Kjempedugnad på Arendalsuka

Med 1258 arrangement, 80 000 besøkende i Arendal i løpet av uka, og med flott vær de fleste av dagene i år også, ble Arendalsuka et gedigent arrangement i demokratiets tegn.

Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Arendalsuka vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt levende demokrati.

Nei til EU har hatt stand på Arendalsuka i flere år, og det er lokallaget i Arendal og fylkeslagene i Agder som står for det meste. Lokallagsleder Olaf Bakke i Arendal Nei til EU, vedgår at det er litt jobb med organisering, men sier at lokallaget får så mye igjen for det at det er verdt innsatsen.

– Jeg bruker nok 10-12 timer i forkant, sier han beskjedent, og viser til telefonene han bruker for å organisere all dugnaden som kreves for å bemanne standen hele uka. 

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU som var i Arendal fra mandag til torsdag, lot seg imponere av at det hele tiden var minimum tre stykker som bemannet standen, og ikke minst av den politiske bredden. 

Nettopp bredden i neilalliansen var helt avgjørende for at folket sa nei i 1994, og bredden er viktig fremdeles. Da er det flott å observere at det er folk fra både Vest-Agder og Aust-Agder står på standen i sammen, og hvor mange ulike partier som var representert i løpet av uka.

Årets plassering på hjørnet øverst i gata ned mot Pollen, var superflott og strategisk. «Alle» passerte dette hjørnet på vei til Kulturhuset og den store standplassen foran det, eller ned mot politikergata og Pollen der alle båtene er ankret opp, fra NRKs studio til kirkeskipet lå side om side med spise- og debattsteder.

Ayat Majbel Saeid, tidl styremedlem VestAgder
Ayat Majbel Saeid, tidl styremedlem Vest-Agder Nei til EU.

Kathrine Kleveland nevner spesielt hvor fint det er når skoleelever eller ungdommer kommer på standen og spør «Hvorfor sier dere nei til EU?». Slike samtaler med lydhøre ungdommer om det solidariske neiet, er gull verdt. Vi mener fortsatt det er best å bestemme selv, men samtidig alltid få med at verden er større enn EU, og at vi er for internasjonalt samarbeid, men ikke ønsker å være del av en union.

Samtidig fortalte hun de unge om et landbruk over hele landet og en levende distriktspolitikk som vi garantert ikke hadde hatt på samme måte om vi hadde meldt oss inn i EU for 25 år siden. Bare se på de svenske bygdene.

Det ble også i år vervet flere nye medlemmer, og med medlemsvekst i fjor og 25-årsjubileum for Nei-seieren i 1994 i år, var mange positive til en prat, sier Kathrine Kleveland.

Tirsdagen holdt leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland appell på Teaterplassen.  


Nestleder Idar Helle deltok på en brexitdebatt i regi av Tja.no tirsdag morgen. Den gikk parallelt med en EU-debatt mellom Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum. Det var forøvrig flere brexit- og EØS-debatter med ulike arrangører og deltagere i løpet av uka.

En trillebår full av treeffektene til Magnar Nomedal, som kjeder og veskeanheng, eller buttons var også populær. I tillegg ble mange Folket sa nei-bøker, Standpunktaviser og brosjyrer delt ut.

Ellers ble det delt ut gulrøtter, men også kjeks. Olaf Bakke mente at med Ballerinakjeks for kultur, Gjendekjeks for det norske og Safari for verden forøvrig, burde Nei til EU være godt representert også i kjeksens verden.

Stort bilde: Fra venstre, John Øyslebø, Øyvind Andresen, Kathinka Aslaksen, Magnar Nomedal, Linda Jane Storhaug, Olaf Bakke og Kathrine Kleveland. Foto: Per Mathis Mathisen

reLATERT

Se alle arrangementer

Liksomdemokratiet i EU

13. sep. 2019

Når vi rett før valgdagen diskuterer demokratiet, så er ikke løsningen på EØS-avtalens begrensninger av lokaldemokratiet å gi bort enda mer selvstyre til liksomdemokratiet i EU.

Stifting av lokallag i kommunene Time og Klepp.

12. sep. 2019

Rogaland Nei til EU er på offensiven og stiftar lokallag i kommunene Time og Klepp.

Orientering nummer 2/2019

02. sep. 2019

Orientering, Medlemsblad for Rogaland Nei til EU nr. 2/2019

Klassiske nei-skjorter til superpris

23. aug. 2019

Nå har vi funnet skjulte skatter i kjelleren! T-skjortene, med motiv som «Verda er større enn EU», blir nå solgt i nettbutikken til hundre kroner, inkludert frakt.

25 år siden «Tokt mot EU»

20. aug. 2019

I dag, 20. august, er det 25 år siden «Tokt mot EU» la til Rådhuskaia i Oslo etter å ha besøkt nær femti steder på veien fra Trondheim.

Maner til kraftigere EØS-offensiv

15. aug. 2019

– Ja-sida er mer i kampmodus om EØS enn nei-sida. Foreløpig. Det må vi gjøre noe med, sa Dag Seierstad da han innledet på skoleringsdagen om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU.

Appell på Arendalsuka 2019

14. aug. 2019

Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell i Arendal 13. august 2019.

Tanker om demokrati fra Arendalsuka

13. aug. 2019

Som leder i Nei til EU har jeg som de fleste andre latt meg ryste av den tragiske skyteepisoden i moskeen i Bærum og drapet som ble utført av samme gjerningsmann.

Solidarisk EU-motstand på Ungdom mot EUs sommerleir

07. aug. 2019

Ungdom mot EUs sommerleir var i år på Skogstad leirsted på Eina i Oppland 25.–28. juli. Unge motstandere fra alle landsdeler, og tre dansker deltok.

Spis is for norsk landbruk

06. aug. 2019

I år er det 25 år siden nordmenn stemte nei til EU for andre gang. I EU-kampen i 1994 var et av de viktigste spørsmålene om landbrukspolitikken skulle bestemmes i Brussel eller på Stortinget.

Europabevegelsens skylapper

05. aug. 2019

Generalsekretær i Europabevegelsen mener EUs fire friheter er en naturlig utvidelse av nasjonalstaten og det nordiske samarbeidet.

Dagen retter baker for smed

23. juli 2019

I sin lederartikkel 19. juli velger Dagen overskriften «Nei til EU splitter nei-bevegelsen». Det er en drøy påstand som ikke kan få stå uimotsagt.