Maia Gartland Hoff er mottager av Dag Seierstad-stipendet for 2020. (Foto: privat.)

Seierstad-stipendet til oppgave om EUs utenriksrolle

Masterstudent Maia Gartland Hoff ved Universitetet i Bergen tildeles Dag Seierstad-stipendet for oppgaven hun skriver om EUs rolle i Nord-Afrika.

Dag Seierstad-stipendet til særlig interessante og kritiske masteroppgaver om EU og Norges forhold til EU er tildelt Maia Gartland Hoff (f. 1995) for en masteroppgave hun skriver i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Stipendet utdeles årlig av Nei til EU, og tildelingen er på 40 000 kr.

Gartland Hoffs oppgave har tittelen «Assessing the role of the EU in North Africa – A crystallization of the European Dilemma». Masteroppgaven undersøker EUs rolle som utenrikspolitisk aktør, og hvorvidt EUs selvforståelse som demokrati-promotør kan sies å stemme overens med empiriske data fra Nord-Afrika.

Stipendjuryen framhever at prosjektet tar opp problemstillinger som det er liten oppmerksomhet omkring i den norske debatten.

Hvordan fungerer egentlig EU som global aktør?

Oppgaven undersøker hvorvidt EU fremmer nedfelte kjernenormer om fred, frihet, rettstaten, menneskerettigheter og demokratisk styring. EUs rolle som demokratipromotør i Nord-Afrika har blitt kritisert for å være motstridende. EU har støttet autoritære regimer for å sikre stabilitet ved egne grenser.

Noen av problemstillingene Gartland Hoff vil besvare er: Fremmer EU bare demokrati og menneskerettigheter når det ikke går på bekostning av sikkerhet og stabilitet? Hvordan fungerer egentlig EU som global aktør? EU selv, definerer seg tydelig som «demokratipromotør», men hva betyr egentlig dette hvis tredjeparten som EU kommuniserer med ikke ser på EU på samme måte? Holder EU kun fast ved egne prinsipper når det gagner EU best?

Hvilken rolle har Norge i maktspillet?

– Jeg anser det som utrolig viktig å forske mer på EU fra et ikke-europeisk perspektiv, forteller Gartland Hoff, og legger til: – Det vil gi et større innblikk i hvordan utenforstående stater og regioner oppfatter EU som demokratiaktør. Det er behov for å få bedre forståelse for disse prosessene, da dette ikke er forsket mye på tidligere.

Hun viser til utenriksminister Ine Eriksen Søreides redegjørelse for Stortinget i november og Regjeringens strategi for samarbeidet med EU 2018–2021, som uttrykker sterk støtte til EUs «nye globale rolle».

– Men hvilken rolle får Norge i dette maktspillet, spør Gartland Hoff. – Og vil Norge ønske å være delaktig i denne politikken hvis den viser seg å være basert på imperialistiske prinsipper fra 1700-tallets Europa, eller hvis den simpelthen er basert egne realpolitiske hensyn?

Neste søknadsmulighet i november

Stipendet er oppkalt etter Nei til EUs utreder gjennom mange år og nei-sidens fremste kunnskapsleverandør Dag Seierstad. Jury for stipendet er Dag Seierstad, Morten Harper (utredningsleder i Nei til EU), Heidi Larsen (nestleder i Nei til EU), Helle Hagenau (styremedlem i Nei til EU) og Frankie Rød (leder av Ungdom mot EU).

Neste søknadsfrist er 28. november 2021. Alle studenter som arbeider med eller planlegger en relevant mastergradsoppgave kan søke. Mer informasjon om stipendet: www.neitileu.no/stipend.

Stort bilde i toppen: Maia Gartland Hoff er mottager av Dag Seierstad-stipendet for 2020. (Foto: privat.)

reLATERT

Se alle arrangementer

Bærebjelker for Nei til EU

21. feb. 2025

Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.

Over 150 nye medlemmer på striden om EP4

31. jan. 2025

Nei til EU har fått over 150 nye medlemmer siden nyheten kom om at Arbeiderpartiet vil fremme tre direktiver fra EUs energipakke 4 til vedtak i Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Nei til EUs arbeidsplan 2025–2026

18. nov. 2024

Vedtatt av Nei til EUs landsmøte 8.–10. november 2024.

Nei til EU søker politisk rådgiver – vikariat

18. nov. 2024

*** Avsluttet *** Vi søker et selvstendig og kunnskapstørst menneske som vår nye politiske rådgiver. (1. februar 2025 til 15. oktober 2025 i 100 % stilling).

– Halloween på ja-siden

13. nov. 2024

Nordlund åpnet sin tale under jubileumsfesten på Nei til EUs landsmøte, lørdag 9. november, med å snakke om skremslene ja-siden nå kommer med etter forrige ukes valg i USA.

Vedtekter for Nei til EU 

11. nov. 2024

Vedtekter for Nei til EU.  Siste gang revidert på landsmøtet 2024. 

Einar Frogner gjenvalgt som leder i Nei til EU

10. nov. 2024

Einar Frogner og nestleder Heidi Larsen ble gjenvalgt og får med seg Per Inge Bjerknes som ny nestleder. Sofie Axelsen Osland fortsetter som medlem av arbeidsutvalget. Se hele det nye styret her.

Finansministeren åpner landsmøtet

31. okt. 2024

Media inviteres til Nei til EUs landsmøte, som starter fredag 8. november 2024 kl. 15.00 og varer til søndag 10. november kl. 15.00. Landsmøtet blir holdt på Scandic Hamar hotell.

– Kan bruke handlingsrommet for å verne asylretten

25. okt. 2024

Politisk rådgiver i Nei til EU, Helga Hustveit, snakket om EUs nye asyl- og migrasjonspakt under årets Kvinnekonferanse.

Valgkomiteens innstilling er klar!

24. okt. 2024

Leder Einar Frogner og nestleder Heidi Larsen får med seg Per Inge Bjerknes som ny nestleder i Nei til EU. Sofie Axelsen Osland fortsetter som medlem av arbeidsutvalget. Se hele innstillingen under.

Nei til EUs rolle blir stadig viktigare

14. okt. 2024

No nærmar det seg landsmøte att. Diskusjonane er i gang i fylkeslaga, i komiteane og i styret sentralt. Med eit tiltakande ordskifte om EØS og kraftpolitikken er vår rolle stadig viktigare.