Peter Ørebech fra en Nei til EU-konferanse i Stavanger i 2006.

Peter Ørebech (1948–2024) 

En juridisk tungvekter for nasjonal suverenitet har gått bort. 

Det er med sorg vi har mottatt meldingen om at Peter Thomas Ørebech gikk bort den 11. januar 2024. Han sovnet stille inn på Ullevål sykehus etter en tids sykdom. 

Peter var som jurist og professor ved Norges fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø (nå UiT Norges arktiske universitet) gjennom mange år en aktiv kunnskapsleverandør om EU og EØS. Han gjorde også flere utredninger gjennom Kystens Tankesmie. 

Med den omfattende boken «GATT-rett, EØS-rett eller EF-rett? Studier i GATT-rett og EF-rett særlig med henblikk på fiskeri- og landbruksvarer» fra 1993 ga Peter en grundig innføring i EU-/EØS-retten, i en internasjonal kontekst. 

Peter favnet flere saksfelt i sitt faglige virke om EU- og EØS-rett. Under den store debatten om EUs tjenestedirektiv i 2007, laget han på oppdrag fra Nei til EU utredningen «Tjenestedirektivet 2006 – sammenlignet med 2004-utkastet og domstolskapt EU-rett» (Nei til EU arbeidsnotat nr. 2/2007). 

I flere av sine arbeider behandlet Peter hvordan EU- og EØS-retten begrenser nasjonal suverenitet. Dette ble ikke minst tydelig i saken om EUs tredje energimarkedspakke og ACER. Peter fulgte nøye Nei til EUs ACER-søksmål, og skrev grundige betraktninger fra rettssalen. Så seint som i høst fulgte han ACER-saka nøye fra tilhørerplass i Høyesterett. Han utarbeidet også en omfattende betenkning om EUs fjerde energimarkedspakke, der en av konklusjonene er at det for norske myndigheter kun vil være igjen «små rester av lovgivningsmakt». 

Fiskeri- og havrett var Peters spesialfelt, og han gjorde et stort arbeid med å påvise at handel med sjømat ikke er noe argument for EØS-avtalen, tvert imot kan eksportinteressene utmerket ivaretas ved en alminnelig handelsavtale. Med utredningen «EØS, fisken, tollen og alternativene til EØS» i 2011 ga Peter et viktig kunnskapsgrunnlag for dette temaet i den store utredningen av Alternativer til EØS-avtalen i 2012. 

Nei til EU fikk også nyte godt av Peters engasjement som rådsmedlem og leder for Fiskeripolitisk utvalg.  

Peter kone Elisabeth Sverdrup forteller at Peter til det siste satt ved sin arbeidspult og skrev, helt til han måtte legges inn på sykehus. Selv der tok han med seg sin PC, og håpet å kunne jobbe derfra. Slik gikk det dessverre ikke. Våre tanker går til Peters familie. Vi lyser fred over Peters minne. 

Stort bilde i toppen: Peter Ørebech fra en Nei til EU-konferanse i Stavanger i 2006. (Foto: Sindre Humberset )

reLATERT

Se alle arrangementer

Minneord Hallvard Bakke (1943-2024)

05. juli 2024

Morgenaksjon på Mortensrud

26. juni 2024

Mandag 24. juni gjennomførte Nordstrand og Søndre Nordstrand Nei til EU morgenaksjon på Mortensrud t-banestasjon.

Sommerhilsen fra Einar

25. juni 2024

Nå tar Nei til EU-kontoret sommerferie. Nei til EU ønsker deg en god sommer med en hilsen fra Einar Frogner.

Oslo NtEU avholdt stand på Rødt-dagene 25.-26. mai 2024

11. juni 2024

I forbindelse med landsmøtet i Rødt arrangerte de det såkalte Folketinget, dvs. åpne Rødt-dager 2024, på DOGA i Oslo den 25. og 26. mai.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

Nei til EU har signert Mangfoldsplakaten

29. mai 2024

Vi vil gjøre informasjon om kompliserte temaer lettere!

Taxifrislipp truer organisert næring

28. mai 2024

– Under forrige regjering ble det påstått at frislipp av taxinæringen kom til å føre til billige priser. Det har ikke skjedd.

Vervekampanjen er i gang!

22. mai 2024

Vårens vervekampanje ble sparket i gang på Rådsmøte 21. april, og holder i år på helt frem til 16 juni. Vi er nå halvveis inn i vervekampanjen, og kampanjen går så det suser.

Organisasjonen Nei til EU 

15. mai 2024

Nei til EU som organisasjon er bygget opp gjennom kampen mot EU før folkeavstemningene om norsk EU-medlemskap i 1972 og 1994 og har vært avgjørende for videre motstand mot norsk EU-medlemskap og EØS. 

Styrearbeid

15. mai 2024

Generelt om styrearbeid 

Landsmøteforberedelsene er i gang

15. mai 2024

I november er det landsmøte i Nei til EU og allerede nå er flere forberedende landsmøtekomiteer i gang med arbeidet og ønsker å få innspill fra fylkeslag, lokallag og medlemmer.

Jan Tore Knoff valgt til ny leder i Hedmark Nei til EU

06. mai 2024

På årsmøtet i Hedmark Nei til EU lørdag 5. mai, ble Jon Tore Knoff valgt til ny leder. Han etterfølger Harald Dyrkorn som leder.