Helga Hustveit innledet om asyl- og flyktningpolitikk under årets kvinnekonferanse.

– Kan bruke handlingsrommet for å verne asylretten

Politisk rådgiver i Nei til EU, Helga Hustveit, snakket om EUs nye asyl- og migrasjonspakt under årets Kvinnekonferanse.

Abonner på Nei til EUs nyhetsbrev. Meld deg på her. 

Nei til EUs kvinnekonferanse ble avholdt 19. oktober. Konferansen hadde temaet: «Kvinner under press – EUs rolle i fattigdomsbekjempelse og flyktning- og asylpolitikken». På programmet var temaene fattigdom i Norge og EU, asyl- og flyktningpolitikk og menneskehandel, EUs helseunion og organisasjonsbygging i Nei til EU.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

54090971069_18c2e3c3af_k.jpg
Helene Bank og Anna-Sabina Soggiu innledet om fattigdom i Norge og EU (Foto: Lill Fanny Sæther)

Har kjempet for fordeling av ressurser og makt

Anna-Sabina Soggiu, forfatter av boken «Vi fattigfolk», og Helene Bank, fra Fagforbundet og Handelskampanjen, innledet om fattigdom i Norge og EU. Soggiu leste fra og fortalte om boken sin og Helene Bank holdt en innledning om gapet mellom fattige og rike i EU.

Bank trakk fram EUs visjon for mer sosial rettferdighet, blant annet med forslag om minimumslønn. Hun mente at selv om intensjonen i visjonen er god, er den dårlig tilpasset et land som Norge hvor et ordnet arbeidsliv er kjempet fram. 

– Norge er i en spesiell situasjon i en europeisk kontekst, med kampene vi har kjempet for fordeling av ressurser og makt.

Mens EU snakker om sosial rettferdighet legger de også begrensninger for det politiske handlingsrommet som har gitt oss muligheten til å kjempe for rettighetene våre.

– Fri flyt av arbeidskraft gir større spillerom for arbeidslivskriminalitet på grunn av tilgang på billig arbeidskraft, som er med på å undergrave rettigheter, sa hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

54077882829_626836b3e3_k.jpg
Ohnesorg spilte på kvinnekonferansen i 2024. (Foto: Eivind Formoe)

Ny asyl- og migrasjonspakt i EU

Helga Hustveit, politisk rådgiver i Nei til EU,  innledet om asyl- og flyktningpolitikk etter en innledning fra Hilde Bjørnstad, fra Kvinnefronten, om menneskehandel.

Våren 2024 vedtok EU en ny asyl- og migrasjonspakt som kommer til å gjøre det vanskeligere for flyktninger å komme til Europa.

– Den nye asyl- og migrasjonspakten forverrer situasjonen for mennesker på flukt fremfor å bidra til en solidarisk og rettferdig asylprosess, sa Hustveit.

Pakten vil føre til økt bruk av interneringsleire på grensen til Europa, utenfor EU-territoriet. Dette kan føre til at mennesker blir sittende i fengselslignende forhold, mens grenseprosedyrene behandles. Flere organisasjoner er også redde for at retten til asyl svekkes, slik at mennesker med beskyttelsesbehov kan bli returnert. Dessuten legger pakten opp til at EU-land kan kjøpe seg fri fra ansvaret for å ta imot flyktninger.

Kvinner og jenter utgjør omtrent halvparten av verdens flyktninger og er spesielt utsatte for kjønnsbasert vold. Flyktningleirer er et av stedene som er farlig for kvinner. 

– Her ser vi kvinner bli utsatt for vold. Det så vi blant annet et eksempel på fra Moria-leieren hvor kvinner ble anbefalt å ikke gå ut på natten, sa Hustveit.

– Deler av asyl- og migrasjonspakten er relevant for Norge gjennom tidligere inngåtte avtaler med EU, men Norge kan bruke handlingsrommet for å verne asylretten, sa hun. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

54091092805_e72f1309cb_c.jpg
Noen av deltakerne på kvinnekonferansen (Foto: Lill Fanny Sæther)

En konferanse full av politikk, organisasjon og kultur

Årets kvinnekonferanse hadde også flere punkter på programmet.

En panelsamtale tok for seg temaet «kvinner, helse og EUs helseunion» med varaordfører i Oslo, Julianne Ofstad, FrP, Seher Aydar, Rødt, Else Mortensen, Norexit, og Helga Hustveit som debattanter, med debattleder Victoria Andal fra Nei til EUs kvinneutvalg.

Heidi Larsen, nestleder i Nei til EU, og Bente Løyte, organisatorisk nestleder i Ungdom mot EU, innledet om organisasjonsbygging med fokus på å få flere kvinner til Nei til EU, etterfulgt av gruppearbeid.

Kvinnekonferansen fikk også besøk av bandet Ohnesorg som bidro med flott musikk og sang med viktige tekster. 

Stort bilde i toppen: Helga Hustveit innledet om asyl- og flyktningpolitikk under årets kvinnekonferanse. (Foto: Lill Fanny Sæther)

reLATERT

Se alle arrangementer

EU er ikke riktig retning

12. des. 2024

Nordisk fagbevegelse frykter, med god grunn, at lovpålagt minstelønn ikke bare blir et bunnivå, men vil være et tak som begrenser arbeidernes lønnsutvikling.

Nå kommer EUs Arbeidsmarkedsmyndighet, ELA

10. des. 2024

Myndigheten til European Labour Authority (ELA) spenner vidt innenfor arbeidsliv og trygder. ELA-regelverket er nå til behandling i Stortinget.

Ti bud for et nytt nei

05. des. 2024

I 94 var nei-sidens kjerneargumenter miljø, solidaritet og folkestyre. Finnes det fortsatt gode, grønne og solidariske argumenter mot norsk EU-medlemskap?

Stilte regjeringen til veggs på EU og EØS

28. nov. 2024

SVs stortingsgruppe markerte 30-årsjubileet for folkeavstemningen i 1994 med å stille regjeringen en rekke EU- og EØS-spørsmål i spørretimen på Stortinget.

– Om vi organiserer breitt så vinn vi

27. nov. 2024

Standpunkt samla i 2019 alle dei gjenlevande Nei til EU-leiarane til samtale om jubileet: – Den viktigaste lærdomen frå 1994 er at det er mogleg å utfordre den etablerte politiske og økonomiske makta, sa Stein Ørnhøi, leiar i Nei til EU 1995–1997.

Stopp EUs usolidariske asyl- og migrasjonspakt – vi krever en rettferdig asyl- og flyktningpolitikk!

21. nov. 2024

Den nye asyl- og migrasjonspakten forverrer situasjonen for mennesker på flukt fremfor å bidra til en solidarisk og rettferdig asylprosess.  

Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet etter uttalelse fra EFTA-domstolen

20. nov. 2024

Bakgrunnen for de nye innleiereglene er at fagbevegelsen har krevd tiltak mot sosial dumping og innstramminger av innleie fra bemanningsforetak, for å sikre et trygt arbeidsliv. I dag kom EFTA-domstolen med sin uttalelse til saken som går i Oslo tingrett om innleieforbudet. Uttalelsen avklarer ikke saken, og utfallet i Oslo tingrett er fortsatt usikkert.

EFTA-domstolen: Fortsatt usikkerhet om innleieforbudet  

20. nov. 2024

Norge må selv kunne bestemme over arbeidslivsspørsmål. Nei til EU ser på kampen for at innleiereglene skal bestemmes i Norge som en av de viktigste enkeltsakene akkurat nå.  

Innleieregler må bestemmes i Norge – ikke av ESA/EFTA-domstolen gjennom EØS

20. nov. 2024

Nei til EUs landsmøte mener at det beste for norsk arbeidsliv er en handelsavtale med EU der Norge kan bestemme hva som tjener norsk arbeidsliv.

Nei til EUs arbeidsplan 2025–2026

18. nov. 2024

Vedtatt av Nei til EUs landsmøte 8.–10. november 2024.

Nei til EU søker politisk rådgiver – vikariat

18. nov. 2024

*** Avsluttet *** Vi søker et selvstendig og kunnskapstørst menneske som vår nye politiske rådgiver. (1. februar 2025 til 15. oktober 2025 i 100 % stilling).

– Halloween på ja-siden

13. nov. 2024

Nordlund åpnet sin tale under jubileumsfesten på Nei til EUs landsmøte, lørdag 9. november, med å snakke om skremslene ja-siden nå kommer med etter forrige ukes valg i USA.