Skriver boken. Forfatter Marius Lien skal skrive boka om den klassiske EEC-skiva.

Plateklassiker fram i lyset igjen  

Den glemte nesten-klassikeren Fløtt deg EEC, du står i veien for sola, skal nå hentes fram i lyset igjen. Marius Lien har tatt på seg oppgaven. 

Boka utgis av Falck Forlag som et crowdfundingprosjekt. Norske albumklassikere – bokserien lager små bøker av norske album og har tidligere gitt ut bøker om Dumdum Boys, Razika, Per Bergersen, Life But How To Live It, Atomic, Kaizers Orchestra, Bio­sphere, Backstreet Girls og så videre. Prinsippet er at om 150 mennesker forhåndsbestiller boka, da skrives den, ellers får alle pengene tilbake og boka skrinlegges.  

Bestill boka her 

Klassisk EEC-plate

Marius Lien er lærer, journalist og forfatter og skal skrive boka.  

– Jeg har egentlig vært nysgjerrig på Fløtt deg EEC, du står i veien for sola helt siden jeg første gang kom over den i en platehylle i Bamble en gang tidlig på 1990-tallet. Det var på en fest, og foreldrene i huset hadde vært i AKP på 1970-tallet. I bokhylla var det Stalins og Lenins samlede og like mye Marx.  

– I platehylla fant vi Fløtt deg EEC, du står i veien for sola. Med det coveret, og den tittelen, var det umulig å ikke legge skiva på spilleren. Jeg tviler på at den fikk ligge særlig lenge, for tidsånden var totalt annerledes. Dette var ironiens tiår, og selv om det fantes kule rockeband som til en viss grad var politiske – for eksempel Sonic Youth, Motorpsycho eller Fugazi – var disse gjerne politisk på en helt annerledes og mer indirekte måte, mer gjennom handling og levesett enn gjennom ord. 

Visesang fra en annen verden  

– Fløtt deg EEC, du står i veien for sola framsto med en oppriktighet og inderlighet som var totalt fremmed fra vår verden. Jeg skal ikke nekte for at vi fniste litt av konseptet, men samtidig var fascinasjonen enorm. Visesang og tekstlinjer som «hva skal en stakkar gjørra, hvis vi blir med i EEC» framsto som et musikalsk innslag fra en annen klode, men det var jo norsk, og dessuten halvveis relevant, siden det nærma seg EU-avstemningen i 1994.  

Viktig politisk hendelse  

– Da jeg og Christer Falck starta opp bokdelen av Norske Albumklassikere, mente Christer bestemt at også jeg måtte skrive en bok. Jeg kunne ha gått for en av favorittplatene mine, men det var mye mer fristende å gå for Fløtt deg EEC.  I tillegg  til alt det nevnte, var jo plata en del av EF-avstemningen i 1972, og sånn sett spilte den en rolle i en av de viktigste hendelsene i den politiske historien i etterkrigs-Norge. Jeg mener at denne plata sier noe viktig om Norge og den norske folkesjela. Jeg skal ikke si at den kan forklare hvorfor Trygve vant valget i 2021, men det er mulig den kan krydre forklaringen på dette en liten smule.   

– Hvis denne boka blir noe av, får jeg muligheten til å bli kjent med et miljø som er helt ukjent for meg. Men det avhenger jo av at tilstrekkelig mange andre folk er interesserte, slik at boka blir finansiert.   

Stort bilde i toppen: Skriver boken. Forfatter Marius Lien skal skrive boka om den klassiske EEC-skiva.

reLATERT

Se alle arrangementer

Bygg nei-alliansen og Nei til EU 

22. okt. 2021

Nei til EUs plussord i EU-kampen i 1994 var Folkestyre – Miljø – Solidaritet. Dette forplikter, og det plasserer oss i sentrum–venstre i norsk politikk.

Sjølstyre kommer ikke alltid gratis

19. okt. 2021

Hva om det nå likevel kan komme til å koste Norge noe i kroner og øre å forlate EØS?

Standpunkt 3-2021

06. okt. 2021

I dette nummeret kan du lese om hva de nye stortingsrepresentantene mener om EU og EØS, samt Nei til EUs krav til en ny regjering. Det nye Stortinget har tydelig flertall mot EU-medlemskap og en betydelig økning i antallet EØS-motstandere.

Det nye Stortingets syn på EU og EØS-saker

17. sep. 2021

Hva mener de valgte stortingsrepresentantene om EU-medlemskap, EØS-avtalen, utredning av alternativer til EØS, vetoretten, ACER og minstelønnsdirektiv?

Nei til EU med klare krav til en ny regjering 

13. sep. 2021

Pressemelding etter valget – 13. september 2021.

Se Nei til EUs partiutspørringer her!

10. sep. 2021

I Nei til EUs valgsendinger har stortingspartiene blitt spurt om aktuelle saker og hva som ellers står i partiprogrammene om EU og EØS. Her kan du se alle utspørringene.

Norway Is Moving to the Left – And Rethinking Its EU Relations

09. sep. 2021

Ahead of the election on 13th of September: The parties opposed to EU mebership and the EEA Agreement — the Red Party, Socialist Left Party and Centre Party — are expected to make significant gains.

Lundteigen som statsministerkandidat!

30. aug. 2021

Rødts førstekandidat fra Buskerud, Linn-Elise Øhn Mehlen, kom med et friskt utspill på Buskerud Nei til EUs folkemøte forrige lørdag: Per Olaf Lundteigen som rødgrønn statsministerkandidat! Forslaget ble møtt med stor applaus. Fra Lundteigen selv, som også satt i møtepanelet, kom det ingen kommentarer.

– Stå på helt til valglokalene stenger!  

17. aug. 2021

Det var Nei til EU-leder Roy Pedersens klare sluttoppfordring til medlemmer, venner og allierte da han holdt appell under Arendalsuka. Les hele appellen under.   

Vilje til veto

05. juli 2021

Kommer det ikke et EØS-veto i neste stortingsperiode, skal jeg bresere slipset til Jonas Gahr Støre.

Sveits skjermer sitt arbeidsliv mot EU-krav

25. juni 2021

Etter sju års forhandlinger med EU om en ny rammeavtale, har Sveits fått nok. Sveitserne insisterer på fortsatt beskyttelse av et ordnet arbeidsliv samt at landets eget regelverk for statsstøtte og velferdsytelser opprettholdes.

Det neste Stortingets syn på EU og EØS-saker

23. juni 2021

Hva mener representantene som ligger an til å bli valgt?