Nei til EUs landsmøte 8.–10. november på Hamar.

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Vedtatt som intern uttalelse/organisatorisk dokument 

Det er 300 dager igjen til stortingsvalget 2025. Skal det gjenvinnes demokratisk kontroll over kraftressursene og gjøres noe med de høye strømprisene, er tida for handling nå. 

For å endre kraftpolitikken i Norge og arbeide for sosial rettferdighet og folkevalgt kontroll over kraftressursene er vi avhengig av å danne en brei og landsomfattende mobilisering omkring noen utvalgte politiske hovedpunkter: 

1. Folkevalgt og demokratisk kontroll over vannkrafta, vindkrafta og strømprisene. Dette betyr målrettet arbeid for å sikre (i) nasjonal suverenitet over kraftressursene og (ii) forutsigbare og lavere strømpriser enn i våre konkurrentland. 

2. Makspris på strøm (30-50 øre per kwh) basert på produksjonskostnader og påslag for både privatkunder og næringsliv. Dette kobles sammen med et toprissystem som sikrer rimelig strøm internt i Norge, og europeisk markedspris for norsk krafteksport.  

3. Kraftrettferdighet for sørvest: Frikoble prisområdet NO2 i det norske kraftsystemet fra Hansa-regionen i EUs energiunion. 

4. Regulering av krafteksporten for å holde prisene ned og unngå import av europeiske strømpriser. Avtalene for de to kraftkablene til Tyskland og Storbritannia skal reforhandles. Nye kabler til Danmark skal ikke bygges ut. 

5. Regjeringen og stortingsflertallet skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen overfor fornybardirektivet og EUs fjerde energimarkedspakke. 

6. Storstilt satsing på tiltak som vil bidra til energiøkonomisering og energieffektivisering i det norske samfunnet. 

7. Utmelding av EUs energiunion for fritt å bestemme norsk kraftpolitikk av hensyn til industri, arbeidsplasser og private forbrukere. Det innebærer å oppheve tilslutningen til energibyrået Acer og EUs tredje energimarkedspakke. Fornybardirektivet undergraver den kommunale vetoretten, og vil presse fram mer vindkraft, med ødelagt natur som konsekvens. 

Vi som vil ha tilbake kontroll over krafta, må finne sammen i en felles politisk innsats, som har forankring hos folk og organisasjonsressurser i kommunene og landsdelene som er berørt av de høye strømprisene. Dette er en forutsetning for at vi skal nå ett, flere, eller alle punktene ovenfor. Dette er bakgrunnen for at tillitsvalgte og medlemmer på fylkes- og lokallagsnivå i Nei til EU og Acer-gruppa i Nei til EU ønsker å samarbeide med andre gode krefter under mottoet ‘Kontroll på krafta’. Hensikten er å løfte fram en helhetlig kraftpolitikk som sikrer folkevalgt og nasjonal kontroll med vannkrafta og energikildene våre, og som sikrer forutsigbare og lave strømpriser for næringsliv og husholdninger i framtida. Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’. Nå oppfordrer vi samtlige fylkeslag i Nei til EU og landsmøtet på Hamar 8.–10. november til å slutte seg til ‘Kontroll på krafta’ og nettverkets kraftpolitiske målsetninger. 

Stort bilde i toppen: Nei til EUs landsmøte 8.–10. november på Hamar. (Foto: Sindre Humberset)

reLATERT

Se alle arrangementer

Ny sak om suverenitet i Stortinget

27. mai 2025

Endringer i skipssikkerhetsloven medfører myndighetsoverføring til EØS-tilsynet ESA. Stortinget behandler lovendringen 2. juni.

Bit for bit

26. mai 2025

Regjeringen vil innføre EUs fjerde energipakke stykkevis og delt. Slikt blir det rettslig lapskaus av.

Ny De Facto-rapport om kraftpolitikk og norsk industri

22. mai 2025

Last ned rapporten «Pris og prioritering: To kraftige utfordringer for norsk industri», skrevet av Isak Lekve i De Facto.

– Lav strømpris viktig for industrien

15. mai 2025

– Det er viktig for norsk industri at vi har en forutsigbar og lav strømpris, sier John-Peder Denstad.

Kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak

08. mai 2025

Innføring av EUs energieffektiviseringsdirektiv kan gjøre det vanskeligere å iverksette klimatiltak for norsk næringsliv. Nei til EU mener energieffektivisering i stedet bør gjennomføres med nasjonale krav, og at direktivene derfor må avvises i EØS.

Forsvar norsk fiskerilovgivning!

08. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs bygningsenergidirektiv kan ikke anses som EØS-relevant

07. mai 2025

Regjeringens forslag om å innføre EUs bygningsenergidirektiv avklarer ikke kostnader knyttet til gjennomføringen. Nei til EU mener direktivet ikke kan anses som EØS-relevant og må avvises.

Ingen grunn til bekymring for norske arbeidsplasser  

06. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

Fornybardirektivet gir høy risiko for uforsvarlig saksbehandling

06. mai 2025

Nei til EU mener det er uklokt å innføre et direktiv som fastholder opprinnelsesgarantiordningen. Fornybardirektivets tidsfrist medfører høy risiko for uforsvarlig saksbehandling. 

Norgespris – plaster på et åpent sår  

05. mai 2025

Uttalelse vedtatt på Nei til EUs rådsmøte 27. april 2025.

EUs fjerde energipakke må behandles samlet, og ikke stykkevis og delt 

05. mai 2025

Nei til EU i høring for Stortingets energi- og miljøkomite.

EU-forordningen om kritiske råvarer må avvises

29. april 2025

Nei til EU vil bruke vetoretten i EØS mot EUs forordning om kritiske råvarer, og mener ny minerallov i større grad må sikre nasjonal kontroll over mineralressursene.