Det nye Stortingets syn på EU og EØS-saker

Hva mener de valgte stortingsrepresentantene om EU-medlemskap, EØS-avtalen, utredning av alternativer til EØS, vetoretten, ACER og minstelønnsdirektiv?

Dette notatet sammenstiller svarene i Nei til EUs kandidatundersøkelse med valgresultatet, og viser hva de 169 representantene valgt inn på Stortinget mener om EU- og EØS-saker. 

Nei til EU inviterte partienes øverste listekandidater til å svare på seks sentrale spørsmål angående Norges forhold til EU. Undersøkelsen omfatter alle stortingspartiene, og ble gjennomført i perioden april-juni. 

Hovedfunn

Tydelig flertall mot EU-medlemskap og en betydelig økning i antallet EØS-motstandere. Et stort flertall ønsker å benytte vetoretten i EØS mer aktivt. Det ligger an til dragkamp om å utrede alternativer til EØS, og Stortinget er delt ganske på midten i spørsmålet om veto mot EUs energipakke 4.

Det er et tydelig flertall mot norsk EU-medlemskap på det nye Stortinget. 88 kandidater svarer «nei» og 46 «ja». (35 er usikre eller har ikke svart.)

Om det blir en offentlig utredning av alternativer til EØS synes fortsatt å være et åpent spørsmål. En tredjedel av representantene støtter en utredning, under halvparten sier «nei». Spørsmålet vil bli en het potet i regjeringsforhandlingene. Sp og SV er entydig for. I Ap sier det store flertallet «nei», men det er også ett «ja»-svar og to usikre (av de som har svart).

EØS-motstanden er styrket fra 39 til 46 representanter. Siden 2013 er andelen EØS-motstandere fordoblet. Det er likevel et klart flertall for EØS-avtalen, med 85 mot 46 representanter. Antallet EØS-tilhengere er omtrent som i 2017, men er kraftig redusert siden 2013.

Undersøkelsen viser en historisk stor vilje til å bruke vetoretten i det neste Stortinget. Et flertall på 95 representanter (56,2 %) mener den bør benyttes mer aktivt. Det er en betydelig økning siden 2017, og nesten en fordobling siden 2013.

Det neste Stortinget er delt nesten på midten i spørsmålet om EØS-veto mot myndighetsoverføringen i EUs energipakke 4. 54 representanter er for veto, mens 60 sier de er mot. 55 representanter er usikre («vet ikke» eller har ikke svart). Usikkerheten er særlig stor i Ap, der over en tredjedel av representantene svarer «vet ikke» (og nok en tredjedel ikke har svart). 

Det neste Stortinget vil ikke vedta EUs foreslåtte direktiv om lovbestemt minstelønn. Et flertall på hele 104 (61,5 %) representanter sier «nei». Det er flertall mot både på venstre- og høyresiden.

reLATERT

Se alle arrangementer

Fornybardirektivet og folkestyre

13. sep. 2024

Hva blir igjen av kommunal sjølråderett om vindkraft om fornybardirektivet vedtas inn i EØS?

Høringssvar fra Vest Agder Nei til EU

13. sep. 2024

Vest-Agder Nei til EU synes det er trist at vi ikke kan få en NOU som ærlig går inn og diskuterer alternativene til EØS.

Alternativet handels­avtale er høyst levende

12. sep. 2024

Det å anta at EU-landene ikke vil være villige til å reforhandle eller inngå nye handelsavtaler er etter mitt syn en grov feilvurdering, skriver Einar Frogner.

Utgått på dato

09. sep. 2024

Norske myndigheter satser hardt på EØS, men hva om tida har løpt fra det indre markedet?

En verden utenfor EØS

05. sep. 2024

NHOs avvisning av alternativer til EØS-avtalen minner om skremslene deres før folkeavstemningen i 1994 om at 100 000 norske arbeidsplasser ville gå tapt ved et nei til EU-medlemskap. Skremsler som raskt ble gjort til skamme.

Dommernes drømmer

01. sep. 2024

Efta-domstolen vil ha flere dommere og mer myndighet, men avdekker indirekte en nøkkel for å åpne handlingsrommet i EØS-avtalen.

EU: Drømmen som brast

26. aug. 2024

Den som vil bli statsminister i Norge, må la EU-spørsmålet ligge.

Norge går i minus overfor EU

22. aug. 2024

Ifølge NHO tjener Norge enormt på EØS-avtalen, men i handelsbalansen er det EU som går i pluss.

«No bad feelings» på stand

14. aug. 2024

– Det er veldig viktig å ha kontakt med folket, og den kontakten får vi her.

Ny EU-måling: EU-motstanden i Norge står fortsatt sterkt!  

12. aug. 2024

– Det norske folket syns vi har det bra slik vi har det. Det er et tydelig nei-flertall fordi folk ønsker folkestyre, sier Einar Frogner, leder i Nei til EU. 

Nei til EUs høringsuttalelse om EØS-utredningen

12. aug. 2024

Høringsuttalelse fra Nei til EU om EØS-utredningen (NOU 2024:7)   

Er demokrati mer enn bare kakepynt?

06. aug. 2024

«Alle» er enige i at EØS-avtalen gir Norge et betydelig demokratisk underskudd. Men hensynet til økonomiske verdier synes langt viktigere enn verdien av demokratiet.