Nei til EUs landsmøte 2024 8.–10. november på Hamar.

Nei til EU vil reise kampen mot EØS inn mot stortingsvalget

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv.

Vedtatt som intern uttalelse/organisatorisk dokument 

Det er et solid flertall mot norsk EU-medlemskap i folket. Sjøl om mindre partiet som Venstre og MDG ønsker en ny EU-debatt inn mot valget, har både statsminister Støre og statsministerkandidat Solberg blankt avvist at dette er aktuelt. Når aktuelle regjeringskandidatpartier som FrP, SP, SV, KrF og Rødt avviser ideen om norsk EU-medlemskap, er det ikke her vårt hovedfokus skal ligge. 

Nei til EU vil presse på for en kritisk debatt om EØS-avtalen. En avtale som underminerer selve folkestyret, og som har i seg ødeleggende elementer for norsk samfunnsliv. EUs opptreden i samband med energipakke 4 viser at EU ikke respekterer norsk folkestyre, og vil undergrave muligheten for norsk nasjonal kontroll med krafta. ESAs motstand mot det stortingsvedtatte innleieforbudet, EU-forslaget om et minstelønnsdirektiv som vil undergrave den norske modellen i arbeidslivet, forslaget om et helikopterdirektiv som kan undergrave sikkerheten på sokkelen, og nå også initiativet for å legge selve sokkelen inn under EØS-avtalen viser et EU som har stor appetitt på å få makt over norske naturressurser og inntekter, og som prioriterer konkurranse for enhver pris, foran viktige norske samfunnsinteresser. Samtidig ser vi norske myndigheter som arbeider for et tettest mulig forhold til og underleggelse under EU, som i saka om EUs helseunion og EUs forsvarsunion. 

Spørsmålet om å få sagt opp EØS-avtalen og erstatte den med en balansert handelsavtale er derfor det mest aktuelle og brennende spørsmålet i forholdet mellom Norge og EU i dag, ikke medlemskapsspørsmålet. Vi forventer også en offensiv fra ja-siden om norsk medlemskap i kjølvannet av valget i USA. Vi skal være klare til å svare denne offensiven! Gjennom Eldring-utvalgets rapport (NOU 2024:7) ble EØS-konfliktene forsøkt begravet. Imidlertid viser Fellesforbundets landsmøtevedtak fra 2023 at motstanden i fagbevegelsen mot EU-diktater og undergraving av arbeidsmiljøloven er betydelig. LO-kongressen i mai 2025 vil vise hvor sterkt fagopposisjonen i LO står mht EØS-spørsmålet, og om LO kan bli en kraft i kampen for en annen avtale, basert på gjensidig respekt og nøkterne økonomiske interesser.  

Stort bilde i toppen: Nei til EUs landsmøte 2024 8.–10. november på Hamar. (Foto: Eivind Formoe)

reLATERT

Se alle arrangementer

Tid for handling: Ta tilbake kontroll på krafta

02. des. 2024

Vi ønsker å reise full oppmerksomhet om forvaltningen av kraftressursene og norsk kraftpolitikk inn mot stortingsvalget 2025 under parolen ‘Krafta er vår – ta tilbake demokratisk kontroll over strømprisene’.

Krever at handlingsrommet brukes

29. nov. 2024

- Det lokale selvstyret må hensyntas, er budskapet både fra KS og fylkeskommuner i høringen om EØS-utredningen. En rekke uttalelser krever at handlingsrommet brukes.

Nei til EU vil ha fisken tilbake til kysten 

29. nov. 2024

Fordi vi ikke er medlem i EU har vi politisk frihet til å bringe fiskeriforvaltninga i tråd med lovverket og tidligere stortingsvedtak om at fisken skal sikre sysselsetting og bosetting i kystsamfunnene.

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

30 år utanfor EU: Ja til norsk sjølvstyre, nei til EU

27. nov. 2024

I 2024 er det 30 år sidan den siste folkerøystinga om EU-medlemskap. Vi greier oss godt utanfor EU.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Norge som sjølstendig stemme i verdenssamfunnet 

26. nov. 2024

Utenfor EU og EØS har Norge en friere stemme som kan brukes uten å hemmes av stormaktenes interesser.

Beredskap og tryggleik i eit uroleg Europa krev nasjonal politisk kontroll

25. nov. 2024

Tryggleikspolitikken har vorte ei meir aktuell problemstilling i forholdet mellom Norge og EU. Delar av ja-rørsla ønsker at Norge skal knyte seg tettare til EU militært.

Stopp EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt – vi krever en rettferdig asyl- og flyktningpolitikk!

21. nov. 2024

Den nye asyl- og migrasjonspakten forverrer situasjonen for mennesker på flukt fremfor å bidra til en solidarisk og rettferdig asylprosess.  

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.