Islandsk utvalg utreder EØS

Nei til EU møtte denne uken et islandsk regjeringsoppnevnt utvalg som utreder deltakelsen i EØS-avtalen. Rapporten skal komme til høsten.

Utvalget som utreder Islands deltakelse i EØS besøker Norge denne uken, og på onsdag møtte de leder Kathrine Kleveland og utredningsleder Morten Harper på Nei til EUs kontor i Oslo. Det regjeringsoppnevnte utvalget skal vurdere fordeler og ulemper for Island ved EØS-avtalen.

Kleveland og Harper orienterte om norske erfaringer med EØS-avtalen, og redegjorde for hvorfor Nei til EU mener Norge bør gå ut av EØS. Under den lille timen ble også utsettelsen av ACER-saken i Alltinget og kontakten mellom Island og Norge kommentert. Alternativer til dagens EØS-avtale var et viktige tema på møtet. Utvalget fikk overlevert «Alternativrapporten» samt flere av Nei til EUs publikasjoner om EØS, og ikke minst jubileumsboken «Folket sa nei» om EU-kampens historie i Norge.

Utvalget er ledet av Björn Bjarnason, tidligere justisminister og kunnskapsminister fra Selvstendighetspartiet. Utvalgsmedlemmene Kristrún Heimisdóttir, advokat og tidligere direktør i Federation of Icelandic Industries, og Bergþóra Halldórsdóttir, direktør i Promote Iceland, deltok også på møtet, sammen med sekretæren Pétur Gunnarsson.

Det var Alltinget som for et drøyt år siden ba regjeringen utrede EØS-avtalens virkninger, og utvalget ble nedsatt i fjor høst. De skal levere sin rapport i september.

Hovedbilde (fra venstre til høyre, rundt bordet): Björn Bjarnason, Kristrún Heimisdóttir, Pétur Gunnarsson, Bergþóra Halldórsdóttir, Kathrine Kleveland og Morten Harper. Foto: Eivind Formoe / Nei til EU. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Valgfrihet også om EØS?

13. sep. 2019

Skal vi gå videre med en EØS-avtale, som binder oss til regelverket for EUs indre marked og på det viset underordner oss nyliberalismen som politiske system, spør Idar Helle.

Liksomdemokratiet i EU

13. sep. 2019

Når vi rett før valgdagen diskuterer demokratiet, så er ikke løsningen på EØS-avtalens begrensninger av lokaldemokratiet å gi bort enda mer selvstyre til liksomdemokratiet i EU.

Stifting av lokallag i kommunene Time og Klepp.

12. sep. 2019

Rogaland Nei til EU er på offensiven og stiftar lokallag i kommunene Time og Klepp.

EØS-avtalen mer enn en handelsavtale!

05. sep. 2019

I løpet av dette året har stortingspolitikere fra Høyre og Arbeiderpartiet valfartet til Mo Industripark og sammen med direktører i smelteverksbedriftene fortalt at «EØS-AVTALEN SIKRER FULL MARKESADGANG», «EØS-AVTALEN SIKRER KONKURRANSEKRAFT OG ARBEIDSPLASSER».

EØS-avtalen, Norges beste avtale?

05. sep. 2019

I Helgelendingen, 25. juli, blir EØS-avtalen tatt i forsvar av lederne i Grane AP, Bjørn Lamo, og Rune Krutå, leder og ordførerkandidat for Vefsn AP.

Hva mener listekandidatene om EØS-avtalen?

30. aug. 2019

– EØS-avtalen gjør det vanskeligere å sikre gode og tilgjengelige tjenster for innbyggerne våre, sier Ingrid Fiskaa, ordførerkandidat for SV i Time kommune. Hun er en av flere kandidater i valget som stiller opp i Nei til EUs videokampanje.

EØS-AVTALEN, HANDEL ELLER IDEOLOGI?

27. aug. 2019

Rana Blad intensiverer kampen for EØS-avtalen gjennom lederen i Rana Blad, 22.august, og gjennom innlegg fra Margunn Ebbesen, H, 23.august. Sjøl om artiklene er ledd i en offensiv mot SP i Rana, kan ikke de mange påstandene om EØS-avtalen få stå uimotsagt. Rana SP får svare for seg sjøl.

Faktasjekk om samhandel i og utenfor EØS

21. aug. 2019

Det verserer mange påstander og skremsler om hva som vil skje med norsk eksport hvis vi går ut av EØS uten at en ny avtale med EU er på plass.

Under ACERs administrasjon

20. aug. 2019

Debatten om EUs energipakke 4 og ACER fortsetter. Den nye energipakken gir blant annet EUs energibyrå rett til å opprette lokalkontor i enkeltland for ekstra tilsyn.

Maner til kraftigere EØS-offensiv

15. aug. 2019

– Ja-sida er mer i kampmodus om EØS enn nei-sida. Foreløpig. Det må vi gjøre noe med, sa Dag Seierstad da han innledet på skoleringsdagen om EØS i regi av faglig utvalg i Oslo Nei til EU.

Oppdatert, Skjæran?

15. aug. 2019

Det er uklokt av Arbeiderpartiet å latterliggjøre handelsavtalen med EU fra 1973.

Appell på Arendalsuka 2019

14. aug. 2019

Folkestyre, suverenitet, solidaritet og lokaldemokrati er hedersord for Nei til EU, sa Kathrine Kleveland i sin appell i Arendal 13. august 2019.