Gatekunstverk mot Acer

Den anonyme gatekunstneren AFK har enda en gang pyntet Bergen med veggmalerier. Denne gangen er temaet EU, EØS og Acer-saken.

AFK samarbeider her med kunstneren Slava Nemes Matisic, som går under navnet Nemes. Kunstverket kan ses i Bryggesporden, området mellom Vetrlidsallmenningen, Kong Oscars gate, Torget og Bryggen.

– Bygget er gammelt og vi ville at det skulle passe med omgivelsene. Dette skriker ikke, men glir inn, sier Nemes til Bergensavisen 8. mai.

Veggmaleriet viser en kvinne med en laks i hendene. Under henne fosser det ut fra et norsk vannkraftverk. Sammen med det fossende vannet, ender laks i kloakken som er omringet av stjernene man kjenner fra EU-flagget.

– Det er en referanse til ACER-saken, og hvordan EU sniker seg rundt EØS-avtalen og inn på Norge. Vi liker ikke tanken på det, forteller Nemes og fortsetter:

– Derfor passer bildene sammen. Det går på handel i gamle dager, men også handel i disse dager – altså det politiske rundt ACER, sier Nemes til Bergensavisen.

Stort bilde: Faksimile fra Bergensavisen 8. mai 2018.

reLATERT

Se alle arrangementer

Infrastrukturforordningen, NorthConnect og ICE-link

08. okt. 2018

Hva skjer om Island eller Norge nekter konsesjon til utenlandskablene? Et nei til kabler kan ikke begrunnes med at vi ønsker å holde strømprisen nede, det vil EU anse som diskriminering.

Organisasjonsbygging

20. sep. 2018

«En solid organisasjon i ryggen er avgjørende for å sette EU-saker på dagsorden», skriver generalsekretæren i sin nye faste spalte i Standpunkt.

EU sin tredje energimarkedspakkes innflytelse på det islandske energimarkeds karakter

05. sep. 2018

Islendingene mobiliserer mot ACER

05. sep. 2018

En rekke lokallag i Selvstendighetspartiet krever at regjeringspartiet sier nei til EUs tredje energimarkedspakke. Jusnestor advarer mot en maktoverføring som bryter Islands grunnlov.

Standpunkt 3-2018

30. aug. 2018

Her kan du blant annet lese om kampen mot EUs jernbanepakke IV.

Forbereder ACER-søksmålet

29. aug. 2018

Sammen med advokatkontoret Endresen Brygfjeld Torall forbereder nå Nei til EU søksmål mot Stortingets ACER-vedtak. – Vi undersøker ikke bare den formelle strukturen i regelverket, men også hvordan tilknytningen til EUs energibyrå faktisk gjennomføres, sier advokat Kjell Brygfjeld.

Uforskammet norsk innblanding i islandsk politikk

20. aug. 2018

Nei til EU krever at norsk innblanding i en sak som direkte berører Islands suverenitet umiddelbart opphører. Uttalelse fra Nei til EUs styre 18. august 2018.

– Acer-debatten har gitt oss ny sjølvtillit

17. aug. 2018

Thomas Haug hugsar OL på Lillehammer betre enn EU-kampen i 1994. No er han ny generalsekretær i Nei til EU. I dag er han gjest i Helgepraten i Nationen.

Hilsningstale til bygdeungdommens årsmøte

16. juli 2018

Styremedlem Per Inge Bjerknes holdt denne hilsningstalen på vegne av Nei til EU på Bygdeungdomslagets årsmøte.

Maktkampen om ACER

25. juni 2018

EU vil gi energibyrået ACER mer makt, spørsmålet er hvor mye mer. Barth Eide selger skinnet før bjørnen er skutt.

Advokater klare til Acer-søksmål

11. juni 2018

Nei til EU har nå inngått avtale med advokatfirmaet Endresen Brygfjeld Torall om å forberede søksmål for å få kjent Stortingets Acer-søksmål ugyldig.

Island: Acer vil kunne ødelegge konkurranseevnen

08. juni 2018

– Islandsk Acer-medlemskap medfører en betydelig risiko for Islands økonomi og vår levestandard, sier Bjarni Jónsson.