Skriver boken. Forfatter Marius Lien skal skrive boka om den klassiske EEC-skiva.

Plateklassiker fram i lyset igjen  

Den glemte nesten-klassikeren Fløtt deg EEC, du står i veien for sola, skal nå hentes fram i lyset igjen. Marius Lien har tatt på seg oppgaven. 

Boka utgis av Falck Forlag som et crowdfundingprosjekt. Norske albumklassikere – bokserien lager små bøker av norske album og har tidligere gitt ut bøker om Dumdum Boys, Razika, Per Bergersen, Life But How To Live It, Atomic, Kaizers Orchestra, Bio­sphere, Backstreet Girls og så videre. Prinsippet er at om 150 mennesker forhåndsbestiller boka, da skrives den, ellers får alle pengene tilbake og boka skrinlegges.  

Bestill boka her 

Klassisk EEC-plate

Marius Lien er lærer, journalist og forfatter og skal skrive boka.  

– Jeg har egentlig vært nysgjerrig på Fløtt deg EEC, du står i veien for sola helt siden jeg første gang kom over den i en platehylle i Bamble en gang tidlig på 1990-tallet. Det var på en fest, og foreldrene i huset hadde vært i AKP på 1970-tallet. I bokhylla var det Stalins og Lenins samlede og like mye Marx.  

– I platehylla fant vi Fløtt deg EEC, du står i veien for sola. Med det coveret, og den tittelen, var det umulig å ikke legge skiva på spilleren. Jeg tviler på at den fikk ligge særlig lenge, for tidsånden var totalt annerledes. Dette var ironiens tiår, og selv om det fantes kule rockeband som til en viss grad var politiske – for eksempel Sonic Youth, Motorpsycho eller Fugazi – var disse gjerne politisk på en helt annerledes og mer indirekte måte, mer gjennom handling og levesett enn gjennom ord. 

Visesang fra en annen verden  

– Fløtt deg EEC, du står i veien for sola framsto med en oppriktighet og inderlighet som var totalt fremmed fra vår verden. Jeg skal ikke nekte for at vi fniste litt av konseptet, men samtidig var fascinasjonen enorm. Visesang og tekstlinjer som «hva skal en stakkar gjørra, hvis vi blir med i EEC» framsto som et musikalsk innslag fra en annen klode, men det var jo norsk, og dessuten halvveis relevant, siden det nærma seg EU-avstemningen i 1994.  

Viktig politisk hendelse  

– Da jeg og Christer Falck starta opp bokdelen av Norske Albumklassikere, mente Christer bestemt at også jeg måtte skrive en bok. Jeg kunne ha gått for en av favorittplatene mine, men det var mye mer fristende å gå for Fløtt deg EEC.  I tillegg  til alt det nevnte, var jo plata en del av EF-avstemningen i 1972, og sånn sett spilte den en rolle i en av de viktigste hendelsene i den politiske historien i etterkrigs-Norge. Jeg mener at denne plata sier noe viktig om Norge og den norske folkesjela. Jeg skal ikke si at den kan forklare hvorfor Trygve vant valget i 2021, men det er mulig den kan krydre forklaringen på dette en liten smule.   

– Hvis denne boka blir noe av, får jeg muligheten til å bli kjent med et miljø som er helt ukjent for meg. Men det avhenger jo av at tilstrekkelig mange andre folk er interesserte, slik at boka blir finansiert.   

Stort bilde i toppen: Skriver boken. Forfatter Marius Lien skal skrive boka om den klassiske EEC-skiva.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ernas EU-drøm i det blå  

29. mars 2023

Nei til EU er når som helst beredt til en omkamp om norsk EU-medlemskap. Vi har vunnet før – og frykter ikke omkamp!  

Jostein har skrive historia om EU-kampen i Gloppen

24. mars 2023

– Den viktigaste saka for Nei til EU no er energipolitikken. Vi har ikkje lenger lov til å drive med eigen energipolitikk, seier Jostein Hansen. Han har gitt ut bok om historia til EU-kampen i Gloppen kommune.

– Helvete er et sted der barn drukner

01. feb. 2023

Boken Budbringeren fra Helvete er både helt grusom, og veldig nødvendig. Kristina beskriver realitetene i flyktningpolitikken på en hjerteskjærende måte.

Forslag om å grunnlovsfeste egen valuta

11. jan. 2023

Stortinget behandler denne uken et forslag om å grunnlovsfeste at Norge skal ha en egen pengeenhet. I EU er det traktatfestet at euroen er felles valuta.

EU-kampen i går og i dag

02. des. 2022

Slagordet vårt, «Folkestyre, solidaritet og miljø», har forblitt det samme siden Nei til EU ble opprettet. Og det er et godt slagord. Fordi selv om vi er mot EU er det jo mye vi er for.

Historier om EUs historie

28. nov. 2022

Interessante innføringsbøker i ulike måter å se EUs historie på fra en norsk historiker og en dansk ekspert på lobbyismen i Brussel.

Gerd-Liv Valla hilset Nei til EUs landsmøte

12. nov. 2022

– Jeg var en av mange som så på EØS-avtalen som en redning i 1994, sa tidligere LO-leder og medlem av Alternativ Energikommisjon, Gerd-Liv Valla, da hun hilste landsmøtet i Nei til EU. 

Verden er større enn EU

11. nov. 2022

Roy Pedersens tale ved åpningen av Nei til EUs landsmøte 11. november 2022.

Bøkenes tale

08. nov. 2022

Vis meg dine bøker og jeg skal si deg hvordan temperaturen i EU-saken er.

Verden er større enn EU 

28. okt. 2022

For Nei til EU er folkestyre, miljø og solidaritet de fremste verdiene vi ønsker å fronte i kampen mot EU-medlemskap og tilpassing til EUs politikk gjennom EØS.  

Demokrati under press 

26. okt. 2022

Retten til folkelig engasjement og kritikk av statsmakta i innen- som utenrikspolitiske spørsmål har alltid vært selve hjertet i det norske demokratiet.  

EØS – 30 år uten folkelig votum 

17. okt. 2022

I september var det femtiårsjubileum for Norges nei til EEC. Kampen i 1972 sto mellom grasrot og samfunnseliter. Men 20 år seinere tok ja-kreftene et historisk skritt i motsatt retning – et skritt som nøytraliserte folkets nei fra 1972 og 1994.