Andrew Taylor valgt til ny leder i Møre og Romsdal Nei til EU

På årsmøtet lørdag 5. april ble Andrew Taylor fra Ålesund valgt til ny leder i Møre og Romsdal Nei til EU

Andrew Taylor som tross navnet er helnorsk, er innvalgt i kommunestyret i Ålesund på Industri og Næringspartiets liste, men er nå utmeldt og uavhengig. Han er ansatt i trafikketaten i Ålesund.


Som nestleder fikk han med seg Kirsti Dale, som også er fra Ålesund.

De øvrige i fylkesstyret er:

  • Rolf Arne Hamre, Molde
  • Vanja K. Lervik. Ålesund
  • Johs Bae, Averøy
  • Svein Steinshamn, Averøy,
  • Roger Sundgot, Ulsteinvik
  • Marianne Bolme, Rindal.
  • Varamedlemmer ble Iver Vaagen  og Jarl Inge Haram

Styret har god politisk bredde med representerer fra Sp, SV, Ap, Rødt, Frp og noen uavhengige. 


Fylkeslaget driver med informasjon om Norge og EU, og vil i år bidra til at partiene som er imot EU- medlemskap gjør et godt valg. Fokus er ellers på de ekstreme strømprisene og hvordan man mister råderetten over strømmen , som egentlig skulle være et nasjonalt fortrinn for bedrifter og befolkning. 

Vi har også i 2024 gjennomført en meningsmåling ved hjelp av SENTIO, og den viser at stadig flere ønsker makspris på strøm (84 prosent) og at 71 prosent er imot elektrifisering av oljeinstallasjoner til havs. Når det gjelder EØS viser meningsmålingen at mange er i tvil, mens 28 prosent vil ha EØS og 28 prosent heller vil ha frihandelsavtale.

Nei til EU partiene vil samordne strømpolitikken

Nei til EU i Møre og Romsdal hadde lørdag gjort noe så uvanlig som å invitere bare nei-partiene til debatt om strøm og  EU. Debatten som foregikk i Molde rådhus kl 12 var nok for tidlig for de fleste moldenserne, men de som var møtt opp fikk oppleve 5 politikere som var enige om mye.

Politikerpanel i Molde rådhus.jpg
Fra venstre: Siri Vik Bakken, SV, Dorte Klokk Indrebø, Krf, Geir Inge Lien, Sp, Joakim Myklebost Tangen, Frp og Mattis Himo fra Rødt.


Det var også åpenbart at de fem stortingskandidater for Frp, SP, Krf, Rødt og SV hadde god kjemi og kjente hverandre godt. De ble konfrontert med SENTIO sin måling i Møre og Romsdal før jul, som viser at 83 prosent av befolkningen ønsker makspris og at 71 prosent er imot å bruke strømmen fra land til å elektrifisere oljeinstallasjoner. 


Der poengterte Joakim Tangen fra Frp, Mattis Himo fra Rødt og Dorte Indrebø fra Krf at partiene foreslår makspris.  SV ønsker å ta tilbake kontrollen over strømmen, ta den av strømbørsen og opprette et statlig selskap for salg av strøm til innbyggerne, fortalte Siri Bakken fra SV. Geir Inge Lien, som allerede sitter på Stortinget for SP, mente at det reelle problemet er at Norge har gitt fra seg alt for mye makt, og at Sp gikk ut av regjeringen i stedet for å bli med på flere omfattende energidirektiv. Energipakke 4  gjør at det blir enda mer begrenset hva Norge kan foreta seg, og at rimelig strøm til næringslivet som vi har hatt et fortrinn med, fort blir sett på som ulovlig subsidiering, sa Lien.

Kostbar Norgespris
Det kom fram at både Sp, SV og Krf, som har gitt en slags foreløpig tilslutning til Arbeiderpartiets forslag om fastpris gjennom Norgespris, ser med ubehag på dette forslaget. Den medfører at folk må betale 50 øre for kilowatt i timen hele året, og ikke får nyte godt av strømpris som i perioder kan være nede på 10 øre. Dette er jo ikke en løsning for folk i Møre og Romsdal, ble det sagt.

Nettleien ble også et tema. Det er jo slik nå at den utgjør to tredjedeler av strømkostnaden for mange. Her kunne Krf slå i bordet med at de ønsker at forbrukerne skal slippe nettleien, og flere av partiene ser problemet med dette og ønsker å finne en løsning.Geir Inge Lien poengterte hvor store utgifter innføring av Energipakke 4 vil påføre huseierne i halvmillions klassen, og det var bare Krf som ikke kunne love å stemme imot.
- Det er skummelt med AP og Høyre som ukritisk vil knytte oss til EU. Det er viktig at vi som er imot EU-medlemskap må stå sammen imot nå, sa Joakim Tangen fra Frp.