Kjempedugnad på Arendalsuka

Med 1258 arrangement, 80 000 besøkende i Arendal i løpet av uka, og med flott vær de fleste av dagene i år også, ble Arendalsuka et gedigent arrangement i demokratiets tegn.

Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Arendalsuka vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt levende demokrati.

Nei til EU har hatt stand på Arendalsuka i flere år, og det er lokallaget i Arendal og fylkeslagene i Agder som står for det meste. Lokallagsleder Olaf Bakke i Arendal Nei til EU, vedgår at det er litt jobb med organisering, men sier at lokallaget får så mye igjen for det at det er verdt innsatsen.

– Jeg bruker nok 10-12 timer i forkant, sier han beskjedent, og viser til telefonene han bruker for å organisere all dugnaden som kreves for å bemanne standen hele uka. 

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU som var i Arendal fra mandag til torsdag, lot seg imponere av at det hele tiden var minimum tre stykker som bemannet standen, og ikke minst av den politiske bredden. 

Nettopp bredden i neilalliansen var helt avgjørende for at folket sa nei i 1994, og bredden er viktig fremdeles. Da er det flott å observere at det er folk fra både Vest-Agder og Aust-Agder står på standen i sammen, og hvor mange ulike partier som var representert i løpet av uka.

Årets plassering på hjørnet øverst i gata ned mot Pollen, var superflott og strategisk. «Alle» passerte dette hjørnet på vei til Kulturhuset og den store standplassen foran det, eller ned mot politikergata og Pollen der alle båtene er ankret opp, fra NRKs studio til kirkeskipet lå side om side med spise- og debattsteder.

Ayat Majbel Saeid, tidl styremedlem VestAgder
Ayat Majbel Saeid, tidl styremedlem Vest-Agder Nei til EU.

Kathrine Kleveland nevner spesielt hvor fint det er når skoleelever eller ungdommer kommer på standen og spør «Hvorfor sier dere nei til EU?». Slike samtaler med lydhøre ungdommer om det solidariske neiet, er gull verdt. Vi mener fortsatt det er best å bestemme selv, men samtidig alltid få med at verden er større enn EU, og at vi er for internasjonalt samarbeid, men ikke ønsker å være del av en union.

Samtidig fortalte hun de unge om et landbruk over hele landet og en levende distriktspolitikk som vi garantert ikke hadde hatt på samme måte om vi hadde meldt oss inn i EU for 25 år siden. Bare se på de svenske bygdene.

Det ble også i år vervet flere nye medlemmer, og med medlemsvekst i fjor og 25-årsjubileum for Nei-seieren i 1994 i år, var mange positive til en prat, sier Kathrine Kleveland.

Tirsdagen holdt leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland appell på Teaterplassen.  


Nestleder Idar Helle deltok på en brexitdebatt i regi av Tja.no tirsdag morgen. Den gikk parallelt med en EU-debatt mellom Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum. Det var forøvrig flere brexit- og EØS-debatter med ulike arrangører og deltagere i løpet av uka.

En trillebår full av treeffektene til Magnar Nomedal, som kjeder og veskeanheng, eller buttons var også populær. I tillegg ble mange Folket sa nei-bøker, Standpunktaviser og brosjyrer delt ut.

Ellers ble det delt ut gulrøtter, men også kjeks. Olaf Bakke mente at med Ballerinakjeks for kultur, Gjendekjeks for det norske og Safari for verden forøvrig, burde Nei til EU være godt representert også i kjeksens verden.

Stort bilde: Fra venstre, John Øyslebø, Øyvind Andresen, Kathinka Aslaksen, Magnar Nomedal, Linda Jane Storhaug, Olaf Bakke og Kathrine Kleveland. Foto: Per Mathis Mathisen

reLATERT

Se alle arrangementer

Ungdom mot EU verver fem om dagen, verv fem til laget!

15. nov. 2019

Vi utfordrer alle i Nei til EU til å verve fem ungdommer til Ungdom mot EU.

140 kom på jubileumsfest i Vestfold

14. nov. 2019

Det ble virkelig et festmøte da Vestfold Nei til EU inviterte til åpent møte med tittelen «Vi feirer 25 år utenfor EU» i Re 14. november.

Nei til EU hilste landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbukarlag

11. nov. 2019

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag er sammen med resten av norsk landbruk, viktig for Nei til EU, sa Nei til EUs generalsekretær Thomas Haug i sin hilsen til landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbrukarlag 9. november.

Vi velger vår egen framtid! – 25 år seinere

25. okt. 2019

Bli medlem i Ungdom mot EU! Er du over 26 år kan du også bli støttemedlem.

Har norsk EU-­motstand klima­utfordringer?

24. okt. 2019

Det er på høy tid at Nei til EU blankpusser miljøargumentene, skriver generalsekretær Thomas Haug i sin faste spalte.

Aktivisten: Agathe Børretzen

24. okt. 2019

Standpunkt vil bli betre kjend med aktivistar og tillitsvalde. I dette nummeret presenterer vi Agathe Børretzen.

Masterstipend på 40 000 kroner

21. okt. 2019

Nå kan du søke Dag Seierstad-stipendet til gode oppgaver om EU og Norges forhold til EU. I år er stipendet på hele 40 000 kroner.

Vi sto han av!

14. okt. 2019

Troms Nei til EU markerer 25-årsjubileet for seieren i folkeavstemninga 28. november 1994 og jubileet for den historiske demonstrasjonen «Vi står han av!».

Kraftfull markering mot EUs fjerde jernbanepakke

11. okt. 2019

Mellom kl. 12.00-14.00 torsdag ble alle tog i Norge stanset da Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbunds streik mot EUs jernbanepakke.

Besøk av danske nei-venner

08. okt. 2019

Folkebevægelsen mod EU har i mange år vært nære allierte i kampen mot EU som union og mot konkrete konsekvenser av henholdsvis EU- og EØS-medlemskap.

Landbruket 25 år utenfor EU

04. okt. 2019

I forbindelse med 25-årsjubileet for folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994, ble det fredag 4. oktober arrangert et halvdagsseminar i regi av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg med tema «Landbruket 25 år utenfor EU.»

Fortsatt kamp for sjølråderetten

04. okt. 2019

Bredden og mangfoldet var avgjørende for seieren i 1994.