I dag, 20. august, er det 25 år siden «Tokt mot EU» la til Rådhuskaia i Oslo etter å ha besøkt nær femti steder på veien fra Trondheim.
Reidun Heggen er leder i Ungdom mot EU, og har samlet noen av organisasjonene som deltok i toktet.
– I år er det 25 år siden folket sa nei til EU for andre gang. Sammen med Natur og Ungdom, og Norges Bygdeungdomslag markerer Ungdom mot EU og Nei til EU avslutningen av «Tokt mot EU», som var ungdomsorganisasjonenes store sommerarrangement med stopp i nær femti havner langs kysten, sier Reidun Heggen.
– Jeg er ganske sikker på at det er derfor vi ikke er med i EU i dag | Reidun Heggen, leder i Ungdom mot EU
På turen til Oslo var den gamle hvalfangstskuta innom nærmere femti steder. Musikere og forfattere var med på båten og satte preg på torg- og bryggemøter med musikk og gateteater. 20. august la hvalfangstskuta til kai i Oslo og ble tatt imot av daværende ordfører i Oslo, Ann-Marit Sæbønes (Ap), og varaordfører Kari Pahle (SV).
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Gaute Eiterjord fra Natur og Ungdom, Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag har møtt opp, sammen med Ungdom mot EU-lederen og Kathrine Kleveland fra Nei til EU, for å se hvor toktet ble avsluttet, og for å vise at organisasjonen fortsatt står sammen i mot Norsk EU-medlemskap.
– I 1994 var kampen mot norsk EU-medlemskap hovedsaken til Natur og Ungdom, og den kampen vant vi. Både i 1994 og i dag har Natur og Ungdom vært motstandere mot EU-medlemskap, ikke fordi det er en garanti for at vi fører en bedre miljøpolitikk i Norge, men fordi det gir oss muligheten til det. Det gir oss muligheten til å ha en internasjonal uavhengig rolle i klimaforhandlingene, til å sikre vårt eget landbruk, en levende kyst og en egen fiskeripolitikk, sier Gaute Eiterjord fra Natur og Ungdom.
Norges Bygdeungdomslag er også i dag en del av nei-alliansen.
– For Norges Bygdeungdomslag er dette et verdivalg, fordi vi ønsker levende bygder over hele Norge. Vi ønsker at ungdom skal få være med å påvirke sin hverdag, og at det skal være arbeidsplasser over hele landet og at vi skal bestemme over våre egne naturressurser, sier Inger Johanne Brandsrud fra NBU.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
– Stolt av ungdomsorganisasjonene
Nei til EU-leder Kathrine Kleveland deltok også på markeringen.
– I 1994 var det bredden som gjorde at vi vant folkeavstemningen, og at vi fortsatt er utenfor EU. Jeg er veldig stolt av disse ungdomsorganisasjonene som fortsatt sier nei til EU. Det vi gjorde sammen med dem for 25 år siden, med kultur, med de gode argumentene, ved å bruke hele kysten vår og ha femti stopp rundt i landet, det er ett av de gode bevisene på hvordan nei-kampen ble ført. Nå gleder jeg meg til jubileet som vi skal ha i slutten av november, og feire at Norge fortsatt står utenfor EU og fortsatt kan bestemme vår egen politikk. Så heia ungdommen som fortsatt er med, sier Kleveland.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
For Ungdom mot EU er idealet om en faktabasert debatt viktig. Det at Nei-bevegelsen hadde som mål å nå ut til alle, uansett hvor i landet de kom ifra.
– Jeg tror at alliansen mot EU fortsatt er såpass bred 25 år etter, er fordi vi ser at EU har mange av de samme utfordringene som i 1994. Fortsatt fører standardisering av europeiske land til at helt fin mat kastes, og grønnsaker med feil for blir ikke solgt i butikkene. Hadde vi innført EUs landbrukspolitikk, ville mange bønder miste sitt livsgrunnlag, sier Reidun Heggen.
– Akkurat som i 1994 er vår EU-motstand bygget på folkestyre, solidaritet og miljø.
Stort bilde i toppen: Inger Johanne Brandsrud fra Norges Bygdeungdomslag, Reidun Heggen fra Ungdom mot EU, Gaute Eiterjord fra Natur og Ungdom og Kathrine Kleveland fra Nei til EU. Foto: Eivind Formoe