Landbruk er den viktigste kilden til matproduksjon og FN oppfordrer hvert enkelt land til å tenke matvaresikkerhet og selvforsyning ved å øke produksjonen basert på de enkelte lands naturgitte forutsetninger.
FNs klimapanel og Naturpanelet sier at alle land har rett og plikt til å dyrke mat til egen befolkning. De anbefaler også at bærekraftig matproduksjon må sees i sammenheng med de lokale forutsetningene.
Artikkel fra valgavisen
Denne artikkelen er hentet fra Nei til EUs valgkampavis Standpunkt. Les hele avisen på valgsiden
Norge har rundt fem prosent dyrkbar mark. Bare 3,5 prosent brukes i dag til matproduksjon. Men Norge har mye utmarksbeite hvor storfe og småfe kan nyttiggjøre seg vekster som vi mennesker ikke kan spise. I tillegg har vi områder som ikke kan nyttes til korn eller andre matvekster, men hvor vi kan dyrke gras til kyr og sau. Problemet er at EU stempler kua som klimaversting, og sidestiller den med biler, flytrafikk, industri og krig. Kua skal derfor regnes negativt i det norske klimaregnskapet.
EU har som mål å redusere klimautslipp i landbruket. Dette skal blant annet gjøres ved at kua skal rape mindre. Norsk landbruk kan halvere CO₂ utslippene med 50 prosent ved å blande biokull i jorda. Dette er godt for jorda og binder CO₂ i hundrevis av år. Biokull kan lages av skogsrester, husdyrgjødsel og matavfall og kan produseres lokalt, ofte på hver enkel gård.
EU har som målsetting å fremme bærekraftig jordbruk og satse på økologisk landbruk, men praksis er annerledes.
EU favoriserer industrialisert jordbruk og mesteparten av subsidiene går til store, intensive gårdsbruk med høy bruk av kunstgjødsel og plantevernmidler. Dette gir avskoging og forurensing av jord og vann. Grunnvannet i store deler av EU er forurenset. Kunstgjødselprodusentene i EU driver utstrakt lobbyvirksomhet. Derfor lykkes ikke EU med sin New Green Deal.
Klima, miljø, dyrevelferd og bærekraft er ikke lenger så viktig for EU, som er villig til å ofre europeisk landbruk i bytte mot mineraler og industriavtaler. EU har forhandlet fram en handelsavtale med Mercosur-landene, som bryter med FN-prinsippet om bærekraftig lokal matproduksjon. Den åpner for økt import av landbruksprodukter fra Sør-Amerika, og vil ytterligere øke konkurransen for europeiske bønder som har høyere produksjonskostnader og strengere regler for klima, miljø og dyrevelferd.
FN oppfordrer alle land til å tenke matvaresikkerhet og selvforsyning ved å øke matproduksjonen basert på de enkelte lands naturgitte forutsetninger. Mat er makt og selvforsyning er beredskap. Enhver stat som ikke kan produsere mat til egen befolkning blir sårbar om forsyningslinjene skulle svikte under kriser. Norge er per i dag et av landene med lavest selvforsyning. Derfor må vi verne norsk landbruk, ikke svekke det.
Stort bilde i toppen: Landbrukspolitikk. EU favoriserer industrialisert jordbruk og mesteparten av subsidiene går til store, intensive gårdsbruk med høy bruk av kunstgjødsel og plantevernmidler. (Illustrasjonsfoto: Randy Fath på Unsplash )