Flott seminar om EUs energiunion i Bergen 21. februar 2018

Hordaland Nei til EU, Fagforbundet i Hordaland, FO i Hordaland og Vestnorsk Transportarbeiderforening arrangerte et faglig seminar om EUs energiunion – ACER. Det ble et flott seminar som belyste energiunionen fra flere synsvinkler. Noen av powerpointpresentasjonene til innlederne kan du finne nedenfor.

Gunnar Rutle, leder i Hordaland Nei til EU, åpnet møtet med å peke på det som nå skjer i EU og i vårt forhold til EØS: at vi slutter oss til et byrå med ansvar for en side av EU sin virksomhet i stedet for å slutte oss til enkeltlover, -direktiv eller – forordninger. Når vi slutter oss til et byrå vet vi lite om hvordan myndigheten til byrået vil utvikle seg

Halvard Haukeland Fredriksen
Halvard H. Fredriksen

Halvard Haukeland Fredriksen, professor i Jus ved Universitetet i Bergen hadde et foredrag kalt «Grunnlovens grenseland – energiunionen og grunnloven». Han pekte på at Grunnlovens § 115 bare tillater myndighetsoverføring til internasjonale sammenslutninger som Norge er tilsluttet eller slutter seg til. Men det som nå er forslaget er at ACER, som er et EU-organ der Norge ikke er medlem av, skal gis mulighet for å gi pålegg til den nye Reguleringsenheten for Energi (RME), som skal være helt uavhengig av regjeringen. RME kan igjen gi pålegg til norsk kraftbransje. Dette innebærer en myndighetsoverføring som bare kan vedtas med tre fjerdedels flertall etter grunnloven § 115.

Erling Solvang, Naturvernforbundet Nordland og medlem av Vassdragsvernrådet sitt foredrag hadde tittelen Nei til salg av vårt arvesølv – ACER og konsekvenser for natur og klima. Han så bl.a. på konsekvensene som effektkjøring av kraft vil ha på flora og fauna i og rundt regulerte elver.

tre innledere og TM-GR-litenOmmund Stokka, Erling Solvang og Arne Byrkjeflot flankert av Toril Mongstad og Gunnar Rutle fra NtEU-styret Hordaland

Ommund Stokka fra Industri Energi snakket om viktigheten av forutsigbarhet i industriens kraftregimer og gikk inn på konsekvensene utbygging av kraftkabler til utlandet vil ha på kraftpris og norsk kraftkrevende industri.

Arne Byrkjeflot pekte på at tilslutning til ACER vil være et av de mest dramatiske politiske vedtakene i nyere norsk historie. Konsesjonslovene, som nå er omtrent 100 år gamle, hadde som hensikt å sikre at vår evigvarende kraftressurs skulle brukes til å bygge ut norsk industri. Disse lovene har blitt svekket bl.a. gjennom EØS- medlemsskapet. En tilslutning til EUs energiunion vil være spikeren i kisten på det som historisk har vært vår politikk for nasjonal bruk av kraftressursene.