Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.
Vedtatt som intern uttalelse/organisatorisk dokument
Det er et solid flertall mot norsk EU-medlemskap i folket. Sjøl om mindre partiet som Venstre og MDG ønsker en ny EU-debatt inn mot valget, har både statsminister Støre og statsministerkandidat Solberg blankt avvist at dette er aktuelt. Når aktuelle regjeringskandidatpartier som FrP, SP, SV, KrF og Rødt avviser ideen om norsk EU-medlemskap, er det ikke her vårt hovedfokus skal ligge.
Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv. EUs opptreden i samband med energipakke 4 viser at EU ikke respekterer norsk folkestyre, og vil undergrave muligheten for norsk nasjonal kontroll med krafta. ESAs motstand mot det stortingsvedtatte innleieforbudet, EU-forslaget om et minstelønnsdirektiv som vil undergrave den norske modellen i arbeidslivet, forslaget om et helikopterdirektiv som kan undergrave sikkerheten på sokkelen, og nå også initiativet for å legge selve sokkelen inn under EØS-avtalen viser et EU som har stor appetitt på å få makt over norske naturressurser og inntekter, og som prioriterer konkurranse for enhver pris, foran viktige norske samfunnsinteresser. Samtidig ser vi norske myndigheter som arbeider for et tettest mulig forhold til og underleggelse under EU, som i saka om EUs helseunion og EUs forsvarsunion.
Spørsmålet om å få sagt opp EØS-avtalen og erstatte den med en balansert handelsavtale er derfor det mest aktuelle og brennende spørsmålet i forholdet mellom Norge og EU i dag, ikke medlemskapsspørsmålet. Vi forventer også en offensiv fra ja-siden om norsk medlemskap i kjølvannet av valget i USA. Vi skal være klare til å svare denne offensiven! Gjennom Eldring-utvalgets rapport (NOU 2024:7) ble EØS-konfliktene forsøkt begravet. Imidlertid viser Fellesforbundets landsmøtevedtak fra 2023 at motstanden i fagbevegelsen mot EU-diktater og undergraving av arbeidsmiljøloven er betydelig. LO-kongressen i mai 2025 vil vise hvor sterkt fagopposisjonen i LO står mht EØS-spørsmålet, og om LO kan bli en kraft i kampen for en annen avtale, basert på gjensidig respekt og nøkterne økonomiske interesser.