Politikk, planer og vedtekter
Her finner du informasjon om Nei til EUs politikk på ulike områder.
Vedtekter
Sentrale vedtekter. Nei til EUs vedtekter, sist revidert på landsmøtet 2022.
- Vedtektene
- Last ned: Vedtektene sist revidert 2022
Normalvedtekter for fylkeslag. Vedtektene behandles av hvert enkelt fylkeslag og lokale tilpassinger forekommer. Om du ønsker informasjon om vedtektene til et spesielt fylkeslag, ber vi deg gå inn på dette fylkeslagets hjemmeside.
- Last ned: Normalvedtekter fylkeslag
Normalvedtekter for lokallag. Det er opp til hvert enkelt lokallag hvordan de ønsker å utforme sine vedtekter. Normalvedtektene er altså å anse som et forslag.
- Last ned: Normalvedtekter for lokallag
Retningslinjer for trygg organisasjon
Nei til EU skal være en trygg organisasjon for alle medlemmer. Tillitsvalgte og ansatte har hovedansvar for å skape en organisasjonskultur hvor alle føler seg ivaretatt.
Arbeidsplan
Arbeidsplan 2025–2026
Denne arbeidsplanen ble vedtatt på Nei til EUs landsmøte 08.–10. november 2024.
Last ned arbeidsplan 2025–2026 (pdf)
Bærebjelker for Nei til EU
Her kan du lese Nei til EUs bærebjelker – første gang vedtatt på landsmøtet 29. november 1992, med tillegg fra landsmøtet 15. november 1998, og revisjon fra landsmøtet 13. november 2016.
Nei til EU kjemper mot at Norge skal bli medlem av EU, og mot at det norske samfunnet skal tilpasses til den samfunnsformen EU-systemet innebærer.
Grunnlaget for vårt samfunn er vårt folkestyre. Vi har erfart at vi klarer oss best når vi styrer oss selv og kan samarbeide nært med andre land som en selvstendig nasjon.
Vi vil sikre et folkestyre der alle har en reell innflytelse på sin egen situasjon. Det skal være makt der folk bor. Vi vil hindre at viktige avgjørelser blir truffet i maktsentra uten effektiv folkevalgt kontroll.
Vi vil verne om bærebjelkene i det norske samfunnet:
- Alles rett til arbeid har vært et hovedmål i norsk politikk. Vi må ikke bli hindret i å ta i bruk tiltak vi finner nødvendige for å nå dette målet
- Vi skal selv bestemme omfanget av utenlandske oppkjøp av norske bedrifter, naturressurser og norsk eiendom. Vi må kunne gi lover og ha styringsmuligheter på disse områdene
- Vi skal selv bestemme hvordan vi gjennom skatter og avgifter og andre virkemidler skal sikre velferdsstaten, med vekt på sosial rettferdighet, solidaritet og offentlig ansvar
- Vi skal selv bestemme over viktige miljøkrav, forbrukervern og vern om folks helse. Disse må gå foran kravet om fri flyt av varer
- Vi skal selv bestemme de virkemidlene vi vil bruke for å sikre levedyktige lokalsamfunn og en allsidig ressursutnyttelse i distriktene
- Vi må sikre den samiske urbefolkningens rettigheter.
- Den vestlige verden kan ikke fortsette dagens vekstpolitikk, med et stadig økende ressursforbruk og forurensing. Ved å prøve ut alternativer til dagens økonomi kan en skape bærekraftig utvikling i verdensmålestokk. Norge må ha handlefrihet til å føre en slik politikk.
Den viktigste tilpasningen til EU-samfunnsformen har til nå skjedd gjennom EØS-avtalen. Nei til EU arbeider derfor for en folkeavstemning om EØS-medlemskapet.
Vi vil forsvare den nasjonale sjølråderetten og demokratiske og sosiale rettigheter også mot angrep fra andre institusjoner og sammenslutninger enn EU. Mange av de samme aktørene og fenomenene som står bak EUs utvikling, står også bak handels- og investeringsavtaler og lignende avtaler som skal sikre de store transnasjonale selskapenes særinteresser.