Uka som gikk: Krabbestrid og forsøkskaniner

Nei til EU fikk nye nettsider denne uka. Så langt ser de ut til å ha blitt godt mottatt, ikke minst blant dere som bruker mobil og nettbrett.

Vår ærede motpart Europabevegelsen har fått ny leder. Vi ser fram til friske debatter med Heidi Nordbye Lunde (H), på tross av at den som ifølge henne har skylda for at hun ble EU-tilhenger er Per Olaf Lundteigen (Sp). Oppslaget er dessverre bak betalingsmur.

NSB konkurranseutsetter renhold av togene før de må. Jernbanereformen er en forsmak på EUs Jernbanepakke IV. «For å vinne fremtidig anbud om å kjøre tog i Norge, må NSB styrke sin konkurransedyktighet», argumenterer konsernledelsen. Billigste anbud betyr selvsagt press på lønn, pensjon og arbeidsvilkår.

Sosial dumping blant utenlandske arbeidstakere og virksomheter som opererer i Norge og EØS er blitt så omfattende at statsminister Erna Solberg ber EU ta mer ansvar. Blant annet vil Norge ha mer samarbeid med arbeidstilsynene i utsender-landene. 17. november er Sverige vertskap for et såkalt sosialt toppmøte for stats- og regjeringssjefer.


Tøyelig grunnlov og historieframstilling

Skal EU styre norsk kraft? spør Eva Nordlund i Nationen.  – Norges innordning under energibyrået ACER bør behandles etter Grunnlovens paragraf 115, som krever tre firedels flertall. Men logikken i Justisdepartementets lovavdeling ser ut til å være at når EU/ACER styrer i Norge via ESA og NVE, så «teller det ikke».

– Det er et paradoks at knapt noe har gjort så mye for nordisk bevegelsesfrihet, som EU- og EØS-samarbeidet, sa Erna Solberg på årets sesjon i Nordisk Råd. Har ikke statsministeren hørt om den nordiske passunionen med rett til fri bosetting og arbeid? Den fantes allerede før du og EU var født, Erna.

Norge ivrer for tettere forsvarsavtale

Trump og brexit har satt ekstra fart i EUs opprustningsprosjekt, fastslår en fornøyd rådgiver for EUs utenrikssjef. Også den nye EU-ministeren Marit Berger Røsland er positiv til at EU tar «mer ansvar for egen felles sikkerhet», som hun kaller det.

Norge er allerede – nesten uten politisk debatt – tett knyttet opp mot EUs militærprosjekt og unionens globale strategi. Nå ser Utenriksdepartementet brexit som en mulighet for å gi Norge en mer forpliktende forsvarsavtale med EU.

Ny krabbestrid 

Krabbestriden om Svalbard spisser seg til igjen. Potten som fiskeriminister Sandberg hadde tenkt å bruke som forhandlingsagn, er en brøkdel av hva EU forlanger. Hvis EU får gjennomslag for sine krabbekrav, kan neste målet være å slå kloa i olje- og gassressursene rundt Svalbard.

Norges Fiskarlag har all grunn til å beredskapen mot EU oppe etter landsmøtet sitt denne uka. Fiskarlaget vedtok også en ny organisasjonsmodell der Fiskebåt får mye større tyngde i organisasjonen. De nordnorske delegatene var ikke særlig fornøyde, ifølge Kyst og Fjord.

Snill og slem

ESA viser denne gangen fram sin «snille» side og går med på at barnevern faller inn under unntakene i EØS-avtalen. Norske myndigheter har lov til å prioritere ideelle aktører framfor kommersielle i barnevernssektoren, lyder kjennelsen fra overvåkingorganet.

EFTA-domstolen har kommet med en såkalt «rådgivende» dom når det gjelder tildeling av offentlige varekjøps- samt bygge- og anleggskontrakter (“håndhevingsdirektivet”) med bakgrunn i klage fra ferjeselskapet Fosen-linjen. Et enkelt brudd på anskaffelsesregelverket kan i seg selv være nok til å utløse oppdragsgivers erstatningsansvar, fastslår domstolen. Anskaffelsesregimet kan etter dette bli enda dyrere for fylker og kommuner.

Sju EU-land vil ha enda strengere krav til bilutslipp av CO2, skriver Teknisk Ukeblad. Det spørs om EU tør å utfordre en bilindustri som allerede er i trøbbel på grunn av utslippsjuks. De sju landa som vil ha strengere krav har ingen eller forholdsvis beskjeden bilindustri.

Forsøkskaniner

Med støtte fra troikaen (EU, ESB og IMF) har Romania blitt brukt som «forsøkskanin» for å desentralisere og helst avskaffe den kollektive forhandlingsretten. Resultatet har vært katastrofalt for det rumenske samfunnet.

Lave renter blir brukt over hele Europa for å få fart på økonomien. Etter brexit går Storbritannia motsatt vei og hever renten for første gang på ti år. – Det har gått overraskende bra i britisk økonomi, og det er hovedårsaken til at sentralbanken tar bort stimulansen man ga rett etter brexit-avstemningen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Andre saker

Folkebevægelsen mod EU har hatt landsmøte. Fra Norge deltok Ungdom mot EU og Nei til EU som gjester. Kathrine Kleveland holdt hilsningstale til dansker som er fast bestemt på at EU ikke kan «reformeres» og at en Daxit er veien å gå. Etter mye debatt vedtok flertallet å gå inn for valgteknisk samarbeid med partiet Enhedslisten ved neste valg til EU-parlamentet. Enhedslisten har ikke tidligere stilt egen liste, men har sluttet opp bak Folkebevægelsen.

Thomas Bæk Jahreie er tildelt Dag Seierstad-stipendet for masteroppgaven «Ny frontkollisjon med EU?». Stipendjuryen mener denne oppgaven utmerker seg med et særlig aktuelt tema, ettersom innskuddsgarantidirektivet er politisk omstridt og ennå ikke er innført i EØS-avtalen.

Og til helga er det kvinnekonferanse!