Vi velger vår egen framtid! – 25 år seinere

Bli medlem i Ungdom mot EU! Er du over 26 år kan du også bli støttemedlem.

Det har gått 25 år siden den breie koalisjonen mot EU-medlemskapet seiret i folkeavstemninga og holdt Norge utenfor EU, men det var ungdommen som startet festen.

Allerede 17. november i 1994 beviste den oppvoksende generasjonen at den ikke lot seg skremme av svenskesuget og at de ville bestemme over sin egen framtid.

Ungdommens betydning for seieren kan ikke undervurderes: med 7.418 betalende medlemmer under 25 år var Ungdom mot EU landets største politiske ungdomsorganisasjon i 1994, med over 20 ansatte på kontoret. Under den bredere Ungdomskampanjen mot EU var Ungdom mot EU med på å mobilisere krefter fram mot skolevalget 17. november under parolen «Vi vil velge vår egen framtid», og klarte i samarbeid med blant annet Natur og Ungdom og Norges Bygdeungdomslag å stille to nei-debattanter til samtlige debatter på de videregående skolene. Kampanjen jobbet intensivt og lanserte i løpet av valgkampen både «Ikke Dytt Nytt» og sin egne ungdomsmelding om EU, «Vi velger vår egen framtid: fra kald krig til global oppvarming», og arbeidet ga et klart resultat; seier. Innsatsen over hele landet ga en overveldende seier for neisida med hele 60,7 prosent oppslutning fra elevene i den videregående skolen. Ungdommen var med det mer mot EU enn det de voksne viste seg å være knappe ti dager seinere!

25 år har gått siden Ungdom mot EU danset på bordet i Oslo Spektrum og heia på valgdagsmålinga til NRK, datidens UmEU-ere har blitt ryggraden i moderorganisasjonen og en ny generasjon har tatt over ungdomsarbeidet.

Den store majoriteten av dagens medlemmer er født etter folkeavstemninga, men mange av tradisjonene lever videre.

I høst gjenskapte Ungdom mot EU, ved leder Reidun Heggen Berntsen sammen med Gaute Eiterjord fra Natur og Ungdom og Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag, avslutningen av Tokt mot EU på Rådhuskaia. Sangene er de samme og humoren fra Veggavisen, Blondiner mot EU og Pøbler mot EU har blitt tilpasset samtida med memes mot EU på Instagram og datatreffet LAN mot EU i Trøndelag.

Det er nye EU-kamper som skal vinnes, EU-direktiver som skal stoppes og vi er stadig like kritiske til både Schengen og euroen. Alliansen består den dag i dag i all hovedsak av de samme organisasjonene, hvor vi besøker hverandres sommerleirer og skolerer hverandre i hva som er viktig i EU-saken for hverandres felter. Selv om Ungdom mot EU nå er tre på kontoret og ikke 20, er organisasjonen fortsatt stedet hvor miljørørsla, fagrørsla og landbruksrørsla møtes for å bygge videre på det vi alle er enige om: vi vil velge vår egen framtid, uten EU.

Stort bilde: 28. november 1994. Stemningen økte blant Ungdom mot EU ettersom resultatene kom inn under valgvaken i Oslo Spektrum.


Gjenopplev 1994: Bli støttemedlem i Ungdom mot EU!

Få tilbake følelsen av ungdommelig pågangsmot, optimisme og kampvilje fra 1994! Bli støttemedlem i Ungdom mot EU og bli med oss på veien videre for å velge vår egen framtid!

Vil du bli støttemedlem? (Over 26 år): Meld deg inn på Vippsnummer 129544 og velg «Bli støttemedlem».

Du finner oss ellers på umeu.no hvor du kan melde deg inn ved å trykke på knappen «Bli medlem».

reLATERT

Se alle arrangementer

Perspektiver på EU

20. jan. 2020

Nei til EUs Jubileumsseminaret 29. november 2019 samlet mange tilhørere som ville høre om erfaringene fra den store nei-kampen i 1994 – og hva lærdommene bør være for oss i dag.

Natur og Ungdom med fornyet EU-motstand

09. jan. 2020

- Når vi kun har det neste tiåret på å halvere hele verdens utslipp mener jeg at Norge ikke bør bli mer bundet av mål om frihandel og fri konkurranse, sier Therese Husgstmyr Woie, nyvalgt leder av Natur og Ungdom.

Fortsatt på vakt

07. jan. 2020

Under 25-årsjubileet for nei-seieren i 1994, dukket naturlig nok spørsmålet opp: Vil Ja-sida prøve seg igjen?

Nye regler for den felleseuropeiske julefeiring

20. des. 2019

Denne teksten er skrevet av Odd Børretzen til boka Lesebok 1994, som ble delt ut til alle husstander i Norge (1,8 millioner) i forkant av folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994.

Ungdom mot EU vokser

20. des. 2019

Ungdom mot EU avsluttet jubileumsåret 2019 med en betydelig medlemsvekst som følge av en vellykket verveaksjon den siste måneden. Nei til EU har fått hele 1592 nye medlemmer i 2019.

Standpunkt 1-2020

20. des. 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om vervekampanjer i Ungdom mot EU og Nei til EU, om brexit, feiring av 25-årsjubileet for folkerøystinga i 1994, om anken i ACER-søksmålet, og mykje meir.

Takk for innsatsen, Anne!

09. des. 2019

I dag, 9. desember, fyller Anne Enger 70 år.

Takk ved Lars Erik Hyllvangs bortgang

09. des. 2019

Det var svært trist og overraskende å motta beskjeden om at vårt styremedlem Lars Erik Hyllvang døde søndag 8. desember.

Fantastisk fest for folkets nei!

30. nov. 2019

Fredag 29. november var en hele neisiden samlet for å feire at det er 25 år siden det norske folket sa nei til EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994. Over 300 EU-motstandere fikk fine gode historier, kultur, politikk og samhold.

Perspektiver på EU 25 år etter folkets nei

29. nov. 2019

Jubileumsseminaret på DogA i Oslo samlet mange tilhørere som ville høre om erfaringene fra den store nei-kampen i 1994 – og hva lærdommene bør være for oss i dag.

25 år siden i dag: – Historisk EU-avstemning 28. november 1994

28. nov. 2019

I dag er det 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994.

NORGE SA NEI TIL EU-MEDLEMSKAP!

26. nov. 2019

Torsdag 28. november er det 25 år siden 52,4 % av folket sa nei til medlemskap i den Europeiske Unionen, EU. I Nordland var tallet 71,4 % nei, i Troms 71,5 %, mens det i Finnmark var høyest med 74,5%.