Fra nabolag til regionlag

Nei til EU har hatt aktive lag i Vesterålen og Lødingen rundt åra med folkeavstemninger mot medlemskapet i EU.

Etter siste avstemning har lagene lagt seg mer eller mindre i stabilt sideleie. Nordland fylke holdt et fylkesårsmøte på Andenes i Liv Lillegrunds tid, og hun blåste liv i Sortland. Laget hadde aktivitet stor nok til at medlemmer i andre kommuner ville være med, og så slo vi oss like godt sammen for to år sia: Hadsel, Bø, Øksnes, Andøy, Sortland og Lødingen.

Styret vårt med varamedlemmer representerer alle kommunene. Meininga er, i tillegg til representasjon, at den enkelte tar ansvar for praktiske ting ved et arr. i hans/hennes kommune. For et såpass stort styre er det ikke lett å finne møtetid som passer for alle. Løsninga blei bruk av et arbeidsutvalg, AU, bestående av leder, kasserer og en i styre, gjerne en som er spesielt interessert i temaet vi arrangerer møte om, f.eks strøm m Hogne Hongseth eller Hjelmengutvalget, de to siste åpne møtene før Covid 19.

Nå ligger vi i startgropa med å bruke Teams til møtene våre. Undertegnede har fått kjempegod hjelp av organisasjonen sentralt, så STOR takk til dem. Det blir enklere med fulle styremøter når ingen må kjøre, og møtene kan være på kvelden, -ei tid som kanskje passer for alle. Et AU kan lett arrangeres fysisk.

Vi har som målsetting å holde to åpne møter i året med panel eller innleder og debatt. Om det ikke kommer så mange på møtene, får vi god pressedekning, gjerne med eget intervju av foredragsholderen. I mars 2020 var det klargjort til møte der fagforeningene var invitert og der Boye Ullman skulle innlede. Koronaen satte en stopper for det.

Vi har alltid hatt stands rundt om, både inne i kjøpesentre eller like utafor, og på torget. Når politiske partier har stands i valgtider, er vi også der. Vi prøver å være på «dager» i kommunene, men noen oppfatter oss som politiske og ønsker ikke politikk på f.eks Brokløysdagan. Vi deltar alltid i 1.mai- feiring med egen fane. I handlingsplanen har vi også et punkt om bruk av avisa og sosiale media. Men vi sliter med å få aktivisert flere av medlemmene. Da blir det gjerne at et fåtall driver. Her har vi nok noe å lære!

Som leder for Vesterålen og Lødingen Nei til EU skulle jeg ønske meg avisartikler skrevet av andre i fylket for publisering i lokalavisen vår, Bladet Vesterålen (som har vært en sterk nei-avis og gjorde sitt til at regionen her hadde et slikt sterkt nei ved avstemningene).

I den digitale verden har vi mye å lære. Hvordan kan man innkalle alle medlemmer til et digitalt møte, og hvordan avvikles det? Her er det noen som må kurses! Et par av våre er dyktige, men de er «nedsyltet» i annet arbeid.

I oktober hadde vi et godt besøkt åpent møte sammen med LO Vesterålen om EØS og der Frode Bygdnes hadde ei flott innlening og svarte på spørsmål fra salen. Vi fikk en god diskusjon.

Vi har ikke hatt årsmøte enda fordi vi ønsker et fysisk møte. Men alt som skal gjøres til årsmøtet, er gjort, så vi jobber etter den ennå ikke godkjente handlingsplanen. Da er det 1.mai som står for tur, og vår parole vil handle om ACER.

Som alle andre, gleder vi oss til vi kan bevege oss fritt, og slippe å lure på hvordan vi får delt ut materiell på stands når armene er under meter’n! Vi diskuterer EØS enda bedre uten munnbind.

reLATERT

Se alle arrangementer

Årsmøte i Nord-Trøndelag Nei til EU

18. april 2024

Det ble få endringer i sammensettinga av styret i NT Nei til EU på årsmøtet den 19. mars. Ny i styret ble Anita Dahl, mens det ble gjenvalg av de styremedlemmene og varamedlemmene som var på valg. Jon Olav Forbord ble gjenvalgt som leder.

Protokoll fra fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2024

19. mars 2024

Fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2024 ble avholdt på Kongsberg 9. mars 2024. Her finner du protokollen fra årsmøtet.

Vedtekter Buskerud Nei til EU

18. mars 2024

Buskerud Nei til EUs vedtekter ble sist endret på årsmøtet i mars 2024.

Vel møtt til årsmøte i ditt fylkeslag! 

22. feb. 2024

Nei til EUs fylkeslag er nå i gang med gjennomføring av årsmøter.  

Minneord Paul Magnus Gamlemshaug 

15. feb. 2024

Den 6. februar fikk vi den triste beskjeden at vår venn og kollega i Aust-Agder Nei til EU, Paul Magnus Gamlemshaug, var gått bort. 

Peter Ørebech (1948–2024) 

16. jan. 2024

En juridisk tungvekter for nasjonal suverenitet har gått bort. 

Oppsummering av klimakonferanse 14. oktober 2023

20. des. 2023

Oslo Nei til EU, Akershus Nei til EU, Grünerløkka Nei til EU og Ungdom mot EU arrangerte gratis, åpen klimakonferanse lørdag 14. oktober 2023 i Thon Hotel Opera.

Kvinnekonferanse om helse og fattigdom

19. des. 2023

Nei til EUs kvinnekonferanse 2023 ble arrangert 11. november på Røde kors konferansesenter i Oslo. Det var 42 påmeldte og hovedtema var «Pusher EU dårlig helse og fattigdom?» 

Medlemsbrev fra Vesterålen og Lødingen Nei til EU

24. nov. 2023

Kjære medlemmer i Nei til EU. Vi i styret for Vesterålen og Lødingen Nei til EU takker dere for at dere er medlemmer i organisasjonen. . Uten dere, ingen organisasjon som kan ha tilsatt folk som følger med på alle direktiver som kommer inn i norske lover gjennom EØS.

Vedsalg og medlemstilbud

17. nov. 2023

Bli med i kampen mot høye strømpriser. Rogaland Nei til EU har et tilbud til deg som vil bli medlem, eller om du trenger ved og vil støtte oss i vårt arbeid i Rogaland Nei til EU

– Utenfor EU har Norge en større grad av kontroll over matproduksjonen

27. okt. 2023

Utfordringer for landbruket i EU, matforsyning og genredigering var tema for årets landbrukspolitiske konferanse. Nå kan du se hele konferansen i opptak.

Protokoll fra fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2023

08. okt. 2023

Fylkesårsmøtet i Buskerud Nei til EU 2023 ble avholdt i Folkets Hus i Drammen 25. mars 2023. Her finner du protokollen fra årsmøtet med uttalelsen som ble vedtatt.