Stortingsvalg 2021

Flere EØS-motstandere på Stortinget!

Tydelig flertall mot EU-medlemskap og en betydelig økning i antallet EØS-motstandere. Et stort flertall ønsker å benytte vetoretten i EØS mer aktivt. Det ligger an til dragkamp om å utrede alternativer til EØS, og Stortinget er delt ganske på midten i spørsmålet om veto mot EUs energipakke 4.

Hva mener stortingsrepresentantene om EU og EØS?

Finn ut hva representantene fra ditt fylke mener om EU og EØS på Nei til EUs kandidatundersøkelse.

– Du kan redusere EUs makt i Norge. Ditt valg avgjør!

Hvilket parti er enig med deg om EU og EØS?

banner_ valgomat 2021

Klikk deg gjennom denne siden for å finne ut hvilke partier som er enige med deg i viktige EU- og EØS-saker. Nei til EU har valgt ut åtte sentrale og aktuelle saker som angår Norges forhold til EU og EØS-avtalen, og undersøkt hva stortingspartiene mener i disse sakene. 

Start på nummer 1 og klikk deg gjennom, eller gå direkte til det viktigste spørsmålet for deg. 

1. For eller mot at Norge skal bli medlem av EU

2. For eller mot offentlig utredning av alternativer til EØS

3. Foretrekker EØS eller handelsavtale

4. For eller mot at Norge skal gå ut av EUs energibyrå/ACER

5. For eller mot EUs fjerde jernbanepakke

6. For eller mot å redusere EUs tollfrie kvoter for landbruksvarer i lys av brexit

7. For eller mot EUs forslag til minstelønnsdirektiv

8. Vil bruke handlingsrommet i EØS for å forby bemanningsbyråene

 

 

RELATERT

Les om andre temaer i Kunnskapsbank

Kampen fortsetter

10. okt. 2021

SV er ute av regjeringsforhandlingene. Det var ikke uventet. Fortsatt domineres Ap og Sp av for mye "sentrumspolitikk", og for lite grasrot, fagbevegelse og "Lundteigen"-tenkning. Ei mindretallsregjering Ap/Sp måtte derfor bli løsningen. Det ryktes at Ap nok en gang får gjennomslag for at EØS-avtalen skal ligge fast i kommende stortingsperiode. Det er heller ikke uventet. EØS er jo et av Jonas Gahr Støre sine livsverk.

Annerledeslandet?

08. okt. 2021

Det politiske styrkeforholdet i EU-spørsmål er endret, selv om Ap er større enn Sp og SV til sammen. Rødt utenfor regjering bekrefter økt motstand mot EU-medlemskap og EØS. 

Standpunkt 3-2021

06. okt. 2021

I dette nummeret kan du lese om hva de nye stortingsrepresentantene mener om EU og EØS, samt Nei til EUs krav til en ny regjering. Det nye Stortinget har tydelig flertall mot EU-medlemskap og en betydelig økning i antallet EØS-motstandere.

Seier eller nederlag?

19. sep. 2021

Et viktig resultat av Stortingsvalget er at vi nå høyst sannsynlig får et regjeringsskifte og ei regjering med flere EU/EØS-motstandere. Viktig er også at alle Nei-partiene kom over sperregrensa. Det betyr at Nei til EU/EØS-motstanden i folket i større grad gjenspeiles på Stortinget.

Det nye Stortingets syn på EU og EØS-saker

17. sep. 2021

Hva mener de valgte stortingsrepresentantene om EU-medlemskap, EØS-avtalen, utredning av alternativer til EØS, vetoretten, ACER og minstelønnsdirektiv?

Se Nei til EUs partiutspørringer her!

10. sep. 2021

I Nei til EUs valgsendinger har stortingspartiene blitt spurt om aktuelle saker og hva som ellers står i partiprogrammene om EU og EØS. Her kan du se alle utspørringene.

Lundteigen som statsministerkandidat!

30. aug. 2021

Rødts førstekandidat fra Buskerud, Linn-Elise Øhn Mehlen, kom med et friskt utspill på Buskerud Nei til EUs folkemøte forrige lørdag: Per Olaf Lundteigen som rødgrønn statsministerkandidat! Forslaget ble møtt med stor applaus. Fra Lundteigen selv, som også satt i møtepanelet, kom det ingen kommentarer.

Fylkeslederne vil styrke Nei til EU for framtida 

27. aug. 2021

Stemningen var god da fylkeslederne i Nei til EU endelig fikk møtes igjen før første gang siden januar i fjor.