Reidun Berntsen Heggen oppfordrer alle til å gå under parolen til «Kjerringer mot at EU skal styre strømmen» på kvinnedagen.
Kvinnepolitisk utvalg skal jobbe fram kunnskap om konsekvenser av EUs politikk for kvinner. Utvalget skal også bidra til å løfte frem kvinneperspektivet i sakene som Nei til EU jobber med. Utvalget arrangerer årlig kvinnekonferanse og er ledet av Reidun Berntsen Heggen.
– Hva planlegger kvinneutvalget til 8. mars?
– Kvinneutvalget i Nei til EU har planlagt paroleforslag og jobbet med en uttalelse til kvinnedagen. I år oppfordrer kvinneutvalget i Nei til EU til å gå bak parolen «Kjerringer mot at EU styrer strømmen». Kvinneutvalget har også sendt inn felles annonse i Klassekampen sammen med andre organisasjoner som også stiller seg bak budskapet til kvinnedagen.
– Har utvalget en oppfordring til organisasjonen til kvinnedagen?
– Utvalget oppfordrer til markering av kvinnedagen og gå under parolen «Kjerringer mot at EU skal styre strømmen».
– Norge er med i EUs indre energimarked gjennom EØS-avtalen, dette bruker regjeringen som en hvilepute for å la være å ta kontroll over energipolitikken. Et stort problem for Norge er at vi har tapt kontrollen over energipolitikken litt etter litt til EU. Da EØS-avtalen ble inngått var det ni rettsakter på energiområdet, mot 96 rettsakter i dag.
Kvinners situasjon i EU
– Hva annen aktivitet har kvinneutvalget gjennom året?
– Gjennom året møtes kvinneutvalget jevnlig for å oppdatere oss på kvinners situasjon i EU, og vi forbereder den årlige kvinnekonferansen som arrangeres på høsten. Hvert år har vi et nytt tema som vi utforsker.
– Hva er din motivasjon for å vere med i utvalget?
– Min motivasjon for å være med er todelt. For det første lærer jeg veldig mye av å være med i utvalget. Det er skikkelig spennende å få satt seg inn i temaer som tas opp på kvinnekonferansen.
– For det andre er jeg feminist, og ser på EU som et system som fremmer politikk som ikke er bra for kvinner. Likestillingslovene til EU er et minimum, men det er dessverre svak gjennomføringsevne. Mange fremstiller kvinnekampen som en lineær prosess, der kvinner bare får det bedre og bedre. Vi vet dessverre at dette ikke er tilfelle, i krisetider blir ofte ikke likestillingstiltak prioritert. Det ser vi at er gjeldende i Norge nå under strømkrisen. Kvinner i Norge tjener mindre enn menn, selv når vi gjør den samme jobben.