Fra nabolag til regionlag

Nei til EU har hatt aktive lag i Vesterålen og Lødingen rundt åra med folkeavstemninger mot medlemskapet i EU.

Etter siste avstemning har lagene lagt seg mer eller mindre i stabilt sideleie. Nordland fylke holdt et fylkesårsmøte på Andenes i Liv Lillegrunds tid, og hun blåste liv i Sortland. Laget hadde aktivitet stor nok til at medlemmer i andre kommuner ville være med, og så slo vi oss like godt sammen for to år sia: Hadsel, Bø, Øksnes, Andøy, Sortland og Lødingen.

Styret vårt med varamedlemmer representerer alle kommunene. Meininga er, i tillegg til representasjon, at den enkelte tar ansvar for praktiske ting ved et arr. i hans/hennes kommune. For et såpass stort styre er det ikke lett å finne møtetid som passer for alle. Løsninga blei bruk av et arbeidsutvalg, AU, bestående av leder, kasserer og en i styre, gjerne en som er spesielt interessert i temaet vi arrangerer møte om, f.eks strøm m Hogne Hongseth eller Hjelmengutvalget, de to siste åpne møtene før Covid 19.

Nå ligger vi i startgropa med å bruke Teams til møtene våre. Undertegnede har fått kjempegod hjelp av organisasjonen sentralt, så STOR takk til dem. Det blir enklere med fulle styremøter når ingen må kjøre, og møtene kan være på kvelden, -ei tid som kanskje passer for alle. Et AU kan lett arrangeres fysisk.

Vi har som målsetting å holde to åpne møter i året med panel eller innleder og debatt. Om det ikke kommer så mange på møtene, får vi god pressedekning, gjerne med eget intervju av foredragsholderen. I mars 2020 var det klargjort til møte der fagforeningene var invitert og der Boye Ullman skulle innlede. Koronaen satte en stopper for det.

Vi har alltid hatt stands rundt om, både inne i kjøpesentre eller like utafor, og på torget. Når politiske partier har stands i valgtider, er vi også der. Vi prøver å være på «dager» i kommunene, men noen oppfatter oss som politiske og ønsker ikke politikk på f.eks Brokløysdagan. Vi deltar alltid i 1.mai- feiring med egen fane. I handlingsplanen har vi også et punkt om bruk av avisa og sosiale media. Men vi sliter med å få aktivisert flere av medlemmene. Da blir det gjerne at et fåtall driver. Her har vi nok noe å lære!

Som leder for Vesterålen og Lødingen Nei til EU skulle jeg ønske meg avisartikler skrevet av andre i fylket for publisering i lokalavisen vår, Bladet Vesterålen (som har vært en sterk nei-avis og gjorde sitt til at regionen her hadde et slikt sterkt nei ved avstemningene).

I den digitale verden har vi mye å lære. Hvordan kan man innkalle alle medlemmer til et digitalt møte, og hvordan avvikles det? Her er det noen som må kurses! Et par av våre er dyktige, men de er «nedsyltet» i annet arbeid.

I oktober hadde vi et godt besøkt åpent møte sammen med LO Vesterålen om EØS og der Frode Bygdnes hadde ei flott innlening og svarte på spørsmål fra salen. Vi fikk en god diskusjon.

Vi har ikke hatt årsmøte enda fordi vi ønsker et fysisk møte. Men alt som skal gjøres til årsmøtet, er gjort, så vi jobber etter den ennå ikke godkjente handlingsplanen. Da er det 1.mai som står for tur, og vår parole vil handle om ACER.

Som alle andre, gleder vi oss til vi kan bevege oss fritt, og slippe å lure på hvordan vi får delt ut materiell på stands når armene er under meter’n! Vi diskuterer EØS enda bedre uten munnbind.

reLATERT

Se alle arrangementer

Jan Otto Fiplingdal ny leder av Vefsna Nei til EU

07. sep. 2021

På årsmøtet i Vefsna Nei til EU på forsommerne ble Jan Otto Fiplingdal fra Trofors valgt til ny leder.

Kjell Arnestad er ny generalsekretær i Nei til EU 

01. sep. 2021

I dag 1. september tar Kjell Arnestad over for Thomas Haug som generalsekretær i Nei til EU.  

Fylkeslederne vil styrke Nei til EU for framtida 

27. aug. 2021

Stemningen var god da fylkeslederne i Nei til EU endelig fikk møtes igjen før første gang siden januar i fjor. 

Besøk Nei til EUs stand på Arendalsuka

16. aug. 2021

Nå er Arendalsuka 2021 i gang og det er stor tilstrømning av interesserte til Nei til EUs stand, som er åpen gjennom hele uken.

Nytt styre i fylkeslaget

04. juli 2021

Til ny fylkesleder i Buskerud Nei til EU er valgt Tom Ragnar Berg, Ringerike. Til ny nestleder er valgt Erik Borgar Sandvik, Drammen.

Kunnskapspåfyll og motivasjon for staben og AU

25. juni 2021

24. og 25. juni var arbeidsutvalget og staben i Nei til EU samlet for første gang siden januar 2020. Her fikk vi ny kunnskap og ble motivert før en hektisk og spennende høst.   

Standpunkt 2-2021

18. juni 2021

I dette nummeret kan du lese om Nei til EUs kandidatundersøkelse og gjennomgang av partiprogrammene. Det nye stortinget blir mer kritisk til EU og EØS.

Freydis Finnseth Jensen gjenvalgt som leder

07. juni 2021

Hele styret ble gjenvalgt da Vesterålen og Lødingen Nei til EU avviklet årsmøte 2. juni. Freydis Finnseth Jensen fortsetter som leder og har med seg styremedlemmer fra alle Vesterålskommunene og Lødingen.

Vedtekter for Nei til EU 

06. mai 2021

Vedtekter for Nei til EU.  Siste gang revidert på landsmøtet 2018 

​​​​​​​Plan for opplæring og gjennomføring av digitalt rådsmøte

05. mai 2021

Styret vedtok på styremøtet 20. april å gjennomføre rådsmøtet digitalt. Det ble på e-post noen dager etterpå avklart at rådsmøtet gjennomføres på én dag, lørdag 5. juni. 

Fylkeslederne debatterer stortingsvalgkampanjen

12. april 2021

Fredag 16. april møtes fylkeslederne til møte på nett for å snakke om planene for Nei til EU i stortingsvalgkampen.

Nett-møte i fylkeslaga 

24. mars 2021

Webinar og nett-møte er ein praktisk og rimeleg måte å ha aktivitet når det er vanskeleg å møtes fysisk. Nei til EU sentralt kan hjelpe fylka med å få arrangert webinar.