Tretti år med EØS truer folkestyret

Folkestyreutvalget har konkludert med at EØS-avtalen uthuler det norske demokratiet. Utvalget som ble leda av Nei til EU-leder Einar Frogner, la fram sin rapport den 12. mars. «Det demokratiske underskuddet i EØS blir for oss tydeligere og tydeligere etter hvert som vi har jobba med rapporten», sa Frogner ved overlevering av rapporten til regjeringen like før lanseringa.

Hovedpunktet for Nei til EU er folkestyre. Viktige avgjørelser skal tas av folkevalgte organ. I rapporten gjennomgår utvalget EØS-avtalen sine konsekvenser for bl.a. demokrati, arbeidsliv, energi, miljø, beredskap og sikkerhet. Utvalget ble nedsatt våren 2022, og la fram rapporten i god tid før Regjeringas EØS-utvalg legger fram sin rapport. 

Folkestyreutvalget setter også fokus på tema som regjeringas utvalg styrer utenom. Rapporten viser både fram alternativ til EØS og den grenselause EU-tilpassinga som har skjedd i regi av EØS-avtalen.

Truer folkestyret

"Vi har konkludert med at folkestyret er sterkt truet med EØS-avtalen. Makt er overlatt til byråkrater i uavhengige forvaltningsorganer, sa Fanny Voldnes under lanseringa. - Mye av dette på grunn av EØS direkte, men også indirekte. Det har sneket seg inn EØS-tenking, en markedstenking i byråkratiet, sa hun.

Landbruk, klima og EØS alternativ

Ved lanseringa av rapporten presenterte Morten Harper, utredningsleder i Nei til EU, arbeidet med handel, næringsliv og klima. Boye Ullmann tok noen hovedpunkt om konsekvensene på arbeidslivet og Heidi Larsen presenterte utvalgets arbeid omkring alternativer til EØS-avtalen.

Folkestyreutvalget har bestått av: Einar Frogner (leder)Rose Maiken Flatmo, Ingunn Gjerstad, Ole Kvadsheim, Heidi Larsen, Heming Olaussen, Arne Pedersen, Dag Seierstad, Boye Ullmann, Fanny Voldnes og Morten Harper (sekretær)