Vi velger vår egen framtid! – 25 år seinere

Bli medlem i Ungdom mot EU! Er du over 26 år kan du også bli støttemedlem.

Det har gått 25 år siden den breie koalisjonen mot EU-medlemskapet seiret i folkeavstemninga og holdt Norge utenfor EU, men det var ungdommen som startet festen.

Allerede 17. november i 1994 beviste den oppvoksende generasjonen at den ikke lot seg skremme av svenskesuget og at de ville bestemme over sin egen framtid.

Ungdommens betydning for seieren kan ikke undervurderes: med 7.418 betalende medlemmer under 25 år var Ungdom mot EU landets største politiske ungdomsorganisasjon i 1994, med over 20 ansatte på kontoret. Under den bredere Ungdomskampanjen mot EU var Ungdom mot EU med på å mobilisere krefter fram mot skolevalget 17. november under parolen «Vi vil velge vår egen framtid», og klarte i samarbeid med blant annet Natur og Ungdom og Norges Bygdeungdomslag å stille to nei-debattanter til samtlige debatter på de videregående skolene. Kampanjen jobbet intensivt og lanserte i løpet av valgkampen både «Ikke Dytt Nytt» og sin egne ungdomsmelding om EU, «Vi velger vår egen framtid: fra kald krig til global oppvarming», og arbeidet ga et klart resultat; seier. Innsatsen over hele landet ga en overveldende seier for neisida med hele 60,7 prosent oppslutning fra elevene i den videregående skolen. Ungdommen var med det mer mot EU enn det de voksne viste seg å være knappe ti dager seinere!

25 år har gått siden Ungdom mot EU danset på bordet i Oslo Spektrum og heia på valgdagsmålinga til NRK, datidens UmEU-ere har blitt ryggraden i moderorganisasjonen og en ny generasjon har tatt over ungdomsarbeidet.

Den store majoriteten av dagens medlemmer er født etter folkeavstemninga, men mange av tradisjonene lever videre.

I høst gjenskapte Ungdom mot EU, ved leder Reidun Heggen Berntsen sammen med Gaute Eiterjord fra Natur og Ungdom og Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag, avslutningen av Tokt mot EU på Rådhuskaia. Sangene er de samme og humoren fra Veggavisen, Blondiner mot EU og Pøbler mot EU har blitt tilpasset samtida med memes mot EU på Instagram og datatreffet LAN mot EU i Trøndelag.

Det er nye EU-kamper som skal vinnes, EU-direktiver som skal stoppes og vi er stadig like kritiske til både Schengen og euroen. Alliansen består den dag i dag i all hovedsak av de samme organisasjonene, hvor vi besøker hverandres sommerleirer og skolerer hverandre i hva som er viktig i EU-saken for hverandres felter. Selv om Ungdom mot EU nå er tre på kontoret og ikke 20, er organisasjonen fortsatt stedet hvor miljørørsla, fagrørsla og landbruksrørsla møtes for å bygge videre på det vi alle er enige om: vi vil velge vår egen framtid, uten EU.

Stort bilde: 28. november 1994. Stemningen økte blant Ungdom mot EU ettersom resultatene kom inn under valgvaken i Oslo Spektrum.


Gjenopplev 1994: Bli støttemedlem i Ungdom mot EU!

Få tilbake følelsen av ungdommelig pågangsmot, optimisme og kampvilje fra 1994! Bli støttemedlem i Ungdom mot EU og bli med oss på veien videre for å velge vår egen framtid!

Vil du bli støttemedlem? (Over 26 år): Meld deg inn på Vippsnummer 129544 og velg «Bli støttemedlem».

Du finner oss ellers på umeu.no hvor du kan melde deg inn ved å trykke på knappen «Bli medlem».

reLATERT

Se alle arrangementer

140 kom på jubileumsfest i Vestfold

14. nov. 2019

Det ble virkelig et festmøte da Vestfold Nei til EU inviterte til åpent møte med tittelen «Vi feirer 25 år utenfor EU» i Re 14. november.

Nei til EU hilste landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbukarlag

11. nov. 2019

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag er sammen med resten av norsk landbruk, viktig for Nei til EU, sa Nei til EUs generalsekretær Thomas Haug i sin hilsen til landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbrukarlag 9. november.

Har norsk EU-­motstand klima­utfordringer?

24. okt. 2019

Det er på høy tid at Nei til EU blankpusser miljøargumentene, skriver generalsekretær Thomas Haug i sin faste spalte.

Aktivisten: Agathe Børretzen

24. okt. 2019

Standpunkt vil bli betre kjend med aktivistar og tillitsvalde. I dette nummeret presenterer vi Agathe Børretzen.

Masterstipend på 40 000 kroner

21. okt. 2019

Nå kan du søke Dag Seierstad-stipendet til gode oppgaver om EU og Norges forhold til EU. I år er stipendet på hele 40 000 kroner.

Vi sto han av, og vi står på fortsatt

18. okt. 2019

Vi sto han av i 1994, og Nei til EU står stadig på videre mot EU-medlemskap og EUs påvirkning, skriver Kathrine Kleveland.

Vi sto han av!

14. okt. 2019

Troms Nei til EU markerer 25-årsjubileet for seieren i folkeavstemninga 28. november 1994 og jubileet for den historiske demonstrasjonen «Vi står han av!».

Kraftfull markering mot EUs fjerde jernbanepakke

11. okt. 2019

Mellom kl. 12.00-14.00 torsdag ble alle tog i Norge stanset da Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbunds streik mot EUs jernbanepakke.

Besøk av danske nei-venner

08. okt. 2019

Folkebevægelsen mod EU har i mange år vært nære allierte i kampen mot EU som union og mot konkrete konsekvenser av henholdsvis EU- og EØS-medlemskap.

Landbruket 25 år utenfor EU

04. okt. 2019

I forbindelse med 25-årsjubileet for folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994, ble det fredag 4. oktober arrangert et halvdagsseminar i regi av Nei til EUs landbrukspolitiske utvalg med tema «Landbruket 25 år utenfor EU.»

Fortsatt kamp for sjølråderetten

04. okt. 2019

Bredden og mangfoldet var avgjørende for seieren i 1994.

Råderett over egen jernbane!

03. okt. 2019

Nei til EU støtter aktivt opp om den politiske streiken og markeringene mot EUs fjerde jernbanepakke den 10. oktober.