Skriver boken. Forfatter Marius Lien skal skrive boka om den klassiske EEC-skiva.

Plateklassiker fram i lyset igjen  

Den glemte nesten-klassikeren Fløtt deg EEC, du står i veien for sola, skal nå hentes fram i lyset igjen. Marius Lien har tatt på seg oppgaven. 

Boka utgis av Falck Forlag som et crowdfundingprosjekt. Norske albumklassikere – bokserien lager små bøker av norske album og har tidligere gitt ut bøker om Dumdum Boys, Razika, Per Bergersen, Life But How To Live It, Atomic, Kaizers Orchestra, Bio­sphere, Backstreet Girls og så videre. Prinsippet er at om 150 mennesker forhåndsbestiller boka, da skrives den, ellers får alle pengene tilbake og boka skrinlegges.  

Bestill boka her 

Klassisk EEC-plate

Marius Lien er lærer, journalist og forfatter og skal skrive boka.  

– Jeg har egentlig vært nysgjerrig på Fløtt deg EEC, du står i veien for sola helt siden jeg første gang kom over den i en platehylle i Bamble en gang tidlig på 1990-tallet. Det var på en fest, og foreldrene i huset hadde vært i AKP på 1970-tallet. I bokhylla var det Stalins og Lenins samlede og like mye Marx.  

– I platehylla fant vi Fløtt deg EEC, du står i veien for sola. Med det coveret, og den tittelen, var det umulig å ikke legge skiva på spilleren. Jeg tviler på at den fikk ligge særlig lenge, for tidsånden var totalt annerledes. Dette var ironiens tiår, og selv om det fantes kule rockeband som til en viss grad var politiske – for eksempel Sonic Youth, Motorpsycho eller Fugazi – var disse gjerne politisk på en helt annerledes og mer indirekte måte, mer gjennom handling og levesett enn gjennom ord. 

Visesang fra en annen verden  

– Fløtt deg EEC, du står i veien for sola framsto med en oppriktighet og inderlighet som var totalt fremmed fra vår verden. Jeg skal ikke nekte for at vi fniste litt av konseptet, men samtidig var fascinasjonen enorm. Visesang og tekstlinjer som «hva skal en stakkar gjørra, hvis vi blir med i EEC» framsto som et musikalsk innslag fra en annen klode, men det var jo norsk, og dessuten halvveis relevant, siden det nærma seg EU-avstemningen i 1994.  

Viktig politisk hendelse  

– Da jeg og Christer Falck starta opp bokdelen av Norske Albumklassikere, mente Christer bestemt at også jeg måtte skrive en bok. Jeg kunne ha gått for en av favorittplatene mine, men det var mye mer fristende å gå for Fløtt deg EEC.  I tillegg  til alt det nevnte, var jo plata en del av EF-avstemningen i 1972, og sånn sett spilte den en rolle i en av de viktigste hendelsene i den politiske historien i etterkrigs-Norge. Jeg mener at denne plata sier noe viktig om Norge og den norske folkesjela. Jeg skal ikke si at den kan forklare hvorfor Trygve vant valget i 2021, men det er mulig den kan krydre forklaringen på dette en liten smule.   

– Hvis denne boka blir noe av, får jeg muligheten til å bli kjent med et miljø som er helt ukjent for meg. Men det avhenger jo av at tilstrekkelig mange andre folk er interesserte, slik at boka blir finansiert.   

Stort bilde i toppen: Skriver boken. Forfatter Marius Lien skal skrive boka om den klassiske EEC-skiva.

reLATERT

Se alle arrangementer

Rådsmøtet: – Vi sier ja til folkestyre!

20. april 2024

– For mange i Oslo er det veldig langt til makta i regjering og Storting. Men det er enda mye lenger til Brussel, sa Einar Frogner i åpningstalen på Nei til EUs rådsmøte.

Folkestyret er sterkt truet av EØS-avtalen  

18. april 2024

Det viktigste for Nei til EU er folkestyret. Avgjørelsene skal tas av folkevalgte organ. Etter to EØS-utredninger denne våren er det demokratiske underskuddet i EØS for oss tydeligere og tydeligere.  

Alternativet til EØS ligger foran oss 

11. april 2024

Vårt alternativ til EØS-avtalen vil styrke folkestyret og kontrollen over kraftmarkedet, arbeidsliv, næringspolitikk, helse og miljø. 

Sikkerhetspolitikk på 15 minutter

08. april 2024

På 15 minutter vil Heming Olaussen, medlem av Nei til EUs folkestyreutvalg, forklare hvorfor Norges sikkerhet best ivaretas utenfor EU, og uten tettere tilknytning til EUs militærunion.

Nei til EUs innspill til partienes valgprogram

05. april 2024

Nei til EUs innspill til partiprogrammene frem mot stortingsvalget i 2025

Kan EU erstatte Nato?

03. april 2024

En europeisk forsvarsgaranti er lite annet enn en ønskedrøm på ja-sida.

Norge har flere verktøy i landbrukspolitikken utenfor EU

19. mars 2024

Bondeopprør i EU viser hvor viktig det er at Norge og landbruket holdes utenfor EU

Framtida er ikke i EU

13. feb. 2024

Aktivistene i Natur og ungdom har visst glemt at Norge hadde strengere miljøkrav enn EU før innlemmelsen av EØS-avtalen.

Naturen taper på et mineralkappløp

26. jan. 2024

Så langt har ikke EØS-direktivene reddet Førdefjorden, slik miljøorganisasjonene satset på gjennom Fjordsøksmålet. Derimot pusher EU på for at Norge skal utvinne mer mineraler, og det raskt.

Informasjonskampanje om EU og EØS

21. des. 2023

Fylkeslaget i Møre og Romsdal starter informasjonskampanje.

Store ulemper med euro for Norge

08. des. 2023

– Å miste egen valuta som buffer og å ikke kunne sette renten etter eget lands økonomiske situasjon fører til mange ulemper, sa Christian Anton Smedshaug i Nei til EUs sending 7. desember.

Krona for klima og arbeid

27. nov. 2023

Innføring av euro i Norge ville frata nye grønne næringer et formidabelt konkurransefortrinn.