Islandsk utvalg utreder EØS

Nei til EU møtte denne uken et islandsk regjeringsoppnevnt utvalg som utreder deltakelsen i EØS-avtalen. Rapporten skal komme til høsten.

Utvalget som utreder Islands deltakelse i EØS besøker Norge denne uken, og på onsdag møtte de leder Kathrine Kleveland og utredningsleder Morten Harper på Nei til EUs kontor i Oslo. Det regjeringsoppnevnte utvalget skal vurdere fordeler og ulemper for Island ved EØS-avtalen.

Kleveland og Harper orienterte om norske erfaringer med EØS-avtalen, og redegjorde for hvorfor Nei til EU mener Norge bør gå ut av EØS. Under den lille timen ble også utsettelsen av ACER-saken i Alltinget og kontakten mellom Island og Norge kommentert. Alternativer til dagens EØS-avtale var et viktige tema på møtet. Utvalget fikk overlevert «Alternativrapporten» samt flere av Nei til EUs publikasjoner om EØS, og ikke minst jubileumsboken «Folket sa nei» om EU-kampens historie i Norge.

Utvalget er ledet av Björn Bjarnason, tidligere justisminister og kunnskapsminister fra Selvstendighetspartiet. Utvalgsmedlemmene Kristrún Heimisdóttir, advokat og tidligere direktør i Federation of Icelandic Industries, og Bergþóra Halldórsdóttir, direktør i Promote Iceland, deltok også på møtet, sammen med sekretæren Pétur Gunnarsson.

Det var Alltinget som for et drøyt år siden ba regjeringen utrede EØS-avtalens virkninger, og utvalget ble nedsatt i fjor høst. De skal levere sin rapport i september.

Hovedbilde (fra venstre til høyre, rundt bordet): Björn Bjarnason, Kristrún Heimisdóttir, Pétur Gunnarsson, Bergþóra Halldórsdóttir, Kathrine Kleveland og Morten Harper. Foto: Eivind Formoe / Nei til EU. 

reLATERT

Se alle arrangementer

Dagen retter baker for smed

23. juli 2019

I sin lederartikkel 19. juli velger Dagen overskriften «Nei til EU splitter nei-bevegelsen». Det er en drøy påstand som ikke kan få stå uimotsagt.

Wiedswang på vidvanke

01. juli 2019

EØS-tilhengerne spekulerer i skremsler om toll på norsk eksport.

Nye oppgaver for ACER

28. juni 2019

Den nye ACER-forordningen gir EUs energibyrå rett til å etablere egne lokalkontor for oppfølging av EUs planer og regler i medlemslandene.

Siv Jensen tar feil om toll

28. juni 2019

«Du risikerer at vi mister den tollfriheten som vi nå har til hele det europeiske markedet», hevdet Siv Jensen i NRKs partilederdebatt om situasjonen uten EØS. Det er ikke riktig. Norge har uansett en frihandelsavtale med EU som gir tollfrihet for industrivarer.

Varer eller tjenester?

25. juni 2019

Må bygging og drift av vannkraftverk følge reglene til EUs tjenestedirektiv?

Strømmen styres av EU

25. juni 2019

Det reviderte elektrisitetsdirektivet, som er del av EUs nye energipakke 4, fjerner all tvil: strømmen styres av EU.

Folket vil ha mindre EU-makt i Norge

19. juni 2019

Flertallet mot norsk EU-medlemskap er solid. Motstanden mot EØS-avtalen er også betydelig, særlig om folk får valget mellom EØS og en handelsavtale.

Utbredt EØS-myte om toll

19. juni 2019

Svært mange tror det blir toll på norske industrivarer til EU uten EØS-avtalen, viser en ny meningsmåling. Bare 13 prosent fastslår fakta: det blir ikke toll.

NRK-valgomat med EØS-spørsmål

17. juni 2019

«EØS-avtalen rammer det lokale selv­sty­ret i Norge. Vi må si opp EØS-avtalen», er en av påstandene i NRKs valgomat.

Jernbanetragedie for evig tid

17. juni 2019

I dag kom nyheten om at anbudet på alle ruter fra Eidsvoll og nordover går til et norsk datterselskap av SJ, Statens Järnvägar (SJ).

Mellem tar seg friheter

13. juni 2019

EUs såkalte friheter er ikke våre friheter. EUs fire friheter handler om å skape verdens mest konkurransedyktige region.

Folket splittet om EØS eller handelsavtale

12. juni 2019

En ny meningsmåling viser at folket er delt i spørsmålet om handelsavtale eller EØS.