Peter Ørebech fra en Nei til EU-konferanse i Stavanger i 2006.

Peter Ørebech (1948–2024) 

En juridisk tungvekter for nasjonal suverenitet har gått bort. 

Det er med sorg vi har mottatt meldingen om at Peter Thomas Ørebech gikk bort den 11. januar 2024. Han sovnet stille inn på Ullevål sykehus etter en tids sykdom. 

Peter var som jurist og professor ved Norges fiskerihøgskole ved Universitetet i Tromsø (nå UiT Norges arktiske universitet) gjennom mange år en aktiv kunnskapsleverandør om EU og EØS. Han gjorde også flere utredninger gjennom Kystens Tankesmie. 

Med den omfattende boken «GATT-rett, EØS-rett eller EF-rett? Studier i GATT-rett og EF-rett særlig med henblikk på fiskeri- og landbruksvarer» fra 1993 ga Peter en grundig innføring i EU-/EØS-retten, i en internasjonal kontekst. 

Peter favnet flere saksfelt i sitt faglige virke om EU- og EØS-rett. Under den store debatten om EUs tjenestedirektiv i 2007, laget han på oppdrag fra Nei til EU utredningen «Tjenestedirektivet 2006 – sammenlignet med 2004-utkastet og domstolskapt EU-rett» (Nei til EU arbeidsnotat nr. 2/2007). 

I flere av sine arbeider behandlet Peter hvordan EU- og EØS-retten begrenser nasjonal suverenitet. Dette ble ikke minst tydelig i saken om EUs tredje energimarkedspakke og ACER. Peter fulgte nøye Nei til EUs ACER-søksmål, og skrev grundige betraktninger fra rettssalen. Så seint som i høst fulgte han ACER-saka nøye fra tilhørerplass i Høyesterett. Han utarbeidet også en omfattende betenkning om EUs fjerde energimarkedspakke, der en av konklusjonene er at det for norske myndigheter kun vil være igjen «små rester av lovgivningsmakt». 

Fiskeri- og havrett var Peters spesialfelt, og han gjorde et stort arbeid med å påvise at handel med sjømat ikke er noe argument for EØS-avtalen, tvert imot kan eksportinteressene utmerket ivaretas ved en alminnelig handelsavtale. Med utredningen «EØS, fisken, tollen og alternativene til EØS» i 2011 ga Peter et viktig kunnskapsgrunnlag for dette temaet i den store utredningen av Alternativer til EØS-avtalen i 2012. 

Nei til EU fikk også nyte godt av Peters engasjement som rådsmedlem og leder for Fiskeripolitisk utvalg.  

Peter kone Elisabeth Sverdrup forteller at Peter til det siste satt ved sin arbeidspult og skrev, helt til han måtte legges inn på sykehus. Selv der tok han med seg sin PC, og håpet å kunne jobbe derfra. Slik gikk det dessverre ikke. Våre tanker går til Peters familie. Vi lyser fred over Peters minne. 

Stort bilde i toppen: Peter Ørebech fra en Nei til EU-konferanse i Stavanger i 2006. (Foto: Sindre Humberset )

reLATERT

Se alle arrangementer

Vel møtt til årsmøte i ditt fylkeslag! 

22. feb. 2024

Nei til EUs fylkeslag er nå i gang med gjennomføring av årsmøter.  

Minneord Paul Magnus Gamlemshaug 

15. feb. 2024

Den 6. februar fikk vi den triste beskjeden at vår venn og kollega i Aust-Agder Nei til EU, Paul Magnus Gamlemshaug, var gått bort. 

Eva Johanne Heir til minne

08. feb. 2024

Eva døde 21. januar seks dager før hun ville fylt 81 år, etter et langt liv i politikken og innsats i Oslo Nei til EU. 

Vedtekter Buskerud Nei til EU

21. jan. 2024

Buskerud Nei til EUs vedtekter ble siste endret på årsmøtet i mars 2023.

Oppsummering av klimakonferanse 14. oktober 2023

20. des. 2023

Oslo Nei til EU, Akershus Nei til EU, Grünerløkka Nei til EU og Ungdom mot EU arrangerte gratis, åpen klimakonferanse lørdag 14. oktober 2023 i Thon Hotel Opera.

Kvinnekonferanse om helse og fattigdom

19. des. 2023

Nei til EUs kvinnekonferanse 2023 ble arrangert 11. november på Røde kors konferansesenter i Oslo. Det var 42 påmeldte og hovedtema var «Pusher EU dårlig helse og fattigdom?» 

Medlemsbrev fra Vesterålen og Lødingen Nei til EU

24. nov. 2023

Kjære medlemmer i Nei til EU. Vi i styret for Vesterålen og Lødingen Nei til EU takker dere for at dere er medlemmer i organisasjonen. . Uten dere, ingen organisasjon som kan ha tilsatt folk som følger med på alle direktiver som kommer inn i norske lover gjennom EØS.

Vedsalg og medlemstilbud

17. nov. 2023

Bli med i kampen mot høye strømpriser. Rogaland Nei til EU har et tilbud til deg som vil bli medlem, eller om du trenger ved og vil støtte oss i vårt arbeid i Rogaland Nei til EU

– Utenfor EU har Norge en større grad av kontroll over matproduksjonen

27. okt. 2023

Utfordringer for landbruket i EU, matforsyning og genredigering var tema for årets landbrukspolitiske konferanse. Nå kan du se hele konferansen i opptak.

Protokoll fra fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2023

08. okt. 2023

Fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2023 ble avholdt i Folkets Hus i Drammen 25. mars 2023. Her finner du protokollen fra årsmøtet med uttalelsen som ble vedtatt.

Nei til EU søker politisk rådgiver

08. sep. 2023

**AVSLUTTET** Nei til EU søker politisk rådgiver i 100 % fast stilling. Søknadsfrist er 19. oktober 2023.

Takk for i år, Arendalsuka 

18. aug. 2023

Nei til EU takker for seg etter en givende Arendalsuke, med spennende debatter og interessante samtaler på stand.