Kjempedugnad på Arendalsuka

Med 1258 arrangement, 80 000 besøkende i Arendal i løpet av uka, og med flott vær de fleste av dagene i år også, ble Arendalsuka et gedigent arrangement i demokratiets tegn.

Arendalsuka er partipolitisk uavhengig, og har som mål å styrke troen på politikk og politisk debatt. Arendalsuka vil på denne måten bidra til å styrke kraften i vårt levende demokrati.

Nei til EU har hatt stand på Arendalsuka i flere år, og det er lokallaget i Arendal og fylkeslagene i Agder som står for det meste. Lokallagsleder Olaf Bakke i Arendal Nei til EU, vedgår at det er litt jobb med organisering, men sier at lokallaget får så mye igjen for det at det er verdt innsatsen.

– Jeg bruker nok 10-12 timer i forkant, sier han beskjedent, og viser til telefonene han bruker for å organisere all dugnaden som kreves for å bemanne standen hele uka. 

Kathrine Kleveland, leder i Nei til EU som var i Arendal fra mandag til torsdag, lot seg imponere av at det hele tiden var minimum tre stykker som bemannet standen, og ikke minst av den politiske bredden. 

Nettopp bredden i neilalliansen var helt avgjørende for at folket sa nei i 1994, og bredden er viktig fremdeles. Da er det flott å observere at det er folk fra både Vest-Agder og Aust-Agder står på standen i sammen, og hvor mange ulike partier som var representert i løpet av uka.

Årets plassering på hjørnet øverst i gata ned mot Pollen, var superflott og strategisk. «Alle» passerte dette hjørnet på vei til Kulturhuset og den store standplassen foran det, eller ned mot politikergata og Pollen der alle båtene er ankret opp, fra NRKs studio til kirkeskipet lå side om side med spise- og debattsteder.

Ayat Majbel Saeid, tidl styremedlem VestAgder
Ayat Majbel Saeid, tidl styremedlem Vest-Agder Nei til EU.

Kathrine Kleveland nevner spesielt hvor fint det er når skoleelever eller ungdommer kommer på standen og spør «Hvorfor sier dere nei til EU?». Slike samtaler med lydhøre ungdommer om det solidariske neiet, er gull verdt. Vi mener fortsatt det er best å bestemme selv, men samtidig alltid få med at verden er større enn EU, og at vi er for internasjonalt samarbeid, men ikke ønsker å være del av en union.

Samtidig fortalte hun de unge om et landbruk over hele landet og en levende distriktspolitikk som vi garantert ikke hadde hatt på samme måte om vi hadde meldt oss inn i EU for 25 år siden. Bare se på de svenske bygdene.

Det ble også i år vervet flere nye medlemmer, og med medlemsvekst i fjor og 25-årsjubileum for Nei-seieren i 1994 i år, var mange positive til en prat, sier Kathrine Kleveland.

Tirsdagen holdt leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland appell på Teaterplassen.  


Nestleder Idar Helle deltok på en brexitdebatt i regi av Tja.no tirsdag morgen. Den gikk parallelt med en EU-debatt mellom Erna Solberg og Trygve Slagsvold Vedum. Det var forøvrig flere brexit- og EØS-debatter med ulike arrangører og deltagere i løpet av uka.

En trillebår full av treeffektene til Magnar Nomedal, som kjeder og veskeanheng, eller buttons var også populær. I tillegg ble mange Folket sa nei-bøker, Standpunktaviser og brosjyrer delt ut.

Ellers ble det delt ut gulrøtter, men også kjeks. Olaf Bakke mente at med Ballerinakjeks for kultur, Gjendekjeks for det norske og Safari for verden forøvrig, burde Nei til EU være godt representert også i kjeksens verden.

Stort bilde: Fra venstre, John Øyslebø, Øyvind Andresen, Kathinka Aslaksen, Magnar Nomedal, Linda Jane Storhaug, Olaf Bakke og Kathrine Kleveland. Foto: Per Mathis Mathisen

reLATERT

Se alle arrangementer

Venstre bør si nei til EU

08. juli 2020

Et godt råd til alle partier som sliter på meningsmålingene er å lytte til velgerne. Norsk EU-medlemskap har aldri vært noe folkekrav. Det er det heller ikke nå.

Informasjon om landsmøte 2020 

03. juli 2020

På grunn av koronavirus har styret i Nei til EU diskutert arrangering av landsmøtet i november. Mandag 22. juni konkluderte styret at det skal avholdes et ordinært landsmøte som planlagt. Landsmøtet vil derfor bli avholdt 6.-8. november i år.

Sommerstengt kontor

03. juli 2020

Det nærmer seg sommerferieavvikling for staben i Nei til EU. Kontoret vil derfor ha redusert kapasitet fra 13. juli til 9. august.

Sentrale arrangement

26. juni 2020

Oversikt over møter i Nei til EUs styrende organer.

Hvem mener du bør lede Nei til EU framover?

19. juni 2020

Valgkomiteen er i full gang med å finne ny ledelse som skal lede Nei til EU i årene framover. Et godt resultat fordrer at organisasjonen involverer seg i prosessen og kommer med forslag. Les oppfordringen fra valgkomiteens leder Sunni Grøndahl Amodt nedenfor.

Utfordrer partiene før valgkampen

16. juni 2020

Nei til EU har nå sendt brev til alle stortingspartiene der de blir utfordret på viktige EU- og EØS-spørsmål fram mot Stortingsvalgkampen i 2021.

Aktivisten: Yvonne Janet Ludvigsen Log

16. juni 2020

Standpunkt vil bli bedre kjent med aktivister og tillitsvalgte. I dette nummeret presenterer vi Yvonne Janet Ludvigsen Log.

15 år med flertall mot EU 

15. juni 2020

I april var det 15 år med nei-flertall på alle meningsmålinger som har spurt det norske folk om de ville stemme for eller mot norsk medlemskap i EU. 

Velkommen som medlem i Nei til EU

11. juni 2020

Hele 522 av de som leser denne utgaven av Standpunkt er nye medlemmer i Nei til EU, skriver generalsekretær Thomas Haug i sin faste spalte i Standpunkt.

Korona – hvorfor skjedde det?

02. juni 2020

Det er ingen økologisk overraskelse at nye varianter av farlige virus oppstår.

15 år med neiflertall

25. mai 2020

I april passerte vi 15 år med nei-flertall på alle meningsmålinger der det norske folk er blitt spurt om de ville stemme for eller i mot norsk medlemskap i EU. Og nordmenn svarer stadig nei, uavhengig av hvem som spør.

Standpunkt 2-2020

20. mai 2020

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om EUs fjerde jernbanepakke, om matproduksjon og kriseberedskap, og mykje meir.