet. Vi takker med det Jessheim VGS for invitasjonen, og ikke minst for at dere er med på å spre kunnskap om Europa og EU.

reLATERT

Se alle arrangementer

Nei til EU hilste Bygdeungdomslaget

16. juli 2019

Norges Bygdeungdomslag arrangerer årsmøte og landsstevne i Hof i Vestfold uka 15. – 21. juli. Leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland hadde kort vei denne gangen og hilste årsmøtet i hjemkommunen Holmestrand.

Wiedswang på vidvanke

01. juli 2019

EØS-tilhengerne spekulerer i skremsler om toll på norsk eksport.

Nye oppgaver for ACER

28. juni 2019

Den nye ACER-forordningen gir EUs energibyrå rett til å etablere egne lokalkontor for oppfølging av EUs planer og regler i medlemslandene.

Siv Jensen tar feil om toll

28. juni 2019

«Du risikerer at vi mister den tollfriheten som vi nå har til hele det europeiske markedet», hevdet Siv Jensen i NRKs partilederdebatt om situasjonen uten EØS. Det er ikke riktig. Norge har uansett en frihandelsavtale med EU som gir tollfrihet for industrivarer.

Varer eller tjenester?

25. juni 2019

Må bygging og drift av vannkraftverk følge reglene til EUs tjenestedirektiv?

Strømmen styres av EU

25. juni 2019

Det reviderte elektrisitetsdirektivet, som er del av EUs nye energipakke 4, fjerner all tvil: strømmen styres av EU.

Islandsk utvalg utreder EØS

20. juni 2019

Nei til EU møtte denne uken et islandsk regjeringsoppnevnt utvalg som utreder deltakelsen i EØS-avtalen. Rapporten skal komme til høsten.

Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

19. juni 2019

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.

Utbredt EØS-myte om toll

19. juni 2019

Svært mange tror det blir toll på norske industrivarer til EU uten EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Bare 13 prosent fastslår fakta: det blir ikke toll.

NRK-valgomat med EØS-spørsmål

17. juni 2019

«EØS-avtalen rammer det lokale selv­sty­ret i Norge. Vi må si opp EØS-avtalen», er en av påstandene i NRKs valgomat.

Jernbanetragedie for evig tid

17. juni 2019

I dag kom nyheten om at anbudet på alle ruter fra Eidsvoll og nordover går til et norsk datterselskap av SJ, Statens Järnvägar (SJ).

Mellem tar seg friheter

13. juni 2019

EUs såkalte friheter er ikke våre friheter. EUs fire friheter handler om å skape verdens mest konkurransedyktige region.