Stipendjuryen mener denne oppgaven utmerker seg med et særlig aktuelt tema.
Thomas Bæk Jahreie er tildelt Dag Seierstad-stipendet for masteroppgaven "Ny frontkollisjon med EU? En studie av Norges forhold til EU-direktivet om bankinnskuddsgaranti: Blir det et nytt dilemma for norske forbrukere i ly av EØS-samarbeidet?", som han skal skrive i offentlig administrasjon ved NTNU- Handelshøyskolen i Trondheim. Stipendet er på 20 000 kr.
Dette er fjerde gang stipendet tildeles. Det utlyses årlig av Nei til EU for å stimulere til faglig sterke, kritiske masteroppgaver om EU og Norges forhold til EU.
Særlig aktuelt tema
Thomas Bæk Jahreie, som fra før er utdannet revisor, skal se nærmere på EU-direktiv 2014/49/EU av 16. april 2014 om innskuddsgarantiordninger, som er et EØS-relevant direktiv. Mens det tidligere var satt et minstebeløp på 20 000 euro og landene selv kunne velge et høyere garantibeløp, setter det nye direktivet et beløp på 100 000 euro som skal harmoniseres i alle EU-statene – samt EØS-land som Norge hvis direktivet aksepteres i EØS. Oppgaven reiser spørsmål om Norges forhold til EØS-avtalen og EUs overnasjonale myndighet, og om vår nasjonale suverenitet.
Stipendjuryen mener denne oppgaven utmerker seg med et særlig aktuelt tema, ettersom innskuddsgarantidirektivet er politisk omstridt og ennå ikke er innført i EØS-avtalen. Dagens norske innskuddsgaranti er 2 millioner kroner, mer enn det dobbelte av garantibeløpet for bankkunder i EU-direktivet. Det vil være av stor interesse å få en grundig analyse av dette direktivet og hvorfor det er omstridt, samt hvordan direktivet kan ses i en mer overordnet diskurs om norske interesser i forhold til EØS-avtalen.
– Problemstillingen som Thomas Bæk Jahreie ønsker å belyse i sin masteroppgave er av stor interesse. Innskuddsgarantidirektivet er et betydelig direktiv som det er behov for å få fram relevant kunnskap om, sier juryleder Tove Berit Berg, medlem av arbeidsutvalget i Nei til EU.
Årlig stipend
– Norges forhold til EU-direktivet om bankinnskuddsgaranti har allerede en lang historie. Det kan anlegges mange perspektiver både på saksgangen og konsekvensene av direktivet, og mange ulike interesser er involvert. For Norges del har vi fått en løsning som kan komme til å endres fordi hele finanslovgivningen til EU ikke er endelig avklart, sier Dag Seierstad om temaet for stipendoppgaven.
Thomas Bæk Jahreie er fra Kråkerøy og arbeider i Fredrikstad kommune ved siden av masterstudiene. Han jobbet mange år i privat sektor med økonomi. Nå er han spesialrådgiver i økonomi- og regnskapsavdelingen, og er hovedtillitsvalgt for Akademikerforbundet (UNIO) i kommunen.
Stipendet er oppkalt etter Nei til EUs utreder gjennom mange år og nei-sidens fremste kunnskapsleverandør, Dag Seierstad. Jury for stipendet er Dag Seierstad, Tove Berit Berg (Nei til EU), Morten Harper (Nei til EU) og Ole Kvadsheim (Studenter mot EU).
Stipendet vil igjen bli utlyst høsten 2018. Alle studenter som arbeider med en relevant mastergradoppgave kan søke. Les mer om stipendet.
For ytterligere kommentarer:
- Morten Harper, utredningsleder Nei til EU, tlf 92428804
- Thomas Bæk Jahreie, stipendmottager, tlf 91674267
Stort bilde i toppen: (Foto høyre: Thomas Bæk Jahreie)