Islandsk utvalg utreder EØS

Nei til EU møtte denne uken et islandsk regjeringsoppnevnt utvalg som utreder deltakelsen i EØS-avtalen. Rapporten skal komme til høsten.

Utvalget som utreder Islands deltakelse i EØS besøker Norge denne uken, og på onsdag møtte de leder Kathrine Kleveland og utredningsleder Morten Harper på Nei til EUs kontor i Oslo. Det regjeringsoppnevnte utvalget skal vurdere fordeler og ulemper for Island ved EØS-avtalen.

Kleveland og Harper orienterte om norske erfaringer med EØS-avtalen, og redegjorde for hvorfor Nei til EU mener Norge bør gå ut av EØS. Under den lille timen ble også utsettelsen av ACER-saken i Alltinget og kontakten mellom Island og Norge kommentert. Alternativer til dagens EØS-avtale var et viktige tema på møtet. Utvalget fikk overlevert «Alternativrapporten» samt flere av Nei til EUs publikasjoner om EØS, og ikke minst jubileumsboken «Folket sa nei» om EU-kampens historie i Norge.

Utvalget er ledet av Björn Bjarnason, tidligere justisminister og kunnskapsminister fra Selvstendighetspartiet. Utvalgsmedlemmene Kristrún Heimisdóttir, advokat og tidligere direktør i Federation of Icelandic Industries, og Bergþóra Halldórsdóttir, direktør i Promote Iceland, deltok også på møtet, sammen med sekretæren Pétur Gunnarsson.

Det var Alltinget som for et drøyt år siden ba regjeringen utrede EØS-avtalens virkninger, og utvalget ble nedsatt i fjor høst. De skal levere sin rapport i september.

Hovedbilde (fra venstre til høyre, rundt bordet): Björn Bjarnason, Kristrún Heimisdóttir, Pétur Gunnarsson, Bergþóra Halldórsdóttir, Kathrine Kleveland og Morten Harper. Foto: Eivind Formoe / Nei til EU. 

reLATERT

Se alle arrangementer

EØS-dressen er for trang for stortingsvedtak

30. juni 2020

Dressen som noen mener tjente oss godt på 1990-tallet, er blitt en tvangstrøye. Da er det eneste fornuftige å skifte ut hele dressen med en ny.

Høyesterett skal prøve ACER-saken

23. juni 2020

Høyesteretts ankeutvalg har bestemt at Høyesterett skal behandle ACER-søksmålet. Dermed vil vår høyeste domstol ta stilling til Statens påstand om å avvise saken.

EFTA-parlamentarikere kritiserer EU og vil styrke EFTA

19. juni 2020

EU-kommisjonen får skarp kritikk av EFTA-parlamentarikerne fordi EU på vårparten ila eksportforbud på smittevernutstyr til EFTA-statene.

Utfordrer partiene før valgkampen

16. juni 2020

Nei til EU har nå sendt brev til alle stortingspartiene der de blir utfordret på viktige EU- og EØS-spørsmål fram mot Stortingsvalgkampen i 2021.

Se nettlanseringen av Vett 2-2020

11. juni 2020

Nå kan du se video av nettlanseringen av Vettheftet "Helt krise. EU og EØS i koronaens tid".

Kastanjetreet, kriseberedskap og korona 

10. juni 2020

Krisesituasjonen har vist viktigheten av nasjonal råderett og sjølforsyning, skriver Kathrine Kleveland i lederartikkelen i Standpunkt.

Hareide er ensporet

08. juni 2020

Det er et stort paradoks hvis KrF skal lede an i suverenitetsavståelse til EU-organer og føre norsk jernbane inn i EU.

Vett 2 2020: Helt krise

03. juni 2020

EU og EØS i koronaens tid.

Fortsatt fri bevegelse

29. mai 2020

EUs frie arbeidsmarked og koronakrisa.

EØS verner subsidier til kryptovaluta

27. mai 2020

Stortinget vedtok å innføre full elavgift for utvinning av kryptovaluta fra 1.3.2019. I to år har de forhandlet med ESA om å få lov til å gjennomføre Stortingets vedtak. Nå gir regjeringen seg. Dermed fortsetter subsidiene av en næring som ingen parti i Norge vil subsidiere.

ESA holder PIN-koden til den norske statskassa

26. mai 2020

Det måtte en pandemi til før EØS-tilsynet ESA lot oss få delvis tilgang til vårt eget pengeskrin.

Ingunn Foss og EØS

25. mai 2020

Med bakgrunn i corona-krisen har Ingunn Foss et innlegg 12. mai med klar adresse til oss EU-motstandere. Ønsket om mer normale tilstander er noe alle er enig i.