Årbok 2017: Betydningen av brexit

Nei til EUs årbok 2017 undersøker hva brexit – britenes beslutning om å melde seg ut av EU – betyr for Storbritannia, EU og Norge.

Brexit-barometeret. De ni største partiene svarer på deres vurdering av brexit, og hva det betyr for norsk EU/EØS-debatt når Storbritannia melder seg ut av EU.

Derfor ble det brexit. Analyse av folkeavstemningskampanjen og hvorfor det ble flertall for å forlate EU.

Betydningen av Brexit: for Storbritannia. Den britiske debatten etter brexit, og hva slags avtale Storbritannia nå vil forhandle frem med EU.

Betydningen av Brexit: for EU og verden rundt. Vil EU gå i oppløsning eller bli en enda mer overnasjonal union når britene melder seg ut? Brexit har forsterket den EU-kritiske debatten i flere medlemsland.

Betydningen av Brexit: for Norge og EFTA. Vil brexit utløse en ny EØS-debatt?

Årskavalkaden. De viktigste hendelsene i EU og i forholdet mellom Norge og EU det siste året.

Blant bidragsyterne: Dag Seierstad, Helle Hagenau, Marte Gerhardsen, Lill Sæther, Asbjørn Wahl, Wegard Harsvik, Kristine Solli, Kelvin Hopkins (UK), Paul Ruppen (Sveits), Jane Nalunga (Kenya) og Lave Broch (Danmark). Redaktør: Morten Harper.

Boken er 176 sider. Medlemspris: Kr 225,-

Kjøp boken i nettbutikken.

reLATERT

Se alle arrangementer

Valgfrihet også om EØS?

13. sep. 2019

Skal vi gå videre med en EØS-avtale, som binder oss til regelverket for EUs indre marked og på det viset underordner oss nyliberalismen som politiske system, spør Idar Helle.

EU blir aldri rødt eller grønt

13. sep. 2019

«Nå går EU mot venstre» er overskriften på Kjetil Wiedswangs kommentar i DN 11. september. Har den ellers oppvakte Wiedswang latt seg forvirre av det turbulente kommune- og fylkestingsvalget her hjemme?

Norsk gass holder trykket oppe i energiunionen

29. aug. 2019

Et nytt prosjekt skal føre norsk gass til Polen og de baltiske statene, tvers igjennom Danmark og Østersjøen. Samtidig strammer EU grepet overfor gassleverandører som Norge – og særlig Russland.

Maastricht-traktaten har skylda for EU-motstanden i Italia

13. aug. 2019

– Det skjedde noe i Italia etter at EU vedtok Maastricht-avtalen i 1991, sa professor emeritus Steinar Stjernø fra OsloMet når han besøkte Nei til EUs styre 9. august.

Mye mer ACER

13. juli 2019

Sommerens skumleste oppfølger er EUs Energipakke 4.

Nye oppgaver for ACER

28. juni 2019

Den nye ACER-forordningen gir EUs energibyrå rett til å etablere egne lokalkontor for oppfølging av EUs planer og regler i medlemslandene.

Strømmen styres av EU

25. juni 2019

Det reviderte elektrisitetsdirektivet, som er del av EUs nye energipakke 4, fjerner all tvil: strømmen styres av EU.

En sosial pilar i EU?

19. juni 2019

Halvannet år er gått siden EU lanserte den europeiske pilaren for sosiale rettigheter på toppmøtet i Gøteborg. Har forventningene blitt innfridd? Eller kommer det sosiale spørsmålet til å forbli en verkebyll for unionen, seks tiår etter at det første gang ble satt på dagsorden?

Mellem tar seg friheter

13. juni 2019

EUs såkalte friheter er ikke våre friheter. EUs fire friheter handler om å skape verdens mest konkurransedyktige region.

EU-valg i Norge og EU

31. mai 2019

EU-valget sist helg ga et EU-parlament med sterkere polarisering og fragmentering, men først og fremst en større usikkerhet om veien videre for EU.

Strasbourg stempelstasjon

29. mai 2019

Det nye EU-parlamentet vil ikke bremse integrasjonen. Det bærer bud om mer konflikt i unionen.

Det markedsliberale overtaket i EU og EØS

29. mai 2019

Da europeiske sosialdemokrater gjorde EU-traktater til de herskende tankene.