Faglig seminar om demokrati, folkestyret og de nye EU-byråene: Jernbanebyrået og Arbeidsmarkedsbyrået
Vi inviterer til stort seminar tirsdag 11. september 2018 kl. 14.30, i Rådhuskantina, Bergen Rådhus, Rådhusgaten 10.
Vi inviterer til stort seminar tirsdag 11. september 2018 kl. 14.30, i Rådhuskantina, Bergen Rådhus, Rådhusgaten 10. Seminaret er et samarbeid mellom Fellesorganisasjonen i Hordaland, El & It-forbundet avd. Hordaland og Sogn og Fjordane, Norsk Jernbaneforbund og Hordaland Nei til EU.
Seminaret er åpent for alle og det er gratis, men pga matservering må vi ha påmelding her:
Det er fortsatt mulig å melde seg på idag 10. september. Melder du deg på seinere kan det være fare for at vi ikke har mat til deg. Men mest sannsynlig går det bra uansett
Det er også mulig å melde seg på til sekretær i Hordaland Nei til EU, Toril Mongstad, tlf 90026044.
Du finner også informasjon på våre facebooksider. Veldig fint hvis dere deler dette med andre.
Tanken med seminaret er å se nøyere på det nye som skjer i EU, nemlig at flere og flere områder «outsources» til byråer som mer eller mindre gis full kontroll over sitt felt. Det fører til at EU utvikler seg mer og mer i retning av en føderal stat, som Norge gjennom EØS-avtalen og vår tilslutning til byråene blir en del av. Eksempler: Finansbyrået som vi sluttet oss til for to år siden, og som til dels har fått direkte makt over norske banker. Energibyrået (ACER), som Stortinget etter stor motstand sluttet seg til i vår.
På seminaret vil vi se på to av byråene som vil få sterk betydning for arbeidslivet i Norge: Jernbanebyrået og Arbeidsmarkedsbyrået.
Vi vil også se nøyere på hvordan vi er på vei bort fra demokrati og folkestyre. EØS og i enda større grad EU fører til et demokratisk underskudd.
1430 - 1450 Frammøte, registrering og en liten matbit
Selve seminaret starter kl 1450 og avsluttes kl 1900
Program:
- 1450 - Velkommen og åpning: Litt om veksten i antall byråer i EU/EØS og utviklingen i retning av en føderal stat. Innleder Gunnar Rutle, leder Hordaland Nei til EU
- 1500 - Jernbanebyrået og Jernbanepakke IV. Innleder Lokomotivfører Janne Lisesdatter Håkonsen. I mer enn 20 år har Norge innført EUs jernbanepolitikk pakke for pakke. Store endringer i hvordan jernbanen i Norge har vært organisert er konsekvensen av at den ene pakka etter den andre har glidd igjennom et Storting uten nevneverdig EU-skepsis. 14 desember 2016 ble EUs IV jernbanepakke vedtatt. Denne pakka innebærer lovendringer som skal sørge for innføring av obligatorisk anbud ved offentlig kjøp av persontogtransport på jernbane, samt åpning for fri konkurranse. En eventuell implementering av Jernbanepakke IV Vil også innebære en overføring av nasjonal myndighet fra det norske Jernbanetilsynet til Det europeiske Jernbanebyrået (ERA). Norsk Lokomotivmannsforbund er krystallklare i standpunktet om at Jernbanepakke IV vil gi oss en dårligere organisering av jernbanen, at sikkerhet vil bli satt i andre rekke og at lønn- og arbeidsvilkår vil settes under press. Kampen mot Jernbanepakke IV er i gang og alle gode krefter ønskes med!
- 1615 - Arbeidsmarkedsbyrået. Innleder Jan Steinholt, Rådgiver i Nei til EU. EU erkjenner nå at Europa er herja av et «kappløp mot bunnen» når det gjelder arbeidsvilkår.
EU lanserte sin sosiale søyle i november 2017. Et nytt forslag til opplysningsdirektiv om arbeidsvilkår er blitt fulgt opp av et forslag om en egen Europeisk arbeidsmyndighet (ELA). Disse nye initiativene blir markedsført med at de skal sikre anstendige arbeidsvilkår samtidig som de fremmer etableringsretten og friest mulig flyt av arbeidskraft på tvers av grensene. Men er et felleseuropeisk arbeidstilsyn svaret? Og hva kan en slik myndighet utvikle seg til? - 1730 - Demokrati og folkestyre. Innleder John Dale, tidligere leder i Hordaland Nei til EU og stortingsrepresentant for SP. Nei til EU er i kampanjen mot EØS tydeleg på kritikk av direktiv og forordningar som kjem frå Brussel. Verknader for politikken i Norge og tap av suverenitet er kjernepunkt i argumentasjonen. Men i den større debatten om folkestyret , der Davosgjengen set opp demokrati mot nasjonalisme og populisme, eksisterer ikkje EU og EØS som problem. Korleis kan vi best møte denne utfordringa ? Korleis reaktivisere vår kunnskap om avgjerdsprosessar ?