Islandsk utvalg utreder EØS

Nei til EU møtte denne uken et islandsk regjeringsoppnevnt utvalg som utreder deltakelsen i EØS-avtalen. Rapporten skal komme til høsten.

Utvalget som utreder Islands deltakelse i EØS besøker Norge denne uken, og på onsdag møtte de leder Kathrine Kleveland og utredningsleder Morten Harper på Nei til EUs kontor i Oslo. Det regjeringsoppnevnte utvalget skal vurdere fordeler og ulemper for Island ved EØS-avtalen.

Kleveland og Harper orienterte om norske erfaringer med EØS-avtalen, og redegjorde for hvorfor Nei til EU mener Norge bør gå ut av EØS. Under den lille timen ble også utsettelsen av ACER-saken i Alltinget og kontakten mellom Island og Norge kommentert. Alternativer til dagens EØS-avtale var et viktige tema på møtet. Utvalget fikk overlevert «Alternativrapporten» samt flere av Nei til EUs publikasjoner om EØS, og ikke minst jubileumsboken «Folket sa nei» om EU-kampens historie i Norge.

Utvalget er ledet av Björn Bjarnason, tidligere justisminister og kunnskapsminister fra Selvstendighetspartiet. Utvalgsmedlemmene Kristrún Heimisdóttir, advokat og tidligere direktør i Federation of Icelandic Industries, og Bergþóra Halldórsdóttir, direktør i Promote Iceland, deltok også på møtet, sammen med sekretæren Pétur Gunnarsson.

Det var Alltinget som for et drøyt år siden ba regjeringen utrede EØS-avtalens virkninger, og utvalget ble nedsatt i fjor høst. De skal levere sin rapport i september.

Hovedbilde (fra venstre til høyre, rundt bordet): Björn Bjarnason, Kristrún Heimisdóttir, Pétur Gunnarsson, Bergþóra Halldórsdóttir, Kathrine Kleveland og Morten Harper. Foto: Eivind Formoe / Nei til EU. 

reLATERT

Se alle arrangementer

ACER-anken er levert

08. nov. 2019

- NAV-skandalen viser behovet for rettslig prøving av hvordan EØS-regler gjennomføres i Norge, påpekes det i Nei til EUs anke i ACER-søksmålet. Nei til EU mener Oslo tingrett har tatt feil på en rekke punkter da søksmålet ble avvist.

Krogstad ville ikke ta stilling

08. nov. 2019

Etter et landsmøte der EØS-avtalen dominerte fra begynnelse til slutt, så gir det ikke mening å vise til tidligere vedtak.

NAV-skandalen utfordrer EØS-lojaliteten

07. nov. 2019

NAV-skandalen handler mer om arbeidslinja enn om trygdeeksport. Mest av alt handler den om at læren om nasjonalt manøvreringsrom innenfor EØS-regelverket, har fått et alvorlig skudd for baugen.

ACER-søksmålet er nødvendig

04. nov. 2019

Det er overraskende at Aftenposten ikke ser noe «klanderverdig» ved at den ene statlige myndigheten ukritisk kopierer den andre. Oslo tingrett har hentet sin begrunnelse fra regjeringsadvokatens disposisjon uten at rettens egne vurderinger kommer tilstrekkelig til syne.

LO-kongressens alternativ til EØS

29. okt. 2019

«Norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU-regler.» Dette ble vedtatt enstemmig på de to siste LO-kongressene, den i 2013 og den i 2017.

EØS-debatt? – Skal bli!

28. okt. 2019

Fellesforbundet vil få utreda om det fins alternativ til EØS. Det blir det EØS-debatt av.

Lar EU innrede handlingsrommet

24. okt. 2019

For utenriksminister Ine Eriksen Søreide handler norsk europapolitikk om å anmode kokkene i Brussel om å bruke litt mindre krydder i maten, men høflig sluke hele retten når den først står på bordet.

Fellesforbundet er ikke lenger et Ja til EØS-forbund

24. okt. 2019

Det er ikke uventet at EØS-motstandere og EØS-tilhengere har forskjellig syn på vedtakene på Fellesforbundets landsmøte.

Brexit på biblioteket

24. okt. 2019

Brexit – Hva vil Storbritannias veivalg si for EU, Norge og EØS-avtalen? Det var spørsmålet på et godt besøkt møte i Kristiansand.

Domstolen kopierer staten

21. okt. 2019

Nei til EU ble nektet å saksøke staten for å avgi suverenitet til Acer. Domstolens kjennelse er avskrift fra regjeringsadvokatens notater, mener Nei til EUs advokater.

– Derfor anker vi

18. okt. 2019

Oslo tingrett har avvist Nei til EUs ACER-søksmål, men Nei til EU anker avgjørelsen til lagmannsretten. Vi trenger fortsatt økonomiske bidrag for føre saken videre.

Vi sto han av, og vi står på fortsatt

18. okt. 2019

Vi sto han av i 1994, og Nei til EU står stadig på videre mot EU-medlemskap og EUs påvirkning, skriver Kathrine Kleveland.