– Eg har forventningar om at skoleringsopplegget blir godt mottatt og at tillitsvalgte ser verdien av å gjennomføre eit slikt skoleringsopplegg, sier Jon Olav Forbord.
Nei til EU har fått et nytt skoleringsopplegg for organisasjon. Skoleringsopplegget består av ulike emner og er grunnskoleringer i organisasjonskunnskap for tillitsvalgte, og passer for nye så vel som erfarne i Nei til EU.
På tillitsvalgtsidene finner du informasjon om og forslag til gjennomføring av de ulike kursene.
Tillitsvalgte positive til skolering
To fylkeslag har allerede testet ut to av skoleringene og kommet med tilbakemeldinger og forslag til forbedringer. Fylkeslagene er Hordaland Nei til EU og Nord-Trøndelag Nei til EU.
Både leder i Nord-Trøndelag, Jon Olav Forbord, og nestleder i Hordaland, Sigmund Simmenes, har forventninger til at skoleringsopplegget gjennomføres i organisasjonen.
– Eg har forventningar om at skoleringsopplegget blir godt mottatt og at tillitsvalgte ser verdien av å gjennomføre eit slikt skoleringsopplegg, sier Forbord.
Simmenes håper også skolering kan føre til at Nei til EU blir en mer effektiv organisasjon.
– Skoleringsopplegget må gjerne gjennomførast kvart år, i alle fall på fylkesnivå. Forventningane er at både lokallag, fylkeslag og sentralstyret gjennomfører skoleringsopplegget og ikkje minst at det fører til større effektivitet på alle nivå!
Hordaland Nei til EU testet ut skoleringsopplegget om styrearbeid. Simmenes syns kurset fungerte godt for å ansvarliggjøre de tillitsvalgte.
– Kursopplegget gjør den enkelte styremedlem meir ansvarleg for si rolle i styret. Behovet for forpliktande innsats i styret er viktig, og lettare å snakka om når det skjer som ein felles gjennomgang, sier han.
– Forventningane er at både lokallag, fylkeslag og sentralstyret gjennomfører skoleringsopplegget og ikkje minst at det fører til større effektivitet på alle nivå, sier Sigmund Simmenes
Skoleringene skal både gi mer kunnskap om hvordan Nei til EU fungerer som organisasjon og tillitsvalgte mulighet til å diskutere sammen hvordan organisasjonen skal være, lokalt og nasjonalt. Forbord mener det er både utfordrende og interessant å gjennomføre skolering i fylkesstyret.
– Det er alltid noe å lære. Håpet er derfor at skoleringsopplegget skal hjelpe til å styrke organisasjonskulturen i Nei til EU, både i fylkes- og lokallag. Ved å gjennomføre skoleringsopplegget får ein utvikla gode ideer til korleis ein kan gjennomføre tiltak og sammen kan ein utvikle gode og effektive metodar, som er lettare å gjennomføre når ein gjer det i fellesskap, sier Forbord.
– Utvikling av gode kursopplegg er ein kontinuerleg prosess. Etter kvart som mange fylkeslag og lokallag har gjennomført kursopplegget, vil det komme konstruktive tilbakemeldingar som gir grunnlag for stadig utvikling av kursoppleget, avslutter han.
Ny studieplan i Studieforbundet natur og miljø
Sammen med et nytt kursopplegg kommer en ny studieplan som ligger på Studieforbundet natur og miljøs nettsider. Fra før har vi også en studieplan på politikk som kan brukes når tillitsvalgte skolerer seg i politiske tema.
Om et lag ønsker å gjennomføre en skolering kan det gjøres på egenhånd eller ved bruk av en kursholder fra staben. Minstekravet for antall timer for å få støtte fra Studieforbundet er 4 timer.