Stipend til master om EUs bankinnskuddsdirektiv

Stipendjuryen mener denne oppgaven utmerker seg med et særlig aktuelt tema.

Thomas Bæk Jahreie er tildelt Dag Seierstad-stipendet for masteroppgaven "Ny frontkollisjon med EU?  En studie av Norges forhold til EU-direktivet om bankinnskuddsgaranti: Blir det et nytt dilemma for norske forbrukere i ly av EØS-samarbeidet?", som han skal skrive i offentlig administrasjon ved NTNU- Handelshøyskolen i Trondheim. Stipendet er på 20 000 kr. 

Dette er fjerde gang stipendet tildeles. Det utlyses årlig av Nei til EU for å stimulere til faglig sterke, kritiske masteroppgaver om EU og Norges forhold til EU.

Særlig aktuelt tema

Thomas Bæk Jahreie, som fra før er utdannet revisor, skal se nærmere på EU-direktiv 2014/49/EU av 16. april 2014 om innskuddsgarantiordninger, som er et EØS-relevant direktiv. Mens det tidligere var satt et minstebeløp på 20 000 euro og landene selv kunne velge et høyere garantibeløp, setter det nye direktivet et beløp på 100 000 euro som skal harmoniseres i alle EU-statene – samt EØS-land som Norge hvis direktivet aksepteres i EØS. Oppgaven reiser spørsmål om Norges forhold til EØS-avtalen og EUs overnasjonale myndighet, og om vår nasjonale suverenitet.

Stipendjuryen mener denne oppgaven utmerker seg med et særlig aktuelt tema, ettersom innskuddsgarantidirektivet er politisk omstridt og ennå ikke er innført i EØS-avtalen. Dagens norske innskuddsgaranti er 2 millioner kroner, mer enn det dobbelte av garantibeløpet for bankkunder i EU-direktivet. Det vil være av stor interesse å få en grundig analyse av dette direktivet og hvorfor det er omstridt, samt hvordan direktivet kan ses i en mer overordnet diskurs om norske interesser i forhold til EØS-avtalen.

– Problemstillingen som Thomas Bæk Jahreie ønsker å belyse i sin masteroppgave er av stor interesse. Innskuddsgarantidirektivet er et betydelig direktiv som det er behov for å få fram relevant kunnskap om, sier juryleder Tove Berit Berg, medlem av arbeidsutvalget i Nei til EU.
 

Årlig stipend

– Norges forhold til EU-direktivet om bankinnskuddsgaranti har allerede en lang historie. Det kan anlegges mange perspektiver både på saksgangen og konsekvensene av direktivet, og mange ulike interesser er involvert. For Norges del har vi fått en løsning som kan komme til å endres fordi hele finanslovgivningen til EU ikke er endelig avklart, sier Dag Seierstad om temaet for stipendoppgaven.

Thomas Bæk Jahreie er fra Kråkerøy og arbeider i Fredrikstad kommune ved siden av masterstudiene. Han jobbet mange år i privat sektor med økonomi. Nå er han spesialrådgiver i økonomi- og regnskapsavdelingen, og er hovedtillitsvalgt for Akademikerforbundet (UNIO) i kommunen.

Stipendet er oppkalt etter Nei til EUs utreder gjennom mange år og nei-sidens fremste kunnskapsleverandør, Dag Seierstad. Jury for stipendet er Dag Seierstad, Tove Berit Berg (Nei til EU), Morten Harper (Nei til EU) og Ole Kvadsheim (Studenter mot EU).

Stipendet vil igjen bli utlyst høsten 2018. Alle studenter som arbeider med en relevant mastergradoppgave kan søke. Les mer om stipendet

For ytterligere kommentarer:

- Morten Harper, utredningsleder Nei til EU, tlf 92428804

- Thomas Bæk Jahreie, stipendmottager, tlf 91674267

Stort bilde i toppen: (Foto høyre: Thomas Bæk Jahreie)

reLATERT

Se alle arrangementer

EUs fornybardirektiv artikkel for artikkel

28. juni 2024

Et av de mest omstridte regelverkene i EUs energipakke 4 er fornybardirektivet.

Hvem skal bestemme over norsk energi?

27. juni 2024

Strøm er et samfunnsgode, ikke handelsvare. Strømmen må ut av markedet! Direktivene og forordningene i EUs fjerde energipakke må avvises i sin helhet.

Forutsigbarheten som forsvant

19. juni 2024

Line Eldring og Olav Slettebø fra EØS-utredningen avfeier empiri som motsier eller nyanserer deres egne konklusjoner som «anekdotisk».

Einar Frogner hilset Bondetinget

13. juni 2024

– Vi skal kjempe sammen med dere for folkestyret. Derfor sier vi ja til folkestyre og nei til EU, sa Einar Frogner i hilsenen til Bondelagets årsmøte.

– Vi er tøffe

08. juni 2024

Tone Berg og resten av gjengen i Sør-Trøndelag Nei til EU står på stand og tar kampen for folkestyre og rettferdighet.  

EØS-utredningens slagside

05. juni 2024

De sentrale studiene EØS-utredningen viser til, omhandler ikke de siste ti-tolv årene, der EU har sakket akterut i økonomisk utvikling i forhold til flere andre deler av verden.

Vett 1 2024 30 år med EØS

28. mai 2024

Konsekvenser for folkestyre, arbeidsliv, klima og næringsliv. Alternativer til EØS-avtalen.

Israel henter milliarder fra EUs forskningsprogram

27. mai 2024

Krav om akademisk boikott av Israel setter søkelys på Israels deltagelse i EUs forskningsprogram. Universiteter mener programsamarbeidet gjør det vanskeligere å kutte forbindelsene.

Økonomi og næringsliv

26. mai 2024

EØS-avtalen begrenser verktøykassen for at myndighetene kan drive en aktiv næringspolitikk. Gir avtalen forutsigbarhet for norsk næringsliv?

Handel og samarbeid med EU uten EØS

26. mai 2024

Hva skjer dersom EØS-avtalen sies opp?

Har EØS gitt gevinst?

26. mai 2024

Eldring-utvalget overser at norsk fastlandsindustri har fått et økende underskudd mot EU gjennom tiårene med EØS-avtalen.

Flere ønsker en handelsavtale enn EØS

26. mai 2024

Det er flere som er for en handelsavtale med EU enn EØS-avtalen. Et klart flertall mener EU har for mye makt i Norge.