25 år siden folkets nei

Vi feirer jubileet!

28. november 2019 er det 25 år siden folket sa nei til EU i en folkeavstemning. Nei til EU skal feire jubileet gjennom hele året, og runde av med en stor fest 29. november.

(Teksten fortsetter under bildet)

00 Tokt mot EU 2019-1
Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag, Reidun Heggen fra Ungdom mot EU, Gaute Eiterjord fra Natur og Ungdom og Kathrine Kleveland fra Nei til EU. Foto: Eivind Formoe

Ungdommen fortsatt samlet mot EU-medlemskap

Gaute Eiterjord fra Natur og Ungdom, Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag stilte opp, sammen med Ungdom mot EU-lederen og Kathrine Kleveland fra Nei til EU, for å markere at det er 25 år siden «Tokt mot EU» og for å vise at organisasjonene fortsatt står sammen i mot Norsk EU-medlemskap.

Folkeavstemingen 28. november 1994 ga som resultat at 52,2 prosent av velgerne stemte nei. Kvinner var mer skeptiske enn menn, og folk på bygda mer skeptiske enn i tettbygde område.

Den historisk høye valgdeltakelsen på 88,9 prosent ga tyngde til resultatet. For andre gang hadde folkeflertallet stått mot det enorme presset fra regjeringsapparatet, stortingsflertallet, organisasjonseliten og media.

(Teksten fortsetter under bildet)

25 aar siden folkets nei banner 2019

Jubileum i 2019

Hovedtema for feiringen blir et tilbakeblikk på folkeavstemningen i 1994, herunder temaene folkestyre, motmakt og solidaritet. Generalsekretær Thomas Haug forteller om planene.

– Rammene for jubileet er en regional konferanse i Tromsø 16. november i samarbeid med Troms Nei til EU, forteller han.

– Videre vil vi ha en jubileumsmarkering i Oslo fredag 29. november i forbindelse med rådsmøtet.

Denne markeringen vil inneholde både et seminar på dagtid og fest på kvelden. Markeringen er lagt til fredag slik at deltakere på Nei til EUs rådsmøte helgen 30. november kan få med seg feiringen også.

Det blir også arrangement i flere fylker i samband med jubileet.

reLATERT

Les om andre temaer i Kunnskapsbank

Klassiske nei-skjorter til superpris

23. aug. 2019

Nå har vi funnet skjulte skatter i kjelleren! T-skjortene, med motiv som «Verda er større enn EU», blir nå solgt i nettbutikken til hundre kroner, inkludert frakt.

25 år siden «Tokt mot EU»

20. aug. 2019

I dag, 20. august, er det 25 år siden «Tokt mot EU» la til Rådhuskaia i Oslo etter å ha besøkt nær femti steder på veien fra Trondheim.

Solidarisk EU-motstand på Ungdom mot EUs sommerleir

07. aug. 2019

Ungdom mot EUs sommerleir var i år på Skogstad leirsted på Eina i Oppland 25.–28. juli. Unge motstandere fra alle landsdeler, og tre dansker deltok.

Spis is for norsk landbruk

06. aug. 2019

I år er det 25 år siden nordmenn stemte nei til EU for andre gang. I EU-kampen i 1994 var et av de viktigste spørsmålene om landbrukspolitikken skulle bestemmes i Brussel eller på Stortinget.

25 år sidan Nei til EU-kampanjestart

11. juni 2019

11. juni 1994 starta den den store kampanjen for å få folk til å seie nei til norsk EU-medlemskap. I Trondheim var det stort folketog gjennom gatene og ein stappfull Nidarøhall med mange talarar.

Hilsen på Norges Bondelags årsmøte

07. juni 2019

Nei til EU-leder Kathrine Kleveland hilset Norges Bondelags årsmøte på Lillehammer 5. juni.

25 år siden folkets nei

06. juni 2019

28. november 2019 er det 25 år siden folket sa nei til EU i en folkeavstemning. Nei til EU skal feire jubileet gjennom hele året, og vi runder av med en stor fest 29. november.

EU-valg i Norge og EU

31. mai 2019

EU-valget sist helg ga et EU-parlament med sterkere polarisering og fragmentering, men først og fremst en større usikkerhet om veien videre for EU.