Nye regler for den felleseuropeiske julefeiring

Denne teksten er skrevet av Odd Børretzen til boka Lesebok 1994, som ble delt ut til alle husstander i Norge (1,8 millioner) i forkant av folkeavstemningen om EU-medlemskap i 1994.

Boka var et samarbeid med Det Norske Samlaget og Nei til EU, og 28 norske forfattere var invitert til å delta slik de ønsket. I tillegg inneholdt boka rent politiske artikler.

Nye regler for den felleseuropeiske julefeiring

Utdrag fra en til nå ikke offentliggjort rapport fra C.N.S.M de E.E.C

Av de ting, fenomen og handlinger som må tilpasses vårt eventuelt kommende forhold til EF, er naturligvis julefeiringen.

En felles holdning til julen og en felles praksis av feiringen av denne i medlemslandene, er noe som det arbeides heftig med i Brussel. Komiteen for Felleseuropeisk Julefeiring og Jubelsang (C.N.S.M. de E.E.C) ha alt i flere år arbeidet utelukkende med dette.

Komiteen har klart for seg at den ikke vil foreta seg noe med de rent private juleskikker (spise- og drikkevaner, nøtter, hjemlig juletrepynt osv.) men den (komiteen) arbeider for en felles holdning og praksis når det gjelder alle slags offentlige juleuttrykk, logos og helligdommer.

Det er mulig at vi, Norge, i en overgangsperiode kan fortsette å kjøre med vår gamle julenisse - den vesle, sinte fjøsnissen som spiser grøt osv., men senere vil det nok bli forlangt at også vi må gå over til den felleseuropeiske julemann som har lakkstøvler fra Portugal, strikkelue fra MISSONI, Via Condotti, Roma, og ikke lenger kjører omkring med slede og reinsdyr, men i den felleseuropeiske jule-cabriolet, (Et Mercedes Benz-chassis utstyrt med sekssylindret Citroën-motor med direkte innsprøyting, Pirelli vinterdekk og klokkeklang fra Bang & Olufsen).

Videre arbeider komiteen med en rimelig justering av Den hellige familien og dens bakgrunn. Det er nemlig en alminnelig mening i medlemslandene at det er urimelig, i et moderne europeisk felleskap, å fortsette å tilbe en fremmedarbeiderfamilie med tvilsomme papirer og dårlig utdannelse, og komiteen vil gjerne gjøre noe for å rette på dette. For det første vil man nedtone familiens Midtøstenbakgrunn. Det er foreslått å henlegge stallen og den hellige nedkomst til landsbyen St. Pierre Toriac i Departement du Lot, Frankrike, men den tyske representanten i komiteen går inn for Oberammergau og danskene mener at Tivolihagen kunne vært et festlig og stemningsfullt alternativ. Man regner med at flere forhandlingsrunder vil være nødvendig for å oppnå enighet på dette punktet.

Hva det imidlertid er oppnådd enighet om er at De hellige tre konger fra Østerland alt neste år skal erstattes av en handelsdelegasjon fra de forskjellige medlemsland. Disse skal, naturligvis, ikke medbringe gull, røkelse og myrra, men produkter av større interesser, PR-verdi og aktualitet (dansk smør, Westfahlen-pølser, lærprodukter fra den iberiske halvøy og kanskje en kasse Chateau Margaux 1976).

Videre har komiteen kommet frem til at yrkesbetegnelsen «hyrder» ikke sier moderne, europeisk barn (eller voksne) noen ting. Man er kommet frem til at disse (hyrdene) i nær fremtid skal byttes ut med f.eks. en gruppe fotballspillere på kveldstrening; «joggerne på marken».

Som nevnt: Komiteen vil ikke foreslå anbefalinger eller bestemmelser når det gjelder hva man skal spise osv. innen hjemmets fire vegger. Dette fordi man anser at kontroll av private spisevaner vil bli forferdelig kostbart og vanskelig å gjennomføre. En slik kontroll vil også kunne føre til misnøye, bitterhet og en julemat-undergrunnsbevegelse og annen kriminalitet. Man ville kunne risikere f.eks. en Lutefisk-mafia o.l. Risikoen for Ribbemartyrer og andre lidende og misfornøyde grupperinger ville også være til stede, og savn og lidelser i forbindelse med den vakre, gamle julefeiringen vil man jo på ingen måte ha i medlemslandene. Som komiteens formann, Ludwig van Helder, uttalte for kort tid siden: «C.N.S.M de E.E.C. wenst hierbij alle kinderen van Europa een zalig kerstfeest».

Et ønske vi med begeistring slutter oss til: God Jul.

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny bok om tidligere Nei til EU-leder Stein Ørnhøi

28. april 2020

Forfatter og politisk kommentator Stein Aabø har skrevet boken «Sosialisten. Et portrett av Stein Ørnhøi», med mye godt stoff for alle med interesse for EU-kampen i 1994.

Tallenes tale?

06. feb. 2020

Norge er annerledes nå enn det var 25 år siden, skriver generalsekretæren i sin faste spalte i Standpunkt.

Perspektiver på EU

20. jan. 2020

Nei til EUs Jubileumsseminaret 29. november 2019 samlet mange tilhørere som ville høre om erfaringene fra den store nei-kampen i 1994 – og hva lærdommene bør være for oss i dag.

Standpunkt 1-2020

20. des. 2019

I dette nummeret av Standpunkt kan du lese om vervekampanjer i Ungdom mot EU og Nei til EU, om brexit, feiring av 25-årsjubileet for folkerøystinga i 1994, om anken i ACER-søksmålet, og mykje meir.

Takk for innsatsen, Anne!

09. des. 2019

I dag, 9. desember, fyller Anne Enger 70 år.

Fantastisk fest for folkets nei!

30. nov. 2019

Fredag 29. november var en hele neisiden samlet for å feire at det er 25 år siden det norske folket sa nei til EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994. Over 300 EU-motstandere fikk fine gode historier, kultur, politikk og samhold.

Perspektiver på EU 25 år etter folkets nei

29. nov. 2019

Jubileumsseminaret på DogA i Oslo samlet mange tilhørere som ville høre om erfaringene fra den store nei-kampen i 1994 – og hva lærdommene bør være for oss i dag.

25 år siden i dag: – Historisk EU-avstemning 28. november 1994

28. nov. 2019

I dag er det 25 år siden det norske folk stemte nei til EU-medlemskap i folkeavstemningen 28. november 1994.

Nei-allianse med toleranse

26. nov. 2019

28. november 1994 sa det norske folk nei til EU for andre gang. 25 år senere trengs det fortsatt et sterkt Nei til EU.

«Vi sto han av» i Tromsø

19. nov. 2019

Lørdag 16. november markerte Troms Nei til EU 25-årsjubileet for seieren i folkeavstemninga i 1994 og den store demonstrasjonen «Vi står han av» som samlet 5000 i tog i Tromsø 14. november 1994.

140 kom på jubileumsfest i Vestfold

14. nov. 2019

Det ble virkelig et festmøte da Vestfold Nei til EU inviterte til åpent møte med tittelen «Vi feirer 25 år utenfor EU» i Re 14. november.

Nei til EU hilste landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbukarlag

11. nov. 2019

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag er sammen med resten av norsk landbruk, viktig for Nei til EU, sa Nei til EUs generalsekretær Thomas Haug i sin hilsen til landsmøtet i Norsk Bonde- og Småbrukarlag 9. november.