Nei til EUs landsmøte 8.–10. november på Hamar.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Vedtatt som intern uttalelse/organisatorisk dokument 

Det er 300 dager igjen til stortingsvalget 2025. Skal det gjenvinnes demokratisk kontroll over kraftressursene og gjøres noe med de høye strømprisene, er tida for handling nå. 

For å endre kraftpolitikken i Norge og arbeide for sosial rettferdighet og folkevalgt kontroll over kraftressursene er vi avhengig av å danne en brei og landsomfattende mobilisering omkring noen utvalgte politiske hovedpunkter: 

1. Folkevalgt og demokratisk kontroll over vannkrafta, vindkrafta og strømprisene. Dette betyr målrettet arbeid for å sikre (i) nasjonal suverenitet over kraftressursene og (ii) forutsigbare og lavere strømpriser enn i våre konkurrentland. 

2. Makspris på strøm (30-50 øre per kwh) basert på produksjonskostnader og påslag for både privatkunder og næringsliv. Dette kobles sammen med et toprissystem som sikrer rimelig strøm internt i Norge, og europeisk markedspris for norsk krafteksport.  

3. Kraftrettferdighet for sørvest: Frikoble prisområdet NO2 i det norske kraftsystemet fra Hansa-regionen i EUs energiunion. 

4. Regulering av krafteksporten for å holde prisene ned og unngå import av europeiske strømpriser. Avtalene for de to kraftkablene til Tyskland og Storbritannia skal reforhandles. Nye kabler til Danmark skal ikke bygges ut. 

5. Regjeringen og stortingsflertallet skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen overfor fornybardirektivet og EUs fjerde energimarkedspakke. 

6. Storstilt satsing på tiltak som vil bidra til energiøkonomisering og energieffektivisering i det norske samfunnet. 

7. Utmelding av EUs energiunion for fritt å bestemme norsk kraftpolitikk av hensyn til industri, arbeidsplasser og private forbrukere. Det innebærer å oppheve tilslutningen til energibyrået Acer og EUs tredje energimarkedspakke. Fornybardirektivet undergraver den kommunale vetoretten, og vil presse fram mer vindkraft, med ødelagt natur som konsekvens. 

Vi som vil ha tilbake kontroll over krafta, må finne sammen i en felles politisk innsats, som har forankring hos folk og organisasjonsressurser i kommunene og landsdelene som er berørt av de høye strømprisene. Dette er en forutsetning for at vi skal nå ett, flere, eller alle punktene ovenfor. Dette er bakgrunnen for at tillitsvalgte og medlemmer på fylkes- og lokallagsnivå i Nei til EU og Acer-gruppa i Nei til EU ønsker å samarbeide med andre gode krefter under mottoet ‘Kontroll på krafta’. Hensikten er å løfte fram en helhetlig kraftpolitikk som sikrer folkevalgt og nasjonal kontroll med vannkrafta og energikildene våre, og som sikrer forutsigbare og lave strømpriser for næringsliv og husholdninger i framtida. Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’. Nå oppfordrer vi samtlige fylkeslag i Nei til EU og landsmøtet på Hamar 8.–10. november til å slutte seg til ‘Kontroll på krafta’ og nettverkets kraftpolitiske målsetninger. 

Stort bilde i toppen: Nei til EUs landsmøte 8.–10. november på Hamar. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

02. des. 2024

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Nei til EU vil ha fisken tilbake til kysten 

29. nov. 2024

Fordi vi ikke er medlem i EU har vi politisk frihet til å bringe fiskeriforvaltninga i tråd med lovverket og tidligere stortingsvedtak om at fisken skal sikre sysselsetting og bosetting i kystsamfunnene.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

30 år utanfor EU: Ja til norsk sjølvstyre, nei til EU

27. nov. 2024

I 2024 er det 30 år sidan den siste folkerøystinga om EU-medlemskap. Vi greier oss godt utanfor EU.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

Stopp EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt – vi krever en rettferdig asyl- og flyktningpolitikk!

21. nov. 2024

Den nye asyl- og migrasjonspakten forverrer situasjonen for mennesker på flukt fremfor å bidra til en solidarisk og rettferdig asylprosess.  

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.